Krustader med viltost, rökt skinka och chili + tips på 12 olika fyllningar!


Plockmat och tilltugg till drinken är alltid populärt. Dom här krustsaderna ovan gjorde jag till barnens skolavslutning som vi åt till plocktallriken, så enkelt och gott och tar inte lång tid alls. Du kan göra dom både varma/gratinerade eller kalla. Här är några olika förslag du kanske får användning av redan till midsommar, perfekt litet tilltugg före maten, efter maten eller till en god drink! :-P

Krustadskal finns att köpa både som minikrustader som här och lite större modell. Gratinera samtliga i ugnen på 220 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg.


Fjällbrynt viltost på tub, rökt skinka + 1-2 droppar D´Elidas.


Svampstuvning på finhackade, färska champinjoner frästa i smör med redning av mjöl. En skvätt grädde, salt och peppar. Sen ner i formarna och en liten gnutta sambal oelek på toppen.


Chevreost med bresaola. (lufttorkat nötkött)


Fjällbrynt skinkost på tub, en liten gnutta hjortronsylt, rökt skinka och gräslök.

Fler fyllningar till varma : 

  • Brieost alt. mögelost med hjortron/fikonmarmelad
  • Finhackad salami, toppad med brieost
  • Färskost pepparrot med saltrulle
  • Chevreost, flytande honung och en halv valnöt i varje (alt. rostade pinjenötter)
  • Creme fraiche med finhackad rökt/gravad lax, dill, salt & peppar

Kalla krustader : 

  • Creme fraiche alt. färskost, löjrom, rödlök och dill
  • Majonäs med fint hackad gurka, dill & färska räkor
  • Creme fraiche, mosad avocado + en gnutta chili
  • Böcklingpastej med finhackad gräslök eller krasse och en tunn skiva rädisa
Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


En somrig plocktallrik


Jovars det blev mat i magen idag med! :-P

Är inte så förtjust i sjukhusbesök för egen del (väldigt milt uttryckt) men de va väl nödvändigt idag antar jag då jag nu fick diagnosen borrelia och antibiotika på de! Shit happens! ;-) Känner mig ju inte ens sjuk mer än att jag haft lite feber nån timme här å där som kommit och gått och känt mig lite ur gängorna med huvudvärk å så men inget man inte kan utså. Men borrelia??!

Jaja, det är bara att köra vidare, det går väl över som allting annat! Eländes fästingar. Märker det på katterna framförallt då jag både behandlar med frontline OCH plockar med pincett, dom är visst särledes envisa i år.

Jodå, framåt eftermiddan och efter en bra stund i väntrummet på VC i Borgholm så kom vi hem till slut och kära maken började klippa gräset samtidigt som jag fixade i köket. Diskmaskinens vatten steg upp i diskhon och stoppet satt där de satt! De vara bara ut och knacka honom på ryggen och meddela missödet vilket resulterade i en halvtimmes dikesbesök under brunnsstenen med rensslingan. Roligare kan man ju ha…. Myggen hade nog allra roligast! Nä, fy tusan! Gick sen ut till hagen och kollade stora brunnen och den va överfull så de är bara att ringa Kalleguta slamtömning imorgonbitti!

Sen fick de dock va nog och vi drog oss inåt och gjorde kväller. Dusch, tvätt och renbäddade sängar och soffhäng framför TV:n med nybakade baguetter och plocktallrik som tillbehör! En inte alltför tokig torsdag trots allt!

Imorgon är det fredag och helgen står för dörren. Det blir mycket att fira denna helg, inte bara mors dag… ;-)


Salami, brieost och rödlök i en baguette… Det måste vara min ”tröstmat” nummer ett… Finns inget godare! :-P


Tack för alla era kommentarer och mail, ni är bara så gulliga och omtänksamma! Jag menar vad jag säger när jag läser alla mail och kommentarer och tänker på er lika mycket!

Ha en fin kväll, imorgon ska ni få nåt kul att bita i! ;-)

Chokladdoppade jordgubbar med vit toblerone och kokos


Kanske kan jag få er att gå igång lite på dessa röda små läckerbitar. Jordgubbar doppade i smält choklad, rullade i kokos eller bara som dom är! Vansinnigt gott, tjusigt, piffigt och somrigt så man blir glad i hela kroppen! Jag tror bestämt att ni är lite vårtrötta för de va väldigt va ni är sparsamma med kommentarer. Kom igen nu, jag vill ju veta vad ni pysslar med och vad ni ätit till middag och kokat ihop för nya recept och om ni har några stora matplaner på gång, om ni mår bra, sovit gott osv osv osv! :-P

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen i micron. (vit toblerone är allra godast om man hittar det i affären)
Doppa jordgubbarna i chokladen och lägg på ett fat.
Rulla några av jordgubbarna i kokos efter att dom doppats.
Ställ in i kylen en stund så chokladen stelnar.
Piffa och garnera med citronmeliss, florsocker, hyvlad choklad mm mm.

 

Plocktallrik till barnens mellanmål


Fredagen är här!! Hurra, va härligt! Sol och grilla, koppla av med familjen och bara njuta. Jag ska jobba en sväng imorgon till lunch men sen är jag ledig. Vi ska göra i ordning på altanen på baksidan. Trädgårdsmöbler och dynor ska fram och det ska piffas lite fint och njutas av god mat framåt kvällen. Hur ser det ut hos er, har våren kommit för att stanna eller finns det fortfarande nån som kanske till och med har snö kvar??

Nu ska jag klura vidare på något gott till lördagkvällen… :-P

Just de, dagens mellanmål till Joline och en kompis som nyss kom hem med skolbussen fick bli en plocktallrik med frukt och grönt, lite nötter och ägg, ost och skinka. Nu sprang dom iväg till hästarna, fåren och lammen så det kan behövas lite energi.

Frukt & grön plocktallrik : 
Honungsmelon, avocado, gurkskivor, kvisttomater, päron, kiwi, skinka, ost, pumpakärnor, valnötter, kokta ägg…

Saltrostade nötter


Kikar in som hastigast med ett litet snacks-tips såhär på lill-lördan! Istället för chips och ostbågar så är detta betydligt nyttigare och faktiskt godare. Enkla rostade nötter som du saltar och kryddar själv, perfekt när ”salt-suget” sätter in, som drinksnacks, tilltugg etc. Här har jag rostat nötter tillsammans med pumpa och solroskärnor i stekpanna med en liten karamelliserad yta av råsocker och en skvätt vatten. Därefter kryddat med flingsalt och lite malen paprika/cayennepeppar.

Använd de nötter, kärnor och kryddor du gillar allra bäst eller har hemma!

Det här behöver du : 
4 dl blandade nötter
Valnötter
Hasselnötter
Pumpakärnor
Solroskärnor
2 msk råsocker
2 msk vatten
Flingsalt
Malen paprika och el. cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna i den torra pannan och låt dom rostat ca 1 min. Sänk värmen till medel och strö över råsocker och skaka om pannan. Tillsätt vattnet när sockret börjar smälta och rör försiktigt med träsked. Strö över flingsalt och kryddor och häll upp nötterna på bakplåtspapper så de får svalna. Fyll en skål och ställ fram på bordet.

I
 stekpannan med råsocker, vatten, flingsalt och kryddor.


Låt dom torka och svala ordentligt innan du häller upp i skål.

LCHF-Tilltugg till ett glas vin

Tapas med sting

Kalvlever kanske inte så ofta förknippas med goda tilltugg, men tillagat på det här viset blir det en riktigt läcker liten smårätt.

Jag äter ju inte chips, ostbågar, popcorn och liknande kolhydrat- och omega-6-fyllda snacks längre, så då blir det att hitta på något som är mycket bättre.

Lever innehåller mängder med bra ämnen som t. ex. järn, Vitamin A och B2, så det här tilltugget är dessutom riktigt hälsosamt.

Proteinhalten är också hög, vilket man definitivt inte kan säga om de flesta snacks.

Jag njöt av min lever med ett glas vin, en av de få kvällar i mars då solen visade sig från en klarblå himmel.

Ja, jag fick ju njuta inne, ute på balkongen var det tyvärr minusgrader.

Men till sommaren, då kommer jag att laga till det här igen, både gott och lättlagat.

Kryddig Kalvlever för 2

200 gr Kalvlever

3 msk Vitlökssmör

½ röd Paprika

1 dl strimlad Purjolök

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Ekologisk Citronpeppar

1 tsk torkad Timjan

Havssalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt. Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över. För en lite mer mättande måltid, servera med Fetaostbullar.

Här nedan en bild på ett annat av mina favorittilltugg, Gravad Älgstek med källarlagrad Ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri.


Påsken 2012 i bilder


Påskmaten 2012 i bilder. Det blev mycket mat över även att vi tänkte ”vi gör inte så mycket i år…” ;-) Det har räckt till både buffé, frukost/brunch, en massa pålägg som finns kvar och igår använde jag den sista kokta potatisen så nu börjar ordningen bli återställd igen. Mycket lax har det blivit, både i form av varmrökt och kallrökt. Sen gjorde vi små laxbakelser på hällakakor, små potatisstubbar med laxröra och snapsglas med ännu en laxröra! Gott, gott men nu får de bli vanlig mat i veckan, det har en tendens att bli lite för mycket av allt plock med prinskorv och köttbullar och ägg både på tvären och längden. :-P


Färgglad påsk


Färgade ägg lyser upp och extra plus för lite pyssel såklart. Dom här är okokta och bara doppade i vatten/vinäger och karamellfärg som sen fått torka.


Laxbakelser på utstansade rundlar (hällakaka) med en röra på philadelphiaost/löjrom/rödlök och lite creme fraiche. Kallrökt lax, citron och gräslök på toppen.


Mer påskpynt och pyssel och påskliljorna plockade vi in när snöstormen kom på påskafton. ;-)


Ägghalvor med majonäs/kaviar, rödlök, citron och dill.


Laxröra i snapsglas. Majonäs, gräslök, citron och finhackad kallrökt lax.


Påskdessert orkade vi ingen så det fick bli cupcakes i gips istället som Joline fick i påskpresent. Visst är dom söta? ;-)


Hoppas ni haft en härlig påskhelg allihopa!

 

10 enkla tips till påskbuffén!


Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! ;-) Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!! :-P


Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här  >>


Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…


Ägghalvor med majonäs och löjrom.


Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>


Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor… ;-)


Svampfyllda tarteletter, recept här >>


Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>


Äggrulle med ost & bacon, recept här >>


Pizzasnurror, recept här >>


Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>


Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>


Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.

 

Plockmys framför TV:n


Glömde ju visa er fredagskvällens lilla överraskning jag hade förberett. Hittade tortillachips ur icas sortiment, en påse cheese och en chili och dom var verkligen starka men Nicke blev glad! :-P Cheese tyckte Joline och jag bäst om.

Fontanas fetasostfyllda oliver och soltorkade tomater är bara sååå gott på en liten gaffel tillsammans salami.

Salamin jag hittade var nåt nytt jag inte sett innan från Pärsons. Små enkla förpackningar med färdiga, tunna skivor. En pepparsalami och en med ostsmak, den sistnämnda föll mig verkligen i smaken. Den tredje korven är från favoriterna Stensåkra ”Lilla rökta”, inte alls stark men bröt av fint med en god sötma, lite likt cognackorv. Kex och lite goda ostar till de. Det är ju så himla mysigt och duka upp allt på TV-bordet och bara sitta med ett litet fat i knän, fredagskväll och allt och bara njuta!

Nu däremot ska jag ”omedelbums” i säng för jag ska upp tidigt och jobba imorgonbitti! Kom hem vid 22 ikväll efter att vi varit bortbjudna på middag och lite bilmek i garaget för gubbarna. Helt underbar solig eftermiddag med god mat, härlig TV-kväll och trevligt sällskap! Men nu måste jag släcka!

Gonatt allihopa…