Plockmys framför TV:n


Glömde ju visa er fredagskvällens lilla överraskning jag hade förberett. Hittade tortillachips ur icas sortiment, en påse cheese och en chili och dom var verkligen starka men Nicke blev glad! :-P Cheese tyckte Joline och jag bäst om.

Fontanas fetasostfyllda oliver och soltorkade tomater är bara sååå gott på en liten gaffel tillsammans salami.

Salamin jag hittade var nåt nytt jag inte sett innan från Pärsons. Små enkla förpackningar med färdiga, tunna skivor. En pepparsalami och en med ostsmak, den sistnämnda föll mig verkligen i smaken. Den tredje korven är från favoriterna Stensåkra ”Lilla rökta”, inte alls stark men bröt av fint med en god sötma, lite likt cognackorv. Kex och lite goda ostar till de. Det är ju så himla mysigt och duka upp allt på TV-bordet och bara sitta med ett litet fat i knän, fredagskväll och allt och bara njuta!

Nu däremot ska jag ”omedelbums” i säng för jag ska upp tidigt och jobba imorgonbitti! Kom hem vid 22 ikväll efter att vi varit bortbjudna på middag och lite bilmek i garaget för gubbarna. Helt underbar solig eftermiddag med god mat, härlig TV-kväll och trevligt sällskap! Men nu måste jag släcka!

Ses imorgon, då ska vi experimentera med lite rån och våfflor på dom riktigt, tunga gjutjärnslaggarna över elden. Misstänker att ni fått er beskärda matbloggsdel av våffelrecept redan! ;-)

Gonatt allihopa… 

Jalapeno poppers


Jalapeno poppers! Ett av det där goda snacks-tilltuggen som bara är så oemotståndliga, precis som chili cheese med sin hetta av chili och krämig smältost. Dessa poppers har jag inte friterat utan fylld med samma oströra som jag gör till chili cheese, sedan lindat med bacon och grillat.

Den med vant öga kan mycket väl se att de oranga i burken inte är jalapeno, det är mini snacks paprikor. Enda anledning till de valet var att vi ville dra ner lite på det alltför starka så även barn kan äta. (räcker upp en hand!) Istället för fyllda jalapeno blev det alltså fyllda små minipaprikor. Fyllningen däremot består av en hel del finhackad grön jalapeno så det blir rejält starka ändå! ;-) Gör som ni vill, använd dessa små paprikor, eller färska jalapeno.

ca 10-12 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare, finns även färdigriven sådan i förp.)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Fyll varje paprika/jalapeno med oströran, det är lite pilligt men det går bra med en liten tesked. Lindan en baconskiva runt varje. Lägg första biten av baconet över snittytan så du täcker hålet och rullan sedan runtom. Stek eller grilla tills baconet är knaprigt!

Om du vill fritera dom istället?

GÖR SÅHÄR :
Rulla varje jalapeno/paprika i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. (om du inte använder fritös, det är lite smidigare) Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering :
Vetemjöl
Äggsmet
Panko


Ursöta små mini paprikor, hittade dom på Netto.


Skär av hatten, ta ur innerväggar och kärnor.


Fyll med oströran.


Fyllde även några små vanliga kebab-pepperoni och friterade dessa. HOT goda tyckte maken! :-P


Pepperoni poppers, friterade.


Paprika poppers med ost & jalapenofyllning, baconlindande och grillade.


Recept på chili cheese hittar du här >>

Chili cheese, i made it!!


Äntligen fick jag till dom! Dom där krämiga, heta, ost och jalapenofyllda chili cheesen som finns på Max o Burger King! Man kan lätt leva utan hamburgare och pommes o alla dipper o sånt från snabbmats-haken, men man kan inte leva utan chili cheese! Så är det bara. Det var inte meningen att det skulle bli just chili cheese idag, så därför är jag extra stolt nu då jag lyckades! :-P

Jag hade förberett för att göra ”jalapeno poppers”. Fyllda färska jalapeno med en oströra blandat med finhackad, inlagd, grön jalapeno. Det ska jag göra också, snart!

Men jag tyckte jag fick till just ostfyllningen så himla bra så jag började rulla små chili cheese å tänkte att jag provar väl då, men hade inga högre förhoppningar. Sen doppade jag dom i vanligt vetemjöl, vispade ihop en basic pannkakssmet med mjöl, mjölk, ett ägg och lite salt. Doppade bollarna däri och sen en vända ner i ströbröd. OBS! Du ska inte använda ströbröd, utan panko, men nu hade jag inte panko hemma men kom ihåg de om du ska prova. Panko blir så mycket godare till all slags panering.

*Panko är ett asiatiskt ströbröd, hittas i välsorterade mataffärer men kan också bla. beställas här >>

Ja, å eftersom jag är väldigt känslig och verkligen avskyr allt vad fritös och gatukök luktar så hällde jag olja i traktörpannan istället och friterade dem däri. Hög värme, prova först med en smula vitt bröd. Fräser det och tar färg snabbt så är det lagom värme på oljan. Ha ett lock i närheten, man vet aldrig… Olja är inte att leka med!

Ja, å så blev det helt plötsligt bara en massa chili cheese av de. Nu är dom slut… ;-) Förbaskat GODA, å de enda jag kommer justera nästa gång är då som sagt panko, istället för ströbröd. Nu har jag hittat mitt favoritrecept som jag inte ska slarva bort!

ca 25 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering : 

  1. Vetemjöl
  2. Äggsmet
  3. Panko

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Rulla till ovala ägg, ca en fylld tesked till varje. Rulla i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.


Finriven hushållsost, finriven cheddarost…


Rör ihop med färskost och finhackad grön, inlagd jalapeno. Röran ska vara väldigt ”torr” i konsistensen så det behövs inte mycket färskost.


Öka på hettan med D´Elidas chilisås, så många droppar som du tycker bli lagom. Smaka av. Å så en gnutta salt. Sen är det bara att rulla små ägg, panera och fritera. Låt rinna av och svalna något på hushållspapper.


Ät och njut! Chili cheese – to die for!! ;-)

 

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)