Kall tonfiskröra som passar till baguette, smörgåstårta, bakpotatis och pastasallad!
Är ni som jag som ofta gör röror av olika slag? Jag älskar röror som går snabbt att svänga ihop och lätt att variera med vad man nu är sugen på. Den här tonfiskröran är en stående favorit på nyrostat bröd på morgnarna. Men precis lika god att fylla i en baguette och ta med […]
Sås till grillat? Prova min goda american hot sås som du snabbt rör ihop själv!
Till sommarens grillkvällar då man vill ha det lilla extra tillbehöret. En hemmagjord grillsås/dressing/dip är aldrig fel. Ställ fram en rejäl skål på bordet så kan alla ta så mycket dom vill och till vad dom vill. Den är god till det nygrillade köttet, som dip till chips eller till baguetter att bara doppa i […]
Exotisk planka, portioner, mängd och beställning
När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning. Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner. […]
Vinterns bästa gröna tillbehör

Vintermat

Tittar in en sväng för att tipsa om det jag gillar bäst att ha som tillbehör till min mat nu på vintern.

Kål i alla former och färger, strimlad, smörstekt och kryddad med salt, peppar och lite äppelcidervinäger.

Närodlat, nyttigt, billigt och underbart gott 🙂

För dig som vill ha recept på det så finns det här.

Och för dig som vill ha ännu fler recept och tips på gröna, sköna tillbehör, så har Adlibris 3 av mina kokböcker med på årets Bokrea.

Klicka på bilderna nedan så kommer du direkt till respektive kokbok.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt

 

Kräftor marinerade i chili och lime med 3 goda såser

Kräftans tid

Ja, den har ju pågått ett tag, så idag får du några av mina bästa tips på hur du avnjuter en av våra mest svenska traditioner, kräftfesten.

Jag tycker om att ha flera olika tillbehör och såser till mina skaldjur, de krämiga såserna lockar fram ännu mer smaker.

Brödet jag har till kräftorna på bilden ovan är mitt populära valnötsbröd, det passar väldigt bra att rosta eller smörsteka till.

Först ut är en såsklassiker, Rhode Island, här serverad till räkor vilket är minst lika gott.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också.

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter,

citronmeliss, timjan och dragon blir gott till kräftorna

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt.

Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Citronsås

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl majonnäs

Skal och saft av en ekologisk citron

ev 1 tsk honung eller annan sötning

Chiliflingor

Havssalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp, blanda ner majonnäs och kryddor.

Rör ut honungen i citronsaften och blanda ner i såsen.

Låt stå i kylen och dra några timmar.

Varma kräftor med lime och chili

2 kg kokta kräftor

1 dl rapsolja

8  vitlöksklyftor

4 ekologiska lime

3  röda chilifrukter

Skiva vitlöksklyftorna fint och hacka chilin, ta bort kärnorna först om du vill ha en lite mildare marinad.

Skär limefrukterna i bitar och pressa ur all saft i en bunke, blanda med rapsoljan och lägg ner limebitarna i oljan.

Lägg kräftorna i en hink och häll över marinaden, låt stå och dra till sig av smakerna några timmar.

Strax innan serveringen så värmer du kräftorna i en Muurika eller wokpanna.

Ursprungsreceptet kommer från Ernst Kirchsteiger, jag blev bjuden på de här underbart goda kräftorna hos en god vän för några år sen.

Spara skalen till en kräftsoppa, återkommer med ett sånt recept snart.

Fem goda sallader – vilken testar du i helgen?
God morgon på er! Då var det lördag igen! Skönt tycker jag, som fortfarande jobbar :) Idag får ni lite tips och inspiration på olika sallader och tillbehör som både är goda, färggranna och lätta att både göra och gilla. Perfekt sommarmat helt enkelt! Vilken testar du i helgen? Hemma hos mig blir det rester… Continue reading Fem goda sallader – vilken testar du i helgen?
Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Sås med äpple & curry (mejerifri)
Hej på er! Äpple och curry är två goda smaker som var för sig passar till fläsk. Att kombinera dessa två ingredienser i en sås blir dessutom ännu godare. Här får ni recept på en kall currysås med äpple och lök som jag gjorde i påskas. Låter du såsen stå i kylskåp ett par timmar så […]
God röra att ha på ägg
God morgon! Som jag berättat om tidigare så har även jag lagt till lite bönor till min kost. Jag har hittat en bra variant på tetra som innehåller ekologiska bönor av lite olika sorter: kidneybönor, stora vita bönor och kikärter. Gott med lite blandat och kidneybönorna ger fin färg om du, som här, använder dem […]
Nya rätter från årets buffé – del 4
En av favoriterna på årets buffé verkade vara min sparrissallad. Så här kommer recept på den :) RECEPT 3 knippen färsk sparris 2 paket bacon 1 paket fetaost 2 finrivna råa rödbetor ett par klickar smör salt och svartpeppar Dela sparrisen i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med ett par klickar smör […]