Kycklingfilé a la supergod och supermör
…från Matplatsen hade jag ju missat receptet till, men fick nu en chans igen att testa. Och visst var det så supergott och supermört som rubriken berättar. Här hemma blev det vardagslyx med minimal arbetsinsats, vilket man uppskattar
4-6 port
6 kycklingfiléer (ca 1 kg)
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek (eller mer om man vill ha det riktigt starkt!)
3 vitlöksklyftor
Lägg kycklingfiléerna i en form. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 1 1/2 timma. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!
Servera med ris och/eller en god sallad (skippa riset så får ni en bra LCHF-rätt!!). Så himla gott :))

Ja, och under den tiden som kycklingen stog i ugnen blev det en massa annat gjort här hemma.
Midsommartårta – a la Maggan

Vi kör lite Rockabilly i köket
Kajsa, största tösen, 23 år, gillar bland annat Rockabilly. Hennes pojkvän likaså. Han är förresten en av bandmedlemmarna i The Fastback.

Nu under en period, så har Kajsa bott hos Fredrik i Skövde (hon gör bland annat sin praktik där). Gardiner i köket tyckte hon saknades.....ja, en kille kan många gånger nöja sig med träpersienner :)).....så ett litet telefonsamtal senare och vips så vart det klart :))

Det bestämdes att det inte skulle vara för "tjejigt" och att det skulle vara en "rulla-upp-gardin". Ni vet, typ, hissgardin.

 På grund av ett underbart sommarväder blev det svårt att fota gardinen.
Mitt köksfönster är smalare än deras, därav det bulliga.

Snyggt tryck i dämpade toner.

Ja, Raggarbilar funkar :))
Banankaka i ugnspanna
 
 
Det är inte ofta det serveras fikabröd här hemma, men det är hyggligt ofta och mycket jag bakar.
Anledningen till detta är att jag sköter kioskförsäljningen för Qviding Fifs Damlag. 
Ungefär en gång varannan vecka är det hemmamatch på Vallhalla Ip.

I kiosken finns korv och bröd,lite köpefika-bröd,kexchoklad,lite godispåsar,chipspåsar mm, men det som säljer bäst är vårat kära hembakade kaffebröd och kaffe. Okej, är det mycket barn med på matchen så går det en del läsk.

Det varieras en del mellan ex Silviakaka, Kärleksmums och andra mjuka chokladkakor, men till nästa match, nu på söndag har jag börjat baka Bananrutor med chokladglasyr.
Inspirationen till det hittade jag hos Kryddburken.

Receptet till en hel långpanna, ca 30 rutor.

6 rejält mogna bananer
100g smör
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl,bakpulver,vaniljsocker och kanel. Sikta ner i smeten och vänd runt försiktigt.mTillsätt smöret, de mosade bananerna samt mjölken. Häll smeten i bakplåtspappersklädd långpanna. (typ 30 x40 cm)
Grädda i 175 grader i ca 40 min

Glasyr

2 dl florsocker
1 msk kakao
en liten skvätt mjölk

Rör ihop florsocker och kakao. Tillsätt mjölk, ytters lite i taget.Konsistensen på glasyren är lagom när den sakta rinner från skeden. 
Bred glasyren över kakan när den svalnat av något.

Strö över garnering om du tycker :))
Ett Liv (över)fullt av prylar………….



Ja, det är faktiskt precis så som det är. Helt sjukt att hela tiden fylla på i skåpen med mer saker. 
Handla nytt på Ikea, Ullared mm för att när man kommer hem, stuva in det i skåp och garderober.
Japp, så jag gör slag i saken och börjar rensa undan i garderoberna inför semestern. Skönt att komma hem till ett rensat och fräscht hem :)) Känner jag mig själv rätt, så har väl semestern innehållit en hel del shopping också...........Reningsborg ligger ju bara ett stenkast från stugan och Frölunda Torg kan få sig ett och annat besök vid regn :))

Av ren nyfikenhet gick jag med i #crop100........att under ett år sälja eller skänka bort 100 av sina saker.
Kan vara både stort och smått......dyrt eller billigt.


"Crop100 är ett projekt. Eller en utmaning. Eller en livsstil, beroende på hur du väljer att se det. Det handlar om att göra sig av med materiella ägodelar och frigöra mentalt och fysiskt utrymme för att minska röran i sitt liv. Det handlar också om att utforska vad alla prylar och ägodelar gör med oss, vårt samhälle och vår miljö.
Crop100 går ut på att göra sig av med 100 saker inom ett år (det är en sak var tredje dag). Grejerna kan vara stora eller små, dyra eller billiga. Du kan sälja dem, skänka bort dem till välgörenhet eller ge dem till vänner (eller främlingar). Du kan kasta bort dem också, även om det ska vara det sista alternativet."
Tunnbröd på spisen – perfekt till försommarens utflykter

Favoritpålägget gott inrullat tillsammans med sallad i en härlig tunnbrödsmacka. Perfekt utflyktsmat !!

Dessa underbara tunnbröd bakade jag i morse. Inget större krångel, men kräver lite passning vid gräddningen.

Receptet till 12 tunnbröd.
50 gram smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12g)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
1 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl + extra till utbakningen
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt (37 grader).
Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll sedan i resten av vätskan och tillsätt även övriga ingredienser förutom vetemjölet. Rör om väl. Blanda till sist i vetemjölet.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen till 12 lika stora bullar och kavla sedan ut bullarna till platta,tunna kakor.
Stek till tunnbröd i torr uppvärmd stekpanna, på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Passa noga så att de inte bränns. Sänk i sådana fall temperaturen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Gör sedan goa rullar för utflykten/lunchen. Resten lägger du i en plastpåse och fryser in.
"Världens Godaste Fläskfilé" – instämmer helt


Ja, Kajsa (största tösen) och hennes Fredrik kom mot Göteborg, för att hälsa på över helgen.De stannade till här i Partille och tackade givetvis inte nej till en lunch hos mamsen.

Från några, av de alla, bokmärkena jag har på telefonen, valde jag " Världens Godaste Fläskfilé". (allt för att imponera stort )

Inspirationen till receptet hittade jag hos Hundra procent Ella.
Otroligt god och enkel tillagning.Kan absolut rekommenderas av mig och mina matgäster.

Recept:
För: 6-8 personer

Ugn: 200 grader C. 25 minuter.

2 fläskfiléer à ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 25 minuter.

 Här serverades rätten med kokt jasminris och en grönsallad :))