Höstens nyttigaste sylt
Lingon är det absolut godaste bäret tycker jag. Den lite bittra syran passar så bra till många rätter, inte bara till fläskpannkaka. Prova det gärna till ugnsstekt saltsill med löksås, det är riktigt läckert.
Jag hittade inspiration till den här sylten inne hos bästa Paleobloggen, Under vårt tak.
Här kan du läsa om många positiva egenskaper hos lingonet. De innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen.
Köpt lingonsylt är ofta väldigt söt, så koka istället din egen med en naturlig sötma från äpple. Päron passar också fint om du föredrar den smaken.
Ta en promenad i en skog nära dig i det vackra höstvädret, så kan du snabbt få ihop lingon till några burkar sylt.
Här blir det ingen skogspomenad på några dagar, jag och Lennart är på väg till Norge över helgen.
Vi ska ut på en liten tur på Hurtigruten, en 50-årspresent från Familjen. Nu är det bra precis 3 år sen jag fyllde, så då blev det äntligen dags.
Hoppas kunna dela med mig av en del inlägg från den vackra sjöresan om nätet funkar. Annars kommer det dagliga recept som vanligt tills vi är hemma igen.
Lingonsylt med äpple
1 liter lingon
2 ekologiska äpplen
Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt. Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.
Pannkaka fylld av smaker
När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.
Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.
Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.
Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.
Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.
Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.
Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.
Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.
Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.
Pannkaka med kanel 1 port
2-3 ägg
½ dl crème fraiche eller kokosgrädde
2 msk mandelmjöl
2 msk smör/kokosolja
1 tsk kanel
Salt
2 msk pumpakärnor
Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.
Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.
Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.
Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.
Rårörda havtorn eller hjortron
Havtorn eller hjortron 250 g
Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak
Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.
Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.
Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.
Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Turister tänker ni?? JA – Dom också!
Här på Öland är det sååå gemytligt med en fullstockad ö så ni anar inte!
Vi trängs och svettas med varann i mataffären, vi köar och knuffas och ler surt mot den ena som tränger sig före den andra, vi suckar högt och lågt i bilköerna i korsningen, svär över AC:n som inte fungerar i bilen och tackar högre makter när vi äntligen tagit oss från civilisationen och parkerat hemma på gårdsplanen. Turister finns det gott om, men det är inte dom jag menar nu – jag menar KÖRSBÄREN förstås!
Vet inte hur många liter och kilovis jag plockat från mammas träd hittills och ändå är det knappt en bråkdel av vad som finns…. Nu har jag get bort en stor kasse och plockat hem ännu mer till oss själva för rensning – vilket körsbärsår alltså!!
Vad ska jag göra med allt??
Saft gjorde jag förra sommaren i mängder. Sylt har jag gjort i år och soppa, krämer går bort för jag vill få ut ”mer” av dom än att det bara går åt i ett nafs. Pajer och clafoutis gör jag ofta. Nån som har något gott recept på chutney med körsbär, eller salsa? Eller hur jag bäst kärnar ur och kanske fryser in dom?
Ös på med tips allt ni kan för det verkligen kryllar av körsbär här!
Passade på att ta lite bilder nu idag när jag var under körsbärsträden… Kolla så vackert…
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Påskbordets godaste efterrätter
- Soppa à la Man tager vad man haver
- En röd och en grön coleslaw
- Ugnsbakad torsk med örter och äggsås
- Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost
- Chokladparfait som lördagsgodis
- Gratinerad falukorv med blomkålsmos
- Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt
- Min bästa kycklinggryta från Kreta
- Chokladmousse med hallon
- Min bästa räksoppa
- Två goda smoothies
- Laxpudding med fetaost
- Glutenfri köttfärspaj på ostbotten
- Glutenfria kryddbröd
- Glutenfria kryddbröd
- Grekisk kycklinggryta med tzatziki
- Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
- Helstekt sidfläsk med apelsin, chili och rosmarin
- Glutenfria ostkex till fredagsmyset
- Påskbordets godaste efterrätter
- Soppa à la Man tager vad man haver
- En röd och en grön coleslaw
- Ugnsbakad torsk med örter och äggsås
- Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost
- Chokladparfait som lördagsgodis
- Gratinerad falukorv med blomkålsmos
- Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt
- Min bästa kycklinggryta från Kreta
- Chokladmousse med hallon
- Min bästa räksoppa
- Två goda smoothies
- Laxpudding med fetaost
- Glutenfri köttfärspaj på ostbotten
- Glutenfria kryddbröd
- Glutenfria kryddbröd
- Grekisk kycklinggryta med tzatziki
- Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
- Helstekt sidfläsk med apelsin, chili och rosmarin
- Glutenfria ostkex till fredagsmyset