Asiatisk kycklingsoppa

Skogssvampsoppa

Hälsosam kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl kycklingbuljong

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 tsk gurkmeja

1-2 tsk Skogslycka (ekologisk svampkrydda) eller viltkrydda

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta soppan från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Inläggning av svamp

Inlagd blodriska

Skogens läckerheter

Att plocka gratis svamp i skogen och lägga in i ättikslag är en riktigt gammal mattradition.

Svamp har i alla tider varit ett bra proteintillskott till maten när det varit ont om kött och fisk.

Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill.

Hållbarheten blir lång av salt och ättika, det är faktiskt bara vi här i Sverige som använder så hög halt av socker i våra inläggningar.

Jag använde blodriska till min inläggning, men du kan ta vilken god matsvamp du vill.

Ankleverterrine med inlagd blodriska

Inlagd blodriska

1 liter blodriska i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Många grillkvällar blir det!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02244643767806487,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. 😛 Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.448106050491333,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.

 

Vinegrette till sallad :

2 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

Salt & vitpeppar

Italiensk örtkrydda

Lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.195810123285975,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.

 

Marinad till kyckling : 

1 kg kycklingfiléer

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk kinesisk soya

1 msk sweet chilisås

2 msk kycklingfond

1 msk tomatpuré

2 tsk D´Elidas chilisås

Salt och peppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04397912422684236,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.

Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås? 😉

 

Kall bearnaisesås :

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :

Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.533170223236084,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.009666613303124905,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.

 

Rödvinssmör : 

300 gram smör

4 msk rött vin

1 finhackad rödlök

Grovmalen rosépeppar

Salt & Peppar

 

Café de Paris :

300 gram smör

½ gul finhackad lök

1 finriven vitlöksklyfta

1 tsk vanlig senap

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk dragon

Salt & vitpeppar

 

Fisk – aromsmör :

300 gram smör

1 msk tomatpuré

1 msk vitt vin

klippt gräsklök

några droppar pressad citron

Salt & citronpeppar

 

Vitlökssmör :

300 gram smör

6 – 8 vitlöksklyftor

2 tsk vitvinsvinäger

Några droppar pressad citron

Salt och vitpeppar

 

Pepparrotssmör :

300 gram smör

2 msk riven pepparrot

½ tsk vitvinsvinäger

Salt & Peppar

 

Persiljesmör :

300 gram smör

Finhackad persilja

Några droppar pressad citron

Salt & vitpeppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1007414301249643,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!

 

Pepparsås : 

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mörk oxbuljong

2 tsk mörk balsamvinäger

1 tsk tomatpuré

1 tsk soya

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk nymalen rosépeppar

1 krm nymalen grönpeppar

2 dl grädde

Salt

en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0985620458933969,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

6 – 8 port

Potatissallad

ca 2 kilo nypotatis

5 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök

1 finhackad liten gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 knippe blandade färska örter

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

Svamp- och baconröra till fläskkarré

Fläskkarré med svampröra

Svampröra 2 port

4 dl svamp i bitar, jag hade röksvamp

4 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

2 msk hackad citrontimjan

2 msk finhackad purjolök

2 msk olivolja med citron

2 tsk vit balsamvinäger

Nymald vitpeppar

Rensa de fasta, vita röksvamparna genom att dra av det sega skinnet. Dela svampen mitt itu.

Är den helt vit inuti är den mycket god, men har den börjat bli gulbrun så är den bara att kasta.

Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret.

Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt.

Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet.

Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger.

Servera med fläskkarré, ugnstorkade tomater och bearnaisesås.

Fläskkarré med svampröra


Svampsoppa med knaperstekt bacon

Svampsoppa

Svampsoppa 2 port

2 dl hackad blandsvamp

½ liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt och peppar

1-2 tsk pressad citron

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad gräslök

1 msk hackad timjan

½ dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra. Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Blandsvamp

Blandsvamp


Tapas på svenska

Tapas med svamp

Tapas på svamp och gravad fisk 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad fisk, jag hade gravad öring från Börtnans Fjällvattenfisk

1 dl riven Västerbottensost eller långlagrad Prästost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på äppelgravad lax från min Långkokbok.

Svenska tapas


Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven Västerbottensost

2 ägg

1 paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria ketchup hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup


Varma toast med champinjoner och mjukost

toast_varma_mackor_svampstuvning_champinjonstuvning_mjukost
Gillar ni varma mackor med svampstuvning? Jag gör ofta en klassisk stuvning med mjöl, mjölk och en skvätt grädde men testade häromdan att bara blanda de stekta champinjonerna med mjukost och det blev riktigt krämigt och gott! Kanske prova till fredagsmyset ikväll? 😉

Jag tackar också för alla bidrag till tårttävlingen. 41 tårtor kommer i helgen att publicerat för omröstning, jag ska bara redigera ner storlekarna först.

Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
salt peppar
Smör
200 gram naturell mjukost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva champinjonerna och stek i torr stekpanna tills de vattnat ur sig. Salta och peppra och tillsätt en klick smör. Blanda med mjukosten och smaka av. Bred på rostfranska och toppa med en god, lagrad ost. Gratinera i ugnen ca 10 min 225 grader.

svamp_champinjoner_stuvning_mjukost
Enkel och krämig variant på champinjonstuvning!

champinjonstuvning_varma_mackor_toast

toast_champinjoner_stuvning
Gratinera i ugn ca 10 min i 225 grader.

Capellini med krämig pastasås på champinjoner, vitlök och citron

snabb_pastasås_vegetarisk_meatless_monday
Gokväll får jag säga. :-P Sena timmen nu men jag har haft fullt upp idag och spenderat tid på andra sidan bron i diverse ärenden. Snart fredag och det ska bli skönt med helg igen. Här bjuder jag på ett gott recept på en väldigt snabb vegetarisk pastarätt, lika god till vardags som helg. ;-)

Jag är lite småkär i dom här tunna spagettin från Barilla, en solklar favorit till köttfärssåsen men även till denna snabba pastasås med champinjoner, vitlök, citron och creme fraiche! Mycket enkla ingredienser och det går på en kvart så står middagen på bordet.

Joline har varit ett par dagar hos mormor så denna pasta lagade jag bara till mig och Nicke så därav 2 port. Två stooora portioner för det blev en liten skål över till Kean också… :-P

2 port
Det här behöver du : 

2 port kokt barilla capellini no°1
250 gram färska champinjoner
Olivolja
Smör
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
½ pressad citron
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Pensla av champinjonerna från ev. smuts och jord. Skiva dom. Hetta upp en stekpanna och lägg i champinjonerna. Viktigt att pannan är torr utan olja eller smör för att champinjonerna ska ”vattna ur” sig. Efter nån minut har dom krympt och blivit mörkare och du ser hur fukten dunstar ur pannan. Tillsätt då olivolja och en klick smör samt finhackad vitlök och låt det få fräsa ihop.

Sänk värmen och rör ner creme fraiche, vatten och pressad citron. Låt puttra nån minut så det blir riktigt krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera med tunna spagetti och toppa med ärtskott, flingsalt och några extra varv med pepparkvarnen.

champinjoner_färska_sås
Torr svamp – torr panna!

steka_champinjoner_pastasås_sås_vegetarisk
Här ser ni hur champinjoner är fuktiga och deras vätska dunstar bort av värmen, de får en gyllene färg och krymper något. NU kan man tillsätta smör och olivolja.

champinjoner_sås_vegetarisk_pastasås
Creme fraiche, en skvätt vatten och pressad citron åker i. Nu får det puttra ihop några minuter så det blir krämigt.

champinjonsås_pastasås_vegetarisk
Sådärja! ;-) Smaka av med salt och peppar.

spagetti_svamp_champinjoner_sås_pastasås_vegetarisk
Smaklig spagetti! :-P