Glutenfritt nötbröd

Nötbröd med suovasrökt renstek

LCHF-lunchmacka i skogen

Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd.

Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland.

Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Det är som alla mina bröd glutenfritt och mättar dessutom väldigt bra, det fungerar därför riktigt fint även för alla oss som äter lågkolhydratkost/LCHF/Paleo.

Jag som älskade surdegsbröd förr innan min kostomläggning, tycker det är riktigt gott att få äta en god och näringsrik macka som påminner om det, särskilt till kaffet ute i skogen.

Nu uppmärksammas det mycket hur hälsosamt det är att vistas ute i naturen, missa inte filmen Frisk av naturen som visades på Vetenskapens Värld häromdagen.

Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för 22 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.

Så passa på att njuta av de klara höstdagarna och kombinera gärna turen till skogen med att hämta hem lite gratismat i form av svamp och bär.

Varm smörgås på nötbröd

Nötbröd 1 limpa
6 ägg

100 g blandade nötter (valnöt, hasselnöt, cashewnöt, mandel)

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Ostfyllt, gratinerat bjudbröd till förrätt


Vi hade ett litet euforiskt inslag under lördagens grillkväll. Jag hade köpt hem ett mörkt surdegsbröd som jag tänkte ha som lite förrätt i väntan på grillen. Gjorde en härlig oströra med blandade ostar, torkade örter och lite smält smör för konsistensen. Fyllde brödet och skar sedan små fyrkantiga tärningar av locket och la ovanpå. Skjuts in i ugnen med allting till osten riktigt hade smält.

Ställde sen fram det på bordet och alla kunde ta små bitar och doppa i den smälta osten! Vilken succé det blev, så in i nordens gott!! Vi var 6 stycken och i ett nafs var hela brödet slut och väldigt uppskattat så detta bara måste ni prova. Som förrätt till grillat, som drinktilltugg, eller en fredgskväll till en kall öl. :-P

Det här behöver du : 
1 surdegsbröd
3 dl riven ost, blanda lite olika sorter (gouda, gréve, cheddar etc)
100 gram brieost
2 msk torkade örtkryddor provencale
1 msk D´Elidas chilisås
3 msk smält smör
Olivolja
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop den rivna osten med brie, (smula den i mindre bitar). Tillsätt kryddorna, chilisås och det smälta smöret.
Skär av locket på brödet och gröp ur lite ur botten. Lägg bottnen på ett bakplåtspapper. Skär locket i fyrkantiga kuber diagonalt men låt det hålla samma form som locket var. Fyll brödet med osten, lägg tillbaka locket, här får du lyfta allt försiktigt så alla lösa små fyrkanter hamnar på rätt plats. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Lägg sedan brödet i ett stort ark aluminiumfolié och vik ihop som ett paket. Grädda i 200 grader ca 15 min. Mot slutet kan du öppna folién lite så brödbitarna får krispig yta.


Riven ost, brie, torkade örter och D´Elidas.


Fyllt botten med osten.


På med ”locket” i kuber och in i ugnen!


Ca 15 min 200 grader… Sen är det bara att ställa fram och hugga in! ;-)

Det behövs inte så mycket…


För en herrans massa år sen lärde en person mig en sak ; Att ta vara på dom små stunder och njuta av det lilla! Hur det nu kom sig så var vi bägge två vrålhungriga, hade inte mycket pengar på fickan och hade fart och flängt en hel dag i en varm bil med trötta, flåsande hundar. Plötsligt ber hon mig stanna bilen utanför en liten ICA-butik… Hon springer in i affären och kommer tillbaka lika snabbt med en påse ciabatta och en liten burk cantadou färskost…

Va de allt sa jag??! Aningens skeptisk…

Hon lotsade ut mig på småvägarna genom skogen, ner till en liten sjö. Där åkte påsen och den lilla asken färskost fram. Jodå, det går att bre på färskost med insidan av locket om man är flink, och bröden kan man bryta isär… Sen satt vi där på en brygga med spegelblank sjö framför oss, hundarna badade och vi bara njöt av tystnaden och aldrig nånsin har väl bröd och färskost smakat så gott som det gjorde där och då! Det behövs inte så mycket när man tänker efter, och mätta blev vi!

Just cantadou har kommit med en ny smak av basilika och gräslök som nog är den godaste hittills tycker jag. Även om jag älskar 4 peppar i såser så är nog denna nya favoriten till ostbricka… Eller jag menar ciabatta… :-P

Kan tänka mig att den passar extra bra i sommar, bland annat tillsammans med jordgubbar, rädisor & tomat. Har ni provat?

Om inte får ni hålla utkik här i dagarna då jag snart kör en favorit-i-repris-tävling med cantadou i vinstpotten!

 


Jag har en egen BURGER KING hemma!


Det är inte alla som kan skryta med att ha en egen Burger king hemma va?! Men jag kan, för han e så förbaskat duktig på just hamburgare! Gubben min alltså!

En läsare på facebook igår trodde att kära maken skulle laga snabbmakaroner och mamma scans köttbullar! Ohh no! I det här huset finns varken snabbmakaroner eller mamma scan köttbullar att tillgå och vederbörande hade nog heller aldrig gett sig på den maträtten för det är bra mycket svårare att hålla koll på makaroner som kokar än att göra burgare! Han är alldeles särdeles duktig i köket som ni förstår, fast bara när han själv vill men då brukar de å andra sidan bli väldigt bra! ;-)

Igårkväll satte han huvet på spiken och slog till med de godaste burgarna jag ätit hittills! Oj, oj, oj säger jag bara! Va nu tacksam att han delar med sig av receptet för detta är sådär perfekt vrålgott som det aldrig kan bli nån annanstans!!!! :-P

4 stora burgare
King burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

Tillbehör : 
Surdegsbröd i tjocka skivor som rostas
Hamburgerdressing, se recept >>
Sallat
Cheddarost
Tomatskivor
Lökskivor
Inlagd saltgurka
Ketchup
Johnnys sötstark senap
Coleslaw på rödkål, se recept >> 

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >>

Grilla eller stek burgarna, antingen i stekpanna eller på muurikka, använd vid stekning rikligt med smör, inte olja! Grillar du hamburgarna på grillen så låt dom ligga en stund på folie på gallret tills de blivit mer hanterabara i konsistensen.

Montera ihop med en halv rostad skiva surdegsbröd. Bred på hamburgerdressing på brödet. lägg på salladsblad, burgaren med dubbla skivor cheddarost, ketchup, lök, tomat, saltgurka och så ytterliggare en halv skiva surdegbröd som du brer med Johnny´s sötstark senap! ÄT!!! :-P


Gör din egen hamburgerdressing med hemmagjord majonäs, kryddad och smaksatt med bostongurka, senap, tomatpuré mm! Blir vansinnigt gott och är busenkelt att göra och sååå mycket godare än köpedressing! Receptet hittar du här >>


Visst är han duktig min alldeles egen Burger king!!? ;-)