Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…


Hemgjord färskost på frökex

Gör din egen färskost

I måndags hade jag och Therese Renåker vår kombinerade bokrelease och vernissage på Ecocaféet i Östersund.

En riktigt trevlig tillställning där vi bjöd på en god regnbågsröra på Spröda frökex från Huså Bröd och till det kombucha, kyld i Wonderbag.

Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök.

På kardemummakexen hade vi Ecocaféets lingoncrème, gjord på mixade lingon, dadlar och apelsinolja, en mycket lyckad smakkombination.

Här nedan får du receptet på min färskost gjord på fjällfil.

Smula ner lite varmrökt fisk, dill och gräslök i den så får du en liknande röra som Osterians.

Bor du  närheten av Östersund så missa inte Therese föreläsning om hur vi kan hantera vår stress i morgon torsdag 31/8 kl 18.30, även den på Ecocaféet.

Här kan du läsa mer och köpa biljett på Studieförbundet Vuxenskolan.

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Havssalt

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Smaksätt till exempel med: Pepparrot, gräslök, vitlök, örter, chili, kardemumma, kummin, valnötter, svartpeppar, soltorkade tomater, oliver eller ät den bara naturell med lite flingsalt.

Till den på bilden hade jag 2 msk riven pepparrot, 2 msk finhackad gräslök och flingsalt i min.

Här några bilder från vår bokvernissage, Therese enkaustiktavlor hänger kvar hela september på Ecocaféet.

Vill du köpa min kokbok Gammaldags husmanskost så finns den här.

Therese tavlor hittar du på AllMyTesign.

 


Turisttips och föreläsning om stress i Östersund

Stressa av…

Sommaren är en tidpunkt när många verkligen kopplar av och stressar mindre än vanligt.

Men efter semestern brukar det gå på för fullt igen, då kan det vara bra att lära dig hur du hanterar stressen i ditt liv bättre.

Den 31 augusti på Ecocaféet i Östersund är det dags för nästa föreläsning med Therese Renåker.

Då blir det några intressanta timmar om hur du skapar mindre stress i din tillvaro.

Jag finns med på ett hörn som vanligt och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex från Huså Bröd och något gott ur Wonderbag.

Läs mer inne hos Therese i länken ovan, hoppas vi ses

En avstressande Wonderbag-picknick på Waldemarsudde häromveckan…

Jämtländska pärlor

Efter en lång period av boende i Stockholm, är det nu dags för en sommar i Östersund.

Jag håller på att förbereda fotograferingen inför min nästa kokbok, den här gången tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, och då behöver jag ett större kök än det lilla pentry vi har i ettan därnere.

Lennart är nu uppe några veckor så vi har lite semester tillsammans, innan jag sätter igång med kokboken.

Vi har passat på att fara runt och besöka olika sevärdheter runt Storsjön, det finns många fina ställen att upptäcka.

Vädret har varit tämligen ogästvänligt de senaste dagarna,halv storm på Storsjön.

Det var riktigt spännande att åka bilfärjan mellan Norderön och Håkansta i torsdags, har aldrig varit med om att en färja gungat så kraftigt.

Vi har blivit mycket trevligt bemötta på de caféer vi tittat in på efter vägen, för en kopp värmande kaffe och te.

Några av de fikaställen vi besökt är Jordgubbscaféet på Rödön, Hoverbergstoppen, Ecocaféet och Frösövallen.

Det blev även ett varmkorvstopp en dag, Berliner Schnitzelstuga i Ytterån har en fantastiskt god, egentillverkad bratwurst, som vi fick med oss i små lådor att njuta av vid Storsjöns strand.

Bratwurst från Berliner Schnitzelstuga i Ytterån…

Smultron till efterrätt…

Lennart på Jordgubbscaféet på Rödön…

Te på Hoverbergstoppen…

Kossans mjölkautomat i Hoverberg…

Gräsbete på Rödön…

Växthusblommor på Jordgubbscaféet…

Kyckling, fetaoströra och mandelpesto i rödbetswrap på Ecocaféet…

Utsikt från Frösövallen…

Nyponros i Ytterån…

Utsikt från Hoverbergstoppen…


Farväl till Facebook och julstress
Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…

Tagit ett beslut

Nu är det dags att dra ner lite på stressen i mitt liv och börja göra mer av det som är bäst för just min hälsa.

Jag känner personligen inte av så mycket av stressen inför julen, eftersom jag valt att bo här nere vid Medelhavet i december.

Men mitt datorarbete tar mer och mer tid och det har nu fått mig att fatta ett viktigt beslut. Jag lägger ner hela mitt engagemang på Facebook.

Så, det var skönt att äntligen skriva ner det jag tänkt på nu den senaste månaden…

Facebook är bra på många sätt:

  • Det skapar kontakter med nära och kära, gamla och nya bekanta, möten man inte skulle fått möjlighet till annars.
  • En plats där man kan diskutera både de små tingen och de stora världsfrågorna.
  • En plats att dela med mig av mina matkunskaper till alla som är osäkra på hur man lagar god och nyttig mat.
  • Sist men inte minst, en fantastisk marknadsföringsportal för mina recept och kokböcker.

Men också en stor energitjuv, som jag nu alltså bestämt att ta bort ur mitt liv.

Julmarknad i Alanya

Julmarknad i Alanya

Har du frågor och funderingar kring mat och hälsa är du mycket välkommen att ställa dem härinne på bloggen. Från den 1 januari nästa år så raderar jag min Facebooksida.

Det har tagit väldigt mycket av min datortid att svara på alla privata meddelanden och andra frågor, ställer du dem här istället får så många fler ta del av svaren.

Jag kommer inte att göra fler inlägg på Facebook efter det här, så du får gärna lägga till dig som följare av bloggen och få uppdateringar till din e-post.

Klicka bara på länken Anmäl mig, den hittar du under bilderna på mina kokböcker i högermarginalen.

Nu kommer det att bli mer arbetsglädje och energi över till mitt bloggande och att skriva tidningsartiklar.

Jag har just fått ett nytt jobb som mat/rese-skribent i Expressens Allt om LCHF, skickade iväg första artikeln förra veckan.

Det känns väldigt roligt att få skriva om det som ligger mig varmast om hjärtat i Sveriges största LCHF-magasin.

Jag skriver sen 4 år en matkrönika om lågkolhydratkost med jämtländska förtecken varje månad i 100% Östersund.

Senaste året har jag även medverkat med mina recept på tyska i tidningen LCHF Deutschland.

Slow cooking

På bokfronten händer inte så mycket just nu, annat än att mina 3 kokböcker ges ut i USA nästa sommar.

Och det är ju förstås det största som hänt mig hittills, sen jag började skriva min blogg för 5½ år sen :)

Jag tog för ett år sen själv kontakten med ett förlag i New York, Skyhorse Publishing, presenterade mina böcker och de nappade.

Det känns otroligt hedrande att de valde att ge ut alla mina böcker, det är inte ofta det händer författare i Sverige.

Nu har jag flera nya bokidéer på tankestadiet och några som ligger för bedömning hos  olika förlag, hoppas på ett positivt besked framöver.

Har så många bra recept att dela med mig av, känner du nån som har ett förlag får du gärna tipsa dem om mig ;)

Hoppas du kommer att följa mig även i fortsättningen härinne. Det kommer som vanligt att bli ett och annat matnyttigt tips.

Recept som du gärna får dela med dig av till dina Facebook-vänner och förstås alla vänner i verkliga livet.

Här kan du läsa om Therese Renåkers sätt att hantera julstressen, hon ger många bra vinklingar hur man kan leva ett lugnare liv innan jul.

Lucka 17

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester, vi har mycket att lära av honom…