Storkok
Passa på att laga en ordentlig laddning köttfärssås och stoppa i frysen att ta fram dagar när du hellre ligger på stranden än står vid spisen.
Köttfärssåsen är också god att ha som fyllning i en glutenfri paj eller i varma smörgåsar, perfekt picknickmat till sommarens utflykter.
Köttfärssås 6-8 port
750 g köttfärs
10 soltorkade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
50 g smör
2 dl buljong
1 dl ketchup
ev 1 dl rödvin
1 msk oregano
1 msk krossade korianderfrön
1 msk paprikapulver
Salt och svartpeppar
Blötlägg tomaterna en halvtimme i lite hett vatten, skär dem sen i mindre bitar.
Spara blötläggningsvattnet till att späda köttfärssåsen.
Hacka löken och riv morötterna grovt.
Smält smöret i en gryta och bryn färsen. Krydda med salt och peppar.
Rör ner löken och låt den fräsa med en stund.
Rör sen ner morot och tomater, låt puttra tio minuter.
Häll så på buljong, ketchup och kryddor. Koka upp och låt sen småputtra i 1 timme.
Rör då och då, späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
Här kommer receptet på en urtrevlig husman med tvist; Smakrika, möra, tjocka revben i sås som fått puttra länge. Råstekt potatis med örter och krispig sallad!
Ni ska aldrig nånsin dra er för att köpa just tjocka revben, det är ett prisvärt kött och blir otroligt smakrikt och mört om det tillagas på rätt sätt.
På grillen? Njae… Jo, visst om de fått ligga i saltlag nåt dygn, eller grillas väldigt långsamt, indirekt och penslas ofta med glaze. Dom passar dessutom alldeles ypperligt till att rökas (efter saltlag-bad) men just i en gryta med gott kött behöver man inte alltid nödvändigtvis nötkött som till ex. kalops eller boeuf bourguignon.
En gryta på fläskkött och som här med revben blir minst lika god men låt för guds skull benen koka med!
Utan ben blir smaken ganska menlös och måste kryddas upp ordentligt men med just revben får man allt på köpet. Mycket kött, mycket smak, mört och saftigt. Lova att ni testar?
Perfekt för storkok, storhushåll och dessutom och ett bra budgetalternativ. Här kommer en vansinnigt god köttgryta med härlig smak, skysås och ett kött som bara smälter i munnen!
4 – 6 port
Det här behöver du :
3 kg tjocka revben
Olja + smör till stekning
Svartpeppar
2-3 tsk malen paprika
—
1 purjolök
2 gul lök
2 morötter
½ stort äpple
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk soya
—
2 liter köttbuljong
—
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär revben i mindre bitar (ca 2 ben/bit). Hetta upp en panna med olja och smör och fräs på köttet så det får fin färg runtom. Krydda med nymalen svartpeppar och malen paprika. Lyft över till en större gryta allt efter han de blir klara. Stek inte alla bitar på en gång, då sänker du temperaturen i pannan och tillagningen förlängs och köttet blir mer kokt. Det ska fräsa på ordentligt och snabbt få en fin yta.
När allt kött är brynt. Lägg ner lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Låt allt få svettas och bli mjukt nån minut sen häller du över allt i grytan med köttet.
Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljong och slå sen i grytan.
Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock ca 2-3 timmar tills benen från köttet lossnar lätt om du pillar på dom. Lyft ur köttet och ta bort alla ben. Vispa under tiden upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop nån minut och smaka av med salt och peppar. Läggi köttet och servera!
Billiga ingredienser med tjocka revben, lök, morot, äpple och vitlök.
Revbenen har fått brynas och ligger nu i en större gryta.
Fräs på lök, morötter och äpple i samma panna som köttet tidigare.
När allt är i grytan, slå på buljongen. På med lock. Låt sedan sjuda i ca 2-3 timmar.
Grytan har puttrat ca 2½ timme. Lyft ur köttet.
Pilla bort benen som nu lossnar lätt.
Vispa upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens.
Lägg tillbaka köttet från revbenen. Smaka av allt med salt och peppar.
Recept på råstekt potatis kommer i separat inlägg inom kort.