Ugnsstekt sill med purjolökssås, majrova och sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, det är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Stuvade morötter LCHF/Paleo till stekt sill med syrlig lök

Stuvade morötter LCHF Paleo

Stuvade morötter 2 port

2 stora morötter

2-3 msk smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port

4 stora schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1-1½ msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Stekt saltsill 2 port

4 urvattnade sillfiléer

3 msk smör/kokosolja

Nymald vitpeppar

Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar.

Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då.

Rör ner den hackade persiljan strax innan servering.

Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt.

Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken.

Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den.

Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken.

Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke med kallt vatten i kylen över natten.

Skär en bit ur den tjockaste delen av sillen och smaka om den är tillräckligt urvattnad, den ska inte vara för  salt.

Tips på goda drycker till sillen kommer här från min kokbok Grillmat LCHF.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Lingon och mossa


Stuvade morötter LCHF/Paleo till stekt sill med syrlig lök

Stuvade morötter LCHF Paleo

Stuvade morötter 2 port

2 stora morötter

2-3 msk smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port

4 stora schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1-1½ msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Stekt saltsill 2 port

4 urvattnade sillfiléer

3 msk smör/kokosolja

Nymald vitpeppar

Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar.

Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då.

Rör ner den hackade persiljan strax innan servering.

Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt.

Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken.

Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den.

Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken.

Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke med kallt vatten i kylen över natten.

Skär en bit ur den tjockaste delen av sillen och smaka om den är tillräckligt urvattnad, den ska inte vara för  salt.

Tips på goda drycker till sillen kommer här från min kokbok Grillmat LCHF.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Lingon och mossa


Stekt sill med spenatstuvning

Stekt sill med gräddstuvad bladspenat 2 port

4 urvattnade saltsillfiléer

25 g smör

Nymald peppar

Spenatstuvning

250 g färsk bladspenat

2 dl grädde/kokosgrädde

25 g smör

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Förväll spenaten i lite kokande, saltat vatten en minut, låt rinna av i durkslag.

Skär den i grova bitar och bryn lätt i smör. Skiva vitlöken tunt och låt fräsa med utan att få färg.

Krydda med salt och peppar.

Häll på grädden och låt koka till en krämig stuvning i 15 minuter.

Koka under tiden några buketter blomkål och stek slutligen fisken gyllenbrun i smör med lite nymald peppar över.

Servera sillen på en bädd av bladspenat med blomkål och Västerbottenssmör.


Ugnsstekt sill med purjolökssås

Ugnsstekt sill

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sned skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Koka under tiden skivor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör.

Servera sillen med majrovan och en klick sockerfri lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt