Wokad fläskfilé i stark, sötsur sås

wokat_fläskkött_fläskfile_wok_såsDå var det valborgsmässoafton då! Härligt med långhelg igen och solen skiiiiner! 😛 Här hemma laddar vi upp för en mysig grillkväll ute i skogen men måste först dela med mig av denna wok vi åt igår.

En sån smakexplosion! Både hett, sött och syrligt. Krispigt och så galet gott! Gillar man asiatiskt och lite hetta då är detta en fullträff. Jag har använt fläskfilé i receptet men biff eller kyckling funkar precis lika bra.

Ha nu en riktigt fin valborg allihopa! ♥

6 port
Det här behöver du :
2 msk sesamolja
1 grön chili
1 röd chili
2 msk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
500 gram strimlad fläskfilé

2 burkar bambuskott
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 burk ananas i bitar + spadet
1 gul strimlad spetspaprika
1½ liter vatten
3 msk oxfond
3 msk tomatpuré
3 msk ketchup
2 msk japansk soya
1 msk D´Elidas chilisås
Salt och peppar
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Koka ris och förbered grönsakerna och strimla fläskfilén så allt är klart. När du väl börjar woka går det snabbt så du bör ha allt förberett. Börja med att hetta upp en wokpanna med sesamolja. Bryn fläskfilén tillsammans med chili, ingefära och vitlök. Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt koka ca 5 – 10 minuter. Smaka av noga med salt och peppar eller om du vill ha mer hetta av chilisås, mer sötma (ketchup eller apelsinjuice funkar fint). Vill du ha en lite tjockare konsistens på såsen så red av med maizenamjöl utrört i lite vattenServera med nykokt ris.

wokad_fläskfile_fläskkött_recept_wok_tefal
Wok kräver sina förberedelser för det går snabbt när man väl börjar! 😛

wok_tefal_wokat_kött_fläskkött_wokgrönsaker_sötsursås_recept
Grönsaker i…

wok_stark_sås_sötsur_wokat_fläskkött
Och såsen. Nu ska allt bara puttra ca 5 – 10 minuter sen smakas av!

fläskwok_wok_sötsur_sås
Älskar wok. Hett och gott! 😉

Texas chili med rostat bröd och gräddfil

texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Hej på er igen. Märkte ni att jag tog mig lite ledigt igår? ;-) Hade fullt upp i köket hela dan med att förbereda helgens mat och ett par smörgåstårtor som skulle iväg nu på morgonen. Sen är det ju Fars dag imorgon så lite förberedelser inför den har det också blivit. Ni ska få se senare… :-P

Dagens recept är en riktig goding till helgen – Texas chili. Jag har lagat många såna här chiligrytor och får aldrig nog. Ett riktigt långkok med rejäla smaker och hetta. Denna variant är dock inte vrålhet så den kan barnen med lätthet också äta. Servera med rostat bröd och gräddfil… Jag lovar, det smälter i munnen så gott!! :-P

Det här behöver du :
1 kg högrev
1½ – 2 l oxbuljong (fond el. tärning + vatten)
2 st 33 cl ljust öl
2 burk mutti finkrossade tomater
3 msk tomatpuré
2 st lime
2 st gul lök
1 röd löd
1 st vitlök solo
1 st röd spansk peppar
2 msk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
En liten gnutta socker…
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär högrevet i bitar. Bryn köttbitarna lite åt gången och flytta sedan över till en större gryta.

När alla köttbitar är brynta och ligger i stora grytan, slå på oxbuljongen, öl, krossade tomater, tomatpuré och pressa ner saften från två lime. Hacka lök, vitlök och chili lägg ner i grytan. Tillsätt D´Elidas chilisås och kryddor. Låt grytan bräsera på medelvärme ca 7-8 timmar. Slå på mer buljong efterhand de kokar in.

texas_chili