Laxpudding med fetaost

Min bästa pudding

Dagens lättlagade sportlovsmat blir en riktigt smak- och näringsrik fiskpudding som ger gott om energi till allehanda uteaktiviteter.

Laxpudding görs traditionellt med kokt ris, den här varianten med riven fetaost och morot blir ännu godare än originalet tycker jag.

Vill du hellre göra en laxpudding med blomkål så hittar du det här.

Laxpudding med fetaost

Laxpudding med skirat smör 2 port

100 gram varmrökt lax eller annan rökt fisk

2 ägg

2 dl grädde

1 dl riven fetaost

1 riven, stor morot

1 gul lök

½ dl finhackad dill

Salt och peppar

50 g smör till serveringen

Vispa ihop ägg och grädde. Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med fetaost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten.

Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är båda salta. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda på 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg.

Smält under tiden smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt klarna.

Servera laxpuddingen med en sallad och skirat smör.

Fler recept på min typ av naturligt god mat hittar du i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Matiga mellanmål och varm choklad till en vårvinterpicknick

Gott fika på skidutflykten

Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.

Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.

På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.

Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

2 bitar mörk choklad 70-90%

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.

Pizzabullar 8 st

2 ägg

2 dl riven halloumi

½ dl majonnäs

1 msk pofiber

1 tsk psyliumhusk

100 g tärnad rökt skinka

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 tsk oregano

1 tsk chiliflingor

Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.

Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.

Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.

Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st

2½ dl kokosgrädde

2 små bananer, mosade

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

Ca 1 tsk vaniljextrakt

Ca ½ krm salt

Till garnering:

1 dl kokosflingor

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.

Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.

Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.

Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.

Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.

Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.

För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.

Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.

Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.

Det här receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den är med på Bokrean och kostar bara 79 kr på Bokus i länken.

Så här vackert väder hade vi i Östersund i torsdags på en promenad nere i hamnen vid Storsjön.

Två goda tips till sportlovsfikat
Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Baljväxtens Dag och sportlovstider

Idag bjuder jag på två av mina kokboksrecept, en matig våffla och en läcker småkaka som passar fint att ta med ut på kommande sportlovsutflykter.

Idag den 10 februari firas Baljväxtens Dag, extra aktuellt i år när många vill lära sig mer om hur vi kan dryga ut maten med bönor, kikärtor, ärtor och linser.

Baljväxter har blivit hetare än nånsin, både för dess hälsosamma effekter och för att hålla matkostnaderna nere.

För sex år sen skrev jag en hel bok med baljväxtrecept, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Du kan läsa mer om innehållet och oss författare i länken ovan.

Kokboken blev en stor succé och var en föregångare till en rad bönböcker som kommit på senare år.

Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st

4 dl små, gröna ärter

200 g halloumi

2 äggvitor

Ev ½ krm salt

2 msk smält smör till våffeljärnet

Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.

Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen. Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.

Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.

Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på dem hittar du i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.

Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.

Recept nummer två är en riktigt god och näringsrik småkaka, perfekt till kaffet eller den varma chokladen både på skidturen eller hemma i soffan.

Kakorna kommer från kokboken Gröna, sköna tillbehör, här kan du läsa mer om innehållet i den.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak. Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

Bönbokstips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken såldes slut redan vid förbokningen inför årets Bokrea, den finns fortfarande att ladda ner här som E-bok.

Jag har även med en hel del bönrecept i mina tre senaste kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt och Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt finns fortfarande med på Bokrean till väldigt låga priser hos Bokus i länkarna ovan, de finns även hos Adlibris.

I den här länken kan du läsa om innehållet i bakboken, alla recept är fria från både gluten och socker.

Grillad korv med goda tillbehör

Grillkorv med tomatkeso

Den godaste utematen

Nu när vårvinterns sol börjar visa sig och värma mer och mer så passar det fint att ta med maten och äta ute.

Många är sportlovslediga just nu, att vara på utflykt tillsammans med släkt eller vänner och grilla korv vid en sprakande brasa hör ju verkligen till de njutbara stunder som skapar värdefulla minnen.

Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.

Gör i ordning tillbehören i god tid därhemma och ta med i burkar så får ni en riktigt härlig picknickmåltid.

Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port

4 korvar med hög kötthalt

2 dl keso

2 dl crème fraiche eller smetana

8 soltorkade tomater i olja

10 cm purjolök

½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade

2 msk chilisås

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

2-4 välmogna avokado

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Ett gott tillbehör till korven är grönkålschips, här kommer ett av mina recept på dem.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Ett av de mest klassiska tillbehören till grillad korv här i Sverige är ju räksallad, här kommer en riktigt god variant.

Hemgjord räksallad till grillkorv 4 port

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Blanda crème fraiche och majonnäs.

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan från min stuga i Dalarna får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.

Fler tips på mackor, röror och andra tillbehör som passar fint till vårvinterns utflykter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  (just nu kostar den bara 59 kr på Bokrean) och Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt (som nu kostar 79 kr på Bokus i länken ovan.)

Varma mackor och grillkorv

Grillkorv med varm smörgås och grönkålschips

Glutenfri mandelkaka med drottningsylt och sportlovsbilder

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite honung, björksocker eller annan sötning om du vill, låt kallna.

Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.

Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Hennes nya apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.

Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk honung, björksocker eller annan sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk fiberhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smör till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Kombucha On the Rocks…

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.

Plocka ner lite gott i en korg och ge Dig ut i grönskan

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Sockerfritt godis

Godis fyllt med energi

Nu i sportlovstider passar det fint med ett extra energirikt godis, perfekt att ta med ut på skidturen eller skogspromenaden.

Den här gången har jag gjort ett sockerfritt gelégodis med vårt svenska superbär, svarta vinbär.

Sprängfyllt med antioxidanter och vitaminer, dessutom växer det över hela landet så många av oss har chans att plocka det svarta bäret helt gratis.

Långt ifrån gratis är många av de importerade superbären som finns att köpa torkade på hälsokostbutikerna, kilopriset ligger på uppåt 500 kr för torkade bär.

Våra svenska bär står sig väl i en jämförelse vad gäller näringsinnehåll.

Så vi kan ju med fördel använda de vi har här hemmavid och bara komplettera lite med de som är plockade på andra håll i världen.

Vi har ju så fantastiskt fina lingon, tranbär, nypon, blåbär, hallon, jordgubbar, aronia, slånbär, körsbär, havtorn, hjortron, krusbär, kråkbär och rönnbär att fylla förråden med varje sommar/höst.

Jag gjorde en variant på det här gelégodiset på körsbär när jag var i Turkiet, många frågade då om man kunde använda något annat bär.

Visst kan man det, det är bara fantasin som sätter gränser för vad man blandar i.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Den här gången blev det svarta vinbär från frysen, coconut butter från Renée Voltaire och lime som fick ge smak åt gelén.

Här hittar du recept på kokosnötsmör om du vill göra det själv.

Jag brukar använda några bitar gelé som får smälta ner i min energidryck, det ger både god smak och mer näring, så det blir rejält med kraft till långa promenader.

Nu i vinter har jag lyckats träna upp mina muskler rejält i ben och rygg, 3 månader i Turkiet har gett ett mycket bra resultat.

Vi bor 7 trappor upp där, så det har blivit många trappsteg i benen, åtminstone ner.

Den sista veckan var hissen trasig i två dagar, så då fick vi gå uppåt också ett par gånger per dag.

Vi klarade det riktigt bra både jag och Lennart, vi blev knappt andfådda.

Nu ska jag försöka gå mycket även här hemma, så musklerna bibehålls.

De är en färskvara, tränar man inte regelbundet så minskar de snabbt i omfång.

Februaridag i Jämtland

Tyvärr är det väldigt lite snö och ishalka, vilket är problematiskt för min rygg.

Halkar jag till lite grann eller kliver snett, så knycker det till i ryggen och jag blir sämre.

Så det är broddar på som gäller och försiktig gång över isfläckarna.

Här kan du läsa ett mycket bra inlägg om naturlig träning på den fina matbloggen En klick smör.

Träning behöver varken vara dyrt eller svårt att hinna med.

Jag tränar aldrig på gym utan kör en timmes sjukgymnastik/yogaövningar hemma och så blir det 1-2 timmars promenad per dag.

Det håller mig i form och gör att jag orkar sitta och skriva mina recept till dig :)

En som verkligen haft nytta av träning i samband med att hon gick över till LCHF är Lindha Vikström, som skriver bloggen Halva Lindha.

Hon lyckades med det fantastiska att just halvera sin vikt, med hjälp av LCHF och daglig träning.

Gelé med svarta vinbär, kokossmör och lime

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Utsikt från min jämtländska balkong...

Utsikt från min jämtländska balkong…


Sportlovsmorgon och mysfrukost med barnen

bodum_tekanna
Första dagen på barnens sportlov och vi laddar upp med mysfrukost. Goda smörgåsar och nybryggt the.

Vad har vi för planer för veckan nu då? Har inte spikat något mer än biobesök i Kalmar på onsdag, vi har ju inte sett ”Hundraåringen” ännu så den får det bli. Några små utflykter med hund och matsäck, pyssla lite inne och bara ha det bra. Nån snö har vi ju inte kvar här på ön så snögubbar och pulkabacke blir det inte detta sportlov, lite synd ändå…

Nä nu är det hög tid att få på sig lite kläder och ge sig ut i solen, även om det blåser så trädkronorna dignar så måste man ju ha frisk luft! ;-)

Hittade en så läcker tekanna från Bodum på Zalando, liten och smidigt och framförallt snygg! :-P Muggarna kommer också därifrån, blev lite kär i elefanterna och färgen – rött finns ju överallt i mitt kök så jag har svårt att bryta den stilen.

frukost_sportlov_bodum_tekanna

Barnens dag!

foam_clay_lera_pyssel
Att snart gå å lägga sig och veta att barnen är nöjda, glada och haft en rolig dag är bland de bästa som finns! Det är ju första dagen på barnens sportlov nu. Nettan & Johan på Borgholms bokhandel hade sportlovspyssel ett par timmar på förmiddan så dit åkte Joline medan Max och jag tog en svängom o hälsade på farmor & mormor. Det hade varit kreativt som alltid på Nettans pyssel-stunder och en ny ”lera” som barnen fick använda var Foam Clay. En totalt kladdfri lera/gummimassa som varken färgar av sig eller kladdar och vansinnigt roligt att pyssla med!

En sån förpackning fick följa med hem så efter lite mat-shopping i stan så fortsatte pysslandet hemma…

Hann väl egentligen inte göra så mycket mer innan Nicke kom hem. Jo, middag fixade jag förstås, något så gourmetiskt trevligt som köttfärssås från frysen, fullkornsris och kokta morötter. ;-) Gott, och bra med färdig köttfärssås i frysen! TACK, och matlådorna är fyllda.

Under tiden jag fixade maten tog Nicke med sig barnen ut i garaget för ÄNNU mer pyssel och det är något dom älskar. Dom kommer inte som små solstrålar den ena efter den andra med egenhändiga konstverk, pennor, skyltar, skruvade nyckelringar och svetsade muttergubbar. Dom är sååå duktiga!!

Efter kvällsmiddag, dusch och lite plock så ramlade vi ner i soffan allihopa. Det är tösnö ute nu som trillar så bilden på Tv:n försvinner HELA tiden, vilken kanal vi än väljer… Så vi har tittat på ”Familjen annorlunda” och ”Ullared” stötvis med 5 minuters intervaller typ…

Nu sover dom små och tanken slog mig precis; Visst vore det himla trevligt om mamman & pappan också fick sportlov ibland?!! Vet precis vilken sport vi skulle utövat isåfall… Haha! ;-) Nä, nu ska jag nog gå å lägga mig. Må så gott, och imorgon kommer recept som vanligt. På onsdag är det Jenny & jag som utmanar varann igen, denna gången med ”Dessert” och de tre ingredienserna som jag valt. Mer om det senare!

Sov gott nu… Kärlek till er! 

pysselpassion
Nettan vid rodret. Borgholms bokhandel – glöm för guds skull inte att kika in där om du är ”scrap-olholic”. Hon är själv en otroligt duktig sådan så här inne finns ALLT och så lite till… Initiativet med sportlovs-pysslet är sååå uppskattat av barnen så en stor eloge till dig Nettan för ditt engagemang för barnen och tack för idag!

sportlovspyssel_borgholms_bokhandel
Pryttlar och klister, tejp och blommor och glitter och gud vet allt… ;-) Här trivs dom!

sportlov_pyssel
Ett av Jolines skapande som hon gav bort till sin mamma idag! :-P Så söt liten ask. Däri ska jag ha min förlovningsring och min vigselring tills ”trasiga” handen inte är så svullen så jag får på mig ringarna igen… :-P

pyssla_pyssel_lera_foam_clay
Foam Clay! Ja, denna ”lera” var himla kul, nån som har provat? Helt ny för mig och barnen, vansinnigt rolig att pyssla med. 10 stora burkar för 159 kr och så dryg så den kommer räcka länge!

foam_clay_lera
Konstverken flödar lika mycket som kreativiteten! 1-3 dagars torktid och min råtta ser lika platt ut som om den vore klämd under en madrass eller nåt… ;-)

max_joline
Här ser ni ”garage-pysslet” från barnen. Max har gjort en super-duper-praktisk penna som jag kan skriva med trots gips på handen. Slipat och bränt så himla fint. JO, den fungerar faktiskt!! :-P Joline har skruvat och ristat ”Mamma” på en borstad plåt. Dom är fantastiska – älskade ungar!

The post Barnens dag! appeared first on Kryddburken.se.

Trolldeg


Visst var det trolldeg vi pysslat med idag! Från tidig morgon tills för nån timme sen, non-stop! Bakat, knådat, pysslat ihop figurer, torkat dom i ugnen och målat med vattenfärg! En heldag vid köksbordet och lera överallt!! Det är grejer det! Med en pysselgalen mamma är det dock inga problem, dessutom fick dom snällt hjälpa till att städa undan allt! ;-)

Jag fick själv trolldeg då och då när jag var liten som mamma knådade ihop och fick den serverad i en big-pack låda, alldeles ljummen och salt, kommer ni ihåg? Och visst var man bara tvungen att slicka lite på fingrarna efter den salta degen?! ;-) Idag var det inte lika lockade att just slicka på fingrarna, men lika roligt var det nog allt!

Brukar ni göra egen trolldeg? Det är ju så otroligt lätt och framförallt billigt!
Jag fick ett tips om att använda lite citronsyra i degen (finns på påse i kryddhyllan i affären) istället för alun och det var en väldigt len och smidig deg som inte smulade och var lätt att jobba med, mycket tack vare oljan i receptet också.

Ja, sportlovsveckan går mot sitt slut och det är nog en smula trött mamma som tar fredagkvällen på allvar imorgon, men skoj har vi haft och hunnit med både pyssel, semlebak, utedagar, lekkompisar, badhus, boxning och sena tv-kvällar!

PS.
Det ska bli liiite skönt med vanlig vecka med skola och jobb faktiskt… ;-) DS.

Det här behöver du :
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk citronsyra
1 dl kokhett vatten
1 msk olja
Hushållsfärger

GÖR SÅHÄR :
Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och slå i vattnet, oljan och karamellfärg. Blanda med sked från kanterna och inåt tills all vätska blandat sig med det torra. Knåda sen ihop degen för hand, lägg i plastpåse tills det är dax att baka!

  • Torka sedan figurerna i ugnen, 80 grader körde jag på i ca 2-3 timmar beroende på hur tjocka dom var… Låt svalna!
  • Måla med vanlig vattenfärg! (puckar är bäst)


Tre skålar, tre färger!


Om du rör ihop degen med sked tills den inte smular blir du inte lika ”färgig” om händer…


Knådade bullar! :-P


Gjorde även en trolldeg utan färg eftersom det är lättare att måla figurerna i den färg man själv vill ha sen! Här är min hamburgare från scratch!


Joline var flitig och gjorde massor av småfigurer och en del fick knytnäven i bordet då hon inte blev nöjd, å så började hon om…


Här är hennes alster med kikare, korv med bröd, donuts, en skål köttbullar med grön pasta, och ett designat fat! :-P


Mina kanelbullar var enkla, pärlsockret är dock äkta!


Max tog mer tid på sig till varje figur och arbetade noga med att blanda färgerna!


Här har vi Max figurer! Den till vänster är Max själv och den till höger är en ”Moouuuu”! En ko alltså! :-P


Köttbullar och spagetti på ett fat skymtar där till höger men det ser mest ut som pomfritt… Försök att trycka ut deg ur en liten metalltyll med litet hål och fyll en tallrik…. *phuuu* Tålamodsprövande AB!


Några cupcakes blev det också!


Ja, å så mannens kvällsmat som han blev serverad! :-P Vem har tid att laga mat när man pysslar???
Nädå, han fick vanlig mat också, så han svalt inte ihjäl idag heller!