Frittata med spenat och chèvre

Sommarlunch

Dagens mattips i Coronatider blir en smakrik och lättlagad spenatfrittata.

Du kan använda späda nässelblad istället för spenat, kom bara ihåg att sätta på dig handskar när du plockar dem.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Du kan också låta den kallna helt i kylen, skära i bitar och värma upp i ugnen på 175º i 15 minuter.

Frittatan passar också fint som ett kallt tilltugg på en tapasbuffé eller picknick.

Vego LCHF

Härlig gryta med spenat
Hej på er! Nu har jag sedan några veckor tillbaks ändrat om lite på utseendet här på bloggen. Vad tycker ni? Jag tycker det blev riktigt fint, hoppas ni gillar det också! Är det något ni saknar på bloggen eller vill läsa mer om, skriv gärna en kommentar nedan så blir jag glad! Alltid kul… Continue reading Härlig gryta med spenat
Lättlagad semestermat
Halloj! Vad sägs om lite lättlagad semestermat? Här kommer recept på en variant av köttfärssås. Kan ju vara gott att inte alltid ha krossade tomater som bas i sin köttfärssås. Här smaksatt med lite indiska kryddor istället. Ha en härlig dag och smaklig måltid! :) RECEPT (8 portioner) 1,5 kilo nötfärs salt och svartpeppar 2 […]
Lättlagad gryta med högrev & spenat
Hej på er! Idag ska ni få recept på en grymt lättlagad gryta! Lätt att göra och god är den också så klart :) Passa på att laga extra mycket så har du en perfekt matlåderätt för resten av veckan! Ha en härlig söndag! :) Ett tips innan ni börjar laga middag, kika in på […]
En helg utan matlagning men med grymt god mat
Mmm, jag blir hungrig bara av att titta på bilden ovan! Eller vad säger du? :) Större delen av året har jag varit den som har lagat största delen av all mat här hemma hos oss. Till stor del har det berott på att det har jobbats med min kokbok Matfilosophie och att jag skapat […]
Bästa helgfrukosten – ägg, kött & morotsbollar
Hej på er! Idag blir det lite frukostinspiration inför helgen! Den här helgfrukosten gjorde vi förra helgen. Oftast brukar vi ju äta mina äggbrödsrullar till frukost, mina fyllda med carobsmörkröm och sambons med hemgjort äppelmos. Ibland kan det dock vara gott med lite variation. Då är det perfekt med äggröra, lite skinka (här rökt sidfläsk), […]
5 favoritgrytor – perfekt höstmat
God morgon! Att jag gillar långkok och grytor har ni nog inte missat. Jag äter gärna långkok året om eftersom jag tycker det är praktiskt, nyttigt och så himla gott! Långkok och mustiga grytor är perfekt höstmat, så idag får du tips på fem goda grytor att testa. Vilken blir din nya favorit? :) Grytan […]
Grymt länge sen sist, men nu är den här igen!
Svålkotletten! För er som följt mig en längre tid vet ni att jag ett tag åt stekta fläskkotletter med svål titt som tätt. Nu var det dock jättelänge sedan sist, så senast vi beställde hem kött från RJ’s Närproducerat passade jag på att beställa en laddning kotletter. Så himla gott! Jag kryddade dem bara med […]
Annorlunda fiskgratäng

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Spenattårta med kallrökt lax

SpenattårtaEn god spenattårta (möjligens något modifierad) enligt ett recept  från ”Karin på Facebook”, hennes mamma brukade laga den.

Spenattårta för ca 8 personer buffé.
Lunch ca 3 pers

250 g spenat (1 pkt fryst blad spenat, väl avrunnen)
Dill (ca 1 kruka)

4 ägg
1dl majonäs
1 dl grädde
salt och peppar och muskotnöt

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form rikligt med smör/eller kläm fast ett bakplåtspapper i en mindre rund tårtform
Hacka spenaten och dillen grovt.
Vispa äggen lite lätt och blanda ner alla övriga ingredienser väl.
Häll smeten i formen ca 15×20 eller 21 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
Låt svalna, serveras kall eller ljummen med skivor av kallrökt lax, ev garnera med dem som lax-rosor.