Lättlagad gryta med högrev & spenat
Hej på er! Idag ska ni få recept på en grymt lättlagad gryta! Lätt att göra och god är den också så klart :) Passa på att laga extra mycket så har du en perfekt matlåderätt för resten av veckan! Ha en härlig söndag! :) Ett tips innan ni börjar laga middag, kika in på […]
En helg utan matlagning men med grymt god mat
Mmm, jag blir hungrig bara av att titta på bilden ovan! Eller vad säger du? :) Större delen av året har jag varit den som har lagat största delen av all mat här hemma hos oss. Till stor del har det berott på att det har jobbats med min kokbok Matfilosophie och att jag skapat […]
Bästa helgfrukosten – ägg, kött & morotsbollar
Hej på er! Idag blir det lite frukostinspiration inför helgen! Den här helgfrukosten gjorde vi förra helgen. Oftast brukar vi ju äta mina äggbrödsrullar till frukost, mina fyllda med carobsmörkröm och sambons med hemgjort äppelmos. Ibland kan det dock vara gott med lite variation. Då är det perfekt med äggröra, lite skinka (här rökt sidfläsk), […]
5 favoritgrytor – perfekt höstmat
God morgon! Att jag gillar långkok och grytor har ni nog inte missat. Jag äter gärna långkok året om eftersom jag tycker det är praktiskt, nyttigt och så himla gott! Långkok och mustiga grytor är perfekt höstmat, så idag får du tips på fem goda grytor att testa. Vilken blir din nya favorit? :) Grytan […]
Grymt länge sen sist, men nu är den här igen!
Svålkotletten! För er som följt mig en längre tid vet ni att jag ett tag åt stekta fläskkotletter med svål titt som tätt. Nu var det dock jättelänge sedan sist, så senast vi beställde hem kött från RJ’s Närproducerat passade jag på att beställa en laddning kotletter. Så himla gott! Jag kryddade dem bara med […]
Annorlunda fiskgratäng

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Spenattårta med kallrökt lax

SpenattårtaEn god spenattårta (möjligens något modifierad) enligt ett recept  från ”Karin på Facebook”, hennes mamma brukade laga den.

Spenattårta för ca 8 personer buffé.
Lunch ca 3 pers

250 g spenat (1 pkt fryst blad spenat, väl avrunnen)
Dill (ca 1 kruka)

4 ägg
1dl majonäs
1 dl grädde
salt och peppar och muskotnöt

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form rikligt med smör/eller kläm fast ett bakplåtspapper i en mindre rund tårtform
Hacka spenaten och dillen grovt.
Vispa äggen lite lätt och blanda ner alla övriga ingredienser väl.
Häll smeten i formen ca 15×20 eller 21 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
Låt svalna, serveras kall eller ljummen med skivor av kallrökt lax, ev garnera med dem som lax-rosor.

 

 

Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor

spenat_ägg_spenatstucning
Alla barn älskar spenat – eller hur??? :-P
Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!

Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.

Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur? :-P

Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.

Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!? ;-)

4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt

GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.

lchf_spenat_ägg
Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.

färsk_spenat
V
ar noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.

ägghalvor_spenatstuvning
Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater? ;-)

färsk_spenat_spenatstuvning
När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.

tjock_grillkorv_spenat_ägghalvor
Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.

spenatstuvning_färsk_spenat
När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.

spenat_spenatstuvning_färsk
Mixar… Till önskad konsistens.

stuvad_spenat
Och serverar till stekt korv och ägghalvor…

Omelett med bacon, spenat, jalapeno och lök (LCHF)

bacon_omelett_lchf_nyttig
Det här var mannens favorit-omelett! Den var rejält stark dessutom så det var väl därför. Justera mängden jalapeno efter eget tycke och smak! :-P

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

140 gram bacon
100 gram babyspenat
½ gul lök, finhackad
1 msk finhackad, inlagd grön jalapeno

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag stekt baconet knaprigt tillsammans med lök och jalapeno före jag fyllde omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

bacon_lök_spenat_omelett_lchf
Bacon, babyspenat, lök och jalapeno! En hot, hot omelett! :-P

Omelett med kryddig korv, spenat och paprika (LCHF)

kryddkorv_omelett_nyttig
Här har vi en rejält matig omelett med kryddkorv för den som är extra hungrig eller vill dela sin lunchlåda på två! ;-)

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

2 kryddiga korva, hög kötthalt
100 gram babyspenat
2 smala carli paprika

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag fräst på korven i stekpannan i förväg.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

kryddkorv_omelett_lchf_nyttig
Kryddkorv, babyspenat och carli paprika! Gott, gott, gott! :-P