Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Vallmosnurror


Enkla kuvertbröd serverat till middagen är alltid uppskattat. Här har jag gjort små snurrar av vanlig ljus vetedeg med lite extra olivoja och flingsalt i. Formen på snurror passar extra bra att servera till soppa! ;-)

Skulle man inte ha ägg hemma, eller är allergisk funkar det alldeles ypperligt att pensla bröden med lite ljummen mjölk som du rör ut med flytande honung. Blir till och med godare och de frön man vill ha på fastnar som de ska också! :-P

ca 24 st
Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling : 
½ dl ljummen mjölk + 1 tsk flytande honung
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar. Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med mjölk utrört med lite flytande honung, stör över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10-15 min.


24 snurror får du ut av ½ liter degvätska, men receptet kan förstås dubblas vid behov.

The post Vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror


Idag bjuder jag på soppa kära vänner. Inte vilken soppa som helst utan en rykande het, mustig grönsakssoppa med tillhörande nybakade vallmosnurror. Det är mat som värmer en blåsig oktoberdag som denna. Solen har faktiskt visat sig och vädret har varit helt perfekt för en utedag med pyssel på gården. Nicke, syster-yster och Joline har varit så flitiga och kört in ved i vedbon men själv har jag hållit mig inomhus då feber och hosta näst intill slagit ut mig fysiskt…

Inte mentalt för jag blir bara sååå förbannad för att jag inte är pigg, har ork och energi som jag vill… Dammsuga – hallå??! Blir andfådd och yr i hela huvudet och får sätta mig och hämta andan emellanåt. Denna hosta är vedervärdig. Jag hostar så det svartnar för ögonen och huvudet snurrar men är fortfarande andfådd och kippar efter luft trots massor med bricanyl…

Under middagen idag började det kännas ännu mer konstigt när vi satt och åt och jag kände hur jag blev alldeles kallsvettig i ansiktet och tittade på mina fingrar som började bli blå uti fingertopparna, snacka om syrebrist… Så fort ut på verandan och kippa efter frisk luft och nu ikväll känns det något bättre men blir det likadant imorgon så kommer jag nog åka upp till ”farbror doktorn” trots allt… Ni som känner mig vet att jag helst inte åker till sjukhus i första taget frivilligt eller i medvetande tillstånd.. :( Ja… Så va de med det, så jag hoppas alltså jag mår bättre imorgon!

Lite soppa blev det idag i alla fall, en ordentligt sådan med massor av grönsaker, mustiga smaker och nyttigheter. En sån där soppa som kan stå i kylen ett par dar som man bara kan ta fram och värma på när man blir hungrig. Jag verkligen älskar soppor och skulle kunna äta det varje dag, men inte resten av min familj kanske. Även om dom tyckte den här var jättegod!

Lite bröd bakade jag till också, små enkla kuvertbröd i form av vallmosnurror. För ni vet väl att det finns inget godare än att doppa hembakat bröd i en varm soppa? ;-)

Nu säger jag godnatt och hoppas på att morgondagen ser mindre ”hostig” ut! Kram på er alla! 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
200 gram färska champinjoner

Smör till stekning
2 gul lök
2 morot
4 potatisar
1 palsternacka
1 aubergine
1 zucchini
1 gul färsk paprika
1 burk inlagda röda paprikor

3 msk tomatpuré
1 burk plommontomater
1½ liter buljong (gärna egen, hemkokt eller fond/tärning + vatten)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär alla ingredienser till soppa i lagom stora munsbitar. Hetta ur en rejäl gryta/kastrull och tillsätt en klick smör. Bryn champinjonerna först av allt, salta och låt dom steka tills vätskan dragit ut. Häll upp i en skål och ställ åt sidan så länge, dom ska ner i soppan igen precis före servering.

Bryn resten av rotsaker, lök och grönsaker i samma gryta med en klick smör. Slå på buljongen, den inlagda paprikan, tomatpurén och plommontomaterna. Låt soppan koka på svag värme ca 15-20 min. För en naturlig, lite tjockare konsistens kan du mosa potatisbitarna lätt mot kanten av grytan. Tillsätt de stekta champinjonerna precis före servering så dom värms upp i soppa. Smaka av med salt och peppar. Servera med nybakat bröd.


Allt förberett och champinjonerna är brynta. Dom får hoppa ner i soppan strax före servering.


Nu är soppa på gång, här ligger alla ingredienserna i utom buljongen och dom ”tomatiga” ingredienserna som strax ska i.


Under tiden bakade jag vallmosnurror till soppan. :-P


Soppan har puttrat färdigt och här åker champinjonerna ner bara för att värmas på lite strax före servering.


Varsågoda då!


Smaklig soppa! ;-)

The post Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.