Potatis och purjolökssoppa, 3 ingredienser, billigt och gott!
Enkel budgetsmart men också fantastiskt god och mättande soppa på bara tre ingredienser. Potatis, purjolök och buljong. Det är allt. Här serverad med tekakorna jag bakade igår. Himmelskt gott och värmande. Hemligheten i soppan är att den ska vispas, då går potatisen sönder lite och reder soppan själv utan att den mixas och det blir […]
Tomatsoppa och sockerfritt ketchuptips

Mer från grönsakslandet

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria ketchup/chilisås.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du hellre ha en macka till så prova gärna mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min grillkokbok.

Så passa på att njuta av grillat i alla former nu när äntligen grillförbudet hävts.

Pumpasoppa

Dagens recept kommer såklart också. En härligt, färgglad och värmande pumpasoppa. Väldigt enkel att laga och minimalt med arbetsinsats.

Pumpa, morot och palsternacka har jag valt som bas och smaksatt med lök, chili och citron som fräschar upp. Ugnsbaka allt i ugnen, mixa. Tillsätt vätska och smaka av. Lätt som en plätt! 😉

Ca 2 liter

Det här behöver du :

1 butternutpumpa

1 stor palsternacka

2 morötter

1 rödlök

1 röd chili

1,5 liter grönsaksbuljong

1 pressad citron

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Dela pumpan mitt itu. Skala och skär palsternacka, morot och lök i bitar. Dela chilin på mitten. Lägg allt i en ugnsfast form med olivolja. Täck med aluminiumfolie och ugnsbaka 1,5 timme i 200 grader. Gröp ur köttet ur pumpan och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en rymlig kastrull. Slå på 1,5 liter grönsaksbuljong. (3 – 4 msk fond +vatten) Mixa slät. Koka upp och smaka av med örtsalt och pressad citron till önskad sälta och syra. Toppa med lite chiliflakes.

Smaklig soppa!

Värmande soppa & goda köttbullar
I helgen körde vi lite rensning av rester i kyl och frys. Det blev en trerätters! Soppa till förrätt, köttbullar till varmrätt och bärkaka till efterrätt (den fick dock inte vara med på bild ;)) Så, med lite fantasi går det att slänga ihop en hel del :) Soppan gjorde jag med hemgjord köttbuljong som bas. Jag […]
Fisksoppa med saffran på Luciadagen

Istället för lussekatt

Det är så många som delar bakrecept idag så jag tänkte bjuda på en mustig fisksoppa med saffran istället.

Det här är en av mina favoritsoppor, den passar ju väldigt bra nu i den mörkaste och bistraste tiden.

Men snart vänder det och vi går mot ljusare tider.

Jag önskar alla mina läsare en lugn och fin Lucia.

Saffransdoftande fisksoppa för 2

ca 250 g fisk, jag hade öring

1 tsk citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl fiskfond

2 stora champinjoner

5 cm skivad purjolök

1 liten morot i stavar

1/4 röd paprika i strimlor

3 msk smör

0,5 g saffran

½ tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.

Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Tomten med Lussekatt


2 rester blir 1 fantastisk rätt!
Hej! Har ni det kallt och ruggigt? Tänkt dig en god, smakrik och värmande grönsakssoppa och en rökig köttfärssås, två grymt goda rätter. Slå ihop dem och ät som en rätt så blir det ännu godare! Jag hade kvar lite av min härliga gula höstsoppa och kom på att jag kunde kombinera den med min […]
Gul höstsoppa
God morgon! Ifall ni inte bestämt vad ni ska äta idag men vill ha något gott, värmande och färgglatt så rekommenderar jag ett storkok av denna soppa! Perfekt att ha nästa vecka som en lättare lunch eller värmande kvällsmat. Toppa med lite stekt fläsk eller ett par ägghalvor för en mer komplett måltid. Ha en […]
Krämig grönsakssoppa med kyckling

Efter påskens alla fester…

Nu är det nog många som känner att det blivit lite väl mycket av både mat, dryck och mer godsaker än vanligt.

Då passar det bra med lite lättare mat, som den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är dessutom rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om de hälsosamma effekterna hos benbuljong och gurkmeja.

Jag serverade soppan med mina nya frökex från Huså Bröd, hälsosamma även de, med smak av nässla, libbsticka och vitlök.

Den vackra servetten under skålen hittar du här.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmeja

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.


Värmande vårvintersoppa med kål, fläsk och korv
Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson...

Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson…

Sportlovsmat

Just nu är jag uppe i Jämtland och hälsar på släkt och vänner.

Det har inte blivit så mycket tid över att hitta på nya recept sista tiden, har en hel del annat att ta tag i när jag är på hemmaplan.

Så idag får du ett av mina kokboksrecept, en smakrik soppgryta på 3 sorters kål med bogfläsk och färska korvar.

Jag kokar den på hemgjord kycklingbuljong, så här är det verkligen mycket näring i en och samma gryta.

Receptet kommer från Långkok för LCHF och Paleo som tyvärr är slutsåld på svenska.

Den finns på biblioteken och så hittar du den här på engelska.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris...

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris…

Kålsoppa med korv och fläsk 4-6 port

 400 g korv med hög kötthalt, jag hade färsk lammkorv och salsiccia

200 g färskt bogfläsk

1 huvud spetskål ca 400 g

ca 200 g vitkål

10 st brysselkål

2 gula lökar

50 g smör

2 dl kycklingfond + 6 dl vatten

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk torkad timjan

1 tsk stött kummin

ca 1-2 tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

Skär bort rotstocken på kålen, skär i skivor och sen i grova strimlor.

Skär bogfläsket i tärningar på ca 1×1 cm. Skala och skär löken i skivor.

Fräs fläsktärningarna i smör i en stekgryta, krydda med salt och peppar.

Börja med den mindre mängden salt om du använder buljongtärning.

När fläsket fått lite färg tillsätter du löken och låter fräsa en stund.

Häll så i vitkål, spetskål, timjan och kummin, fräs i fem minuter utan att det får för mycket färg, rör då och då.

Häll över buljong och vinäger, koka upp och låt puttra på svag värme i 45 minuter.

Skär brysselkålen i fyra delar och lägg ner i soppan tillsammans med korvarna, låt sjuda i 15-20 minuter.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Du kan antingen låta korvarna vara hela och duka med kniv och gaffel förutom skeden vid serveringen eller skär dem i bitar.

Lägg på en klick majonnäs blandat med riven pepparrot i soppan.

Den här glutenfria limpan passar bra till soppan.

Majonnäs från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Majonnäs från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson


Lite lyxigare potatis och purjolökssoppa


Ibland blir längtan efter en riktigt värmande och mustig soppa väldigt påtaglig. Speciellt en frusen, regnig och blåsig dag efter jobbet, visst vill man egentligen sätta sig till bords till den där perfekta och långkokta köttsoppan med klimp men allt hinns verkligen inte med vissa dagar. 

Har du dock ett par potatisar och en bit purjolök löser sig det mesta. 

Det här är min absoluta favorit av vardagssoppor som går fort att tillaga och är både enkel och billig. 

Egentligen består huvudingredienserna enbart av potatis + purjolök + vatten + buljong. Det är själva basen som är nog så god efter att kokat upp och vispats grovt till en soppa som fortfarande har lite bitar. 

Vill man lyxa till det kan man tillsätta både grädde, créme fraiche eller färskost och lite mer örter. 

I mitt recept har jag gjort min egen lyx-variant med extra smak från grunden med torkade örter, en gnutta färskost på slutet och sen toppade jag soppan med riven parmesan. Till detta serverade jag varma baguetter penslade med olivolja och samma örtkryddor som jag använde i soppan. Galet gott bröd att doppa med. 

 

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg potatis (Asterix)

1 purjolök 

2 msk torkade örtkryddor 

1 tsk D’Elidas chilisås

5 dl vatten 

2 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

50 gram philadelphiaost 

Salt och peppar 

Riven parmesan 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj o skiva purjolöken. Hetta upp en rymlig gryta med smör och lägg i potatis, purjolök och de torkade kryddorna. Väns runt i ca 5 minuter. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Sänk värmen och rör ner philadelphiaost.  Smaka av med salt och peppar. 

 

Potatis, purjolök… Osten är mer lyx och inget som egentligen behövs, men väldigt gott! 

 

Ännu ett lyx är ju såklart varma baguetter, hembakade eller köpta. Pensla med olivolja och örtkryddor. Skjuts in ugnen en stund. Doppa i soppan och allt blir fulländat.