Ostsallad med broccoli och senapsdressing

Salladstider

Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till middag.

Vi äter ofta sallad på kvällen nu, gärna med förstärkning av t ex räkor, inlagd sill, kokta ägg eller en bit paté.

Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, perfekt när man bara äter tre mål om dagen, något vi mår bäst av.

Frukosten är som alltid hos oss nötfrukost, lunchen består av en varmrätt av kött, fågel eller fisk med ett varmt grönsakstillbehör, smör och någon röra till.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Bokus

Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då en titt i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör eller i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Bilden härovan tog jag ute i skogen på Djurgården tidigt i lördags morse.

Då kom en dam förbi och blev nyfiken, hon undrade om det var glutenfria recept i boken.

Det visade sig att även hon ätit sig friskare och vi fick ett trevligt samtal som slutade med att hon köpte kokboken på stående fot, så det var bara att leta fram en penna och signera.

Det var den första bok jag sålt själv nu sen den kom ut för drygt en månad sen.

Det kändes väldigt roligt och ett gott tecken att det kommer att gå bra för mina kokböcker nu i sommar, även om jag inte kan resa runt och ha föreläsningar/boksigneringar som jag hade tänkt.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Lumio Förlag

Fluffiga bananpannkakor

bananpannkakor_recept_krabbelurer_banankrabbelurer
När allt kommer omkring så är söndagar ofantligt sköna och avkopplande bara man har det i huvudet från början när man vaknar.

Idag har dagen bestått av frågor som ”ska vi/ska vi inte?!” ”Hur blir de nu?” ”Hur blir det inte?!” ”Har du fått något svar?!” ”Inte??!” osv osv…

Med lösa boliner om en planerad bilresa, folk som inte kan hålla sig anträffbara och en dag som inte gått att planera en minut i stöten så går min hjärna in i något slags fullständigt kaos och zombietillstånd på samma gång… Jag vet varken ut eller in!

Jag blir totalt paralyserad och får inget vettigt gjort alls… Jag är kanske ensam om detta men det må då så vara…

Sent på eftermiddagen så var det hur som haver bestämt att vi blir hemma men då var ju allt redan ”bananas” i mitt huvud! ;-) Det är dock bättre nu och äntligen har jag ro i kroppen att slappna av och få ner några rader här och svara på lite mail.

Förutom detta så är det faktiskt Max födelsedag idag!
HURRA HURRA HURRA HURRA!!

Han är inte hos oss denna veckan utan hos sin mamma så vi får hurra på avstånd och fira när han kommer på fredag igen och detta är precis vad jag hade tänkt ut till vår fina pannkaks-älskande Max som idag fyller 13 år! :-P

Receptet på dessa bananpannkakor är kort och gott ett vanligt ”krabbelur-recept” fast med bananer, och som hör sommaren till; servera med de färska frukter och bär du kan hitta, lite honung och pudersnö! :-P

ca 15 st
Det här behöver du :
1½ dl strösocker
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3-4 mogna, mosade bananer

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.

pananpannkakor_bananplättar_krabbelurer_banan

För fler recept med bananer, klicka HÄR!

Recept på krabbelurer, klicka HÄR och HÄR!

banan_pannkakor_krabbelurer_recept_bananpannkakor