Varm sommarsallad med grillat kött och fetaost

Restsallad

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när salladen är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Här i Jämtland har sommaren inte varit så varm, men de långa ljusa nätterna gör att grönsakerna växer fint och får en fantastisk smak.

Jag köper ofta mina sommargrönsaker på Ås Trädgård, ta gärna en tur till deras gårdsbutik om du är i närheten.

I morgon ska jag dit och köpa en hel del gröna läckerheter som ska få vara med på bild i min nästa kokbok.

Här kan du nu köpa min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

I den ingår också mängder av grönt från den ekologiska trädgården, på vackra bilder tagna av Mikael Eriksson.

Varm sommarsallad 1 port

150 g grillat fläskkött eller kyckling

1 liten, gul lök

2 msk smör

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

½ röd paprika

50 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Storsjön, Jämtland…


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Bruschetta med tomat, jordgubbar och mozzarella

bruschetta_med_jordgubbar
Igår lagade jag en trerätters middag till lillsyrran. Hon och en kompis skulle ha en en tjejkväll ihop och då frågade hon mig och jag vill laga nåt gott till dom och trerätters ville hon ha fast inte för dyrt. Självklart! :-P Ni ska få alla tre rätterna idag och självklart ska ni också få veta vad det kostade men först ut har vi förrätten. En grillad bruschetta med massor av härliga sommarsmaker med tomat och jordgubbar och en krämig mozzarella.

Prova att marinera både tomat och jordgubbar såhär med lite flytande honung, salt och peppar och låt det stå till sig en stund så får du fram fantastiska smaker som passar riktigt bra på en het, grillad ciabatta med massor av vitlök.

Jag tror det var gott då det åts upp på bara ett par minuter och jag kunde hämta in näst intill renslickade tallrikar! ;-)

2 pers
Det här behöver du :
1 ciabatta
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 mozzarella

2 stora tomater
½ l jordgubbar
Flytande honung
Salt & svartpeppar

Crema di balsamico
Basilika

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skölja och skära tomat och jordgubbar. Lägg i en skål och ringla över lite honung, krydda med salt och några varv med pepparkvarnen. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur så alla smaker få stå och gotta till sig. Saltet drar ur mycket vätska så häll av det före du ska servera.

Dela ciabattabrödet på mitten. Ringla över olivolja och fördela vitlök över bägge bröden. Grilla i ugn på galler med snittytan uppåt. Montera bruschettan med rikligt av tomat/jordgubbar varvat med en god mozzarella. Ringla över crema di balsamico. några blad basilika. Servera!

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella

bruschetta_recept

bruschetta_med_tomat_jordgubbar

IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.