Vår hälsoresa till Kroatien

Vår i Makarska

Tack för alla besök och kommentarer till blogginlägget om 10 år med LCHF ❤

Mitt fokus har de här åren varit att dela med mig av mina kockkunskaper och stora matglädje genom att sprida njutbara recept för ett friskare liv.

Nu är det hög tid att även Lennart får dela med sig lite av sin historia på vägen till en bättre vikt och hälsa.

Vi känner båda att det är väldigt viktigt att dela med oss av det som hänt och händer på vår egen hälsoresa, så fler som kämpar med sockersug och viktproblem kan bli hjälpta.

Just nu är vi i Kroatien för att fira både 10-årsjubiléet och Lennarts 76-årsdag i morgon.

Det är aldrig för sent att ändra sitt liv till det bättre med hjälp av naturligt god mat att njuta av, det signum jag haft på min blogg ända sen starten 2009.

Här i Kroatien är det verkligen lätt att äta bra mat.

Vi bor i gamla stan i Makarska och har flera slakteributiker och grönsakshandlare precis runt hörnet, även delikatessbutiker med fina getostar, lufttorkade skinkor och sprättägg.

Smör finns i en mängd olika varianter, så det blir en hel del gott tillagat i vår hyrda lägenhet.

Om du vill ta del av min syn på den goda Medelhavskosten så har du möjlighet att följa med mig på en hälsoresa till Kreta i höst, läs mer här på Harmoniresor.se.

Här några bilder från de senaste dagarna i Makarska, det är första gången vi är i Kroatien, men absolut inte den sista.

Fetaostfylld öring och kurs om Sockerberoende i fjällen

Foliebakad öring

Foliebakad öring 2 port

2 öringar av portionsstorlek

½ tärnad gul paprika

100 g tärnad fetaost, getost eller salladsost

Några kvistar citronmeliss

Salt och peppar

Två ark ugnsfolie

Skölj fisken väl, torka av med hushållspapper. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

Lägg fiskarna på folien. Fyll med ost och paprika, stick in citronmelissen.

Täck fisken med folie och vik ihop till ett paket.

Vik upp kanterna så inte de goda smakerna rinner ut över glöden.

Lägg på grillgaller över glöd, baka i 10 minuter på var sida.

Se efter om fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Släpper den lätt, då är fisken klar.

Servera med grillad zucchini, cocktailtomater och smör.

Sockerberoendekurs i fjällen

I mitten på september bjuder min vän Maria Kvärnstén in till en kurshelg om sockerberoende i vacker fjällmiljö, på Bear Lodge i Ottsjö, Åre, Jämtland.

Så här beskriver Maria kursen:

Har sockret tagit kontrollen över ditt liv och mående?

Sockersanera ditt liv- intensiv helg om sockerberoende i Ottsjö, Undersåker 16-18/9.

Kursens pris är 4990 kr inkl helpension och del i dubbelrum.

Ämnen under helgen

–          Beroendesjukdomen

–          Biokemiskreperation och matplan

–          Maten för återhämtning och läkning

–          Vad är socker och vart finns det?

–          Vad ställer sockret till med i vår kropp?

–          Verktyg för läkning och återhämtning, Bemer, andning, meditation, qigong, stödgrupper m.m.

–          Birgitta Höglund kommer och pratar om buljongens inverkan på vår hälsa

–          Återfallsprevention

–          Hur hanterar jag vardagen?

–          Lena Moe Hälsans hus kommer och har meditation och Qigong

Möjlighet att boka in personlig rådgivning under helgen ingår

Det som ingår under denna helg är:

–          Kursen

–          Biokemisk screening med uppföljning

–          Personlig matplan

–          Boende och mat

–          Personlig rådgivning à 45 min

 

Om kursledaren:

Maria har gått HAM utbildningen (Holistic Addiction Medicine) och är certifierad Sockerberoendeterapeut via Bitten Jonsson (Bittens Addiction) samt certifierad att utföra SUGAR (Dahl & Dahl preventions- & beroendecenter) som innebär behörighet att göra en bedömning/kartläggning av patologiskt socker/mjöl/ätmönster enligt ICD-10:s kriterier, samt att ge rekommendation för lämpliga åtgärder. Hon har också en grundutbildning som kostrådgivare hos Anna Hallén Utbildningar samt utbildning i det hormonella systemet av Louise Edlund.

Maria har ett brinnande intresse för helhetshälsa och att kroppen är ett mäktigt verktyg som kan uträtta underverk om vi ger den rätt förutsättningar.

Vid frågor angående helgen så kontakta mig på:

info@kvarnstens.se eller ring 070/2986009

Bear Lodge i Ottsjö

Bear Lodge i Ottsjö


Socker lika beroendeframkallande som kokain

Skriver Illustrerad Vetenskap i nya numret no 11.
man skriver också
“I mänsklighetens barndom var socker en bristvara, och det betyder att vi – liksom andra djur – är genetiskt disponerade att sukta efter den energirika ”söta kicken”. I dag har vi fri tillgång till godsaker – och avhåller oss inte. En västerlänning hinner i genomsnitt inta tre kubikmeter socker under sitt liv. Det motsvarar två fyllda soptunnor!

Förklaringen är att socker är vanebildande. Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin. Inte nog med det: andra försök avslöjar att socker är skadligt för levern och leder till frosseri. I USA gräver man extra djupt i sockerskålen, och en rad forskare är så bekymrade att de har startat en rörelse, som vill förbjuda försäljning till minderåriga. Mycket tyder på att den gamla, snusförnuftiga förmaningen ”allting med måtta” gäller i synnerhet för socker.”

Nu har jag inte läst tidningen så vad man skriver mer kan jag inte säga något om, MEN  den sista raden i stycket man skriver på hemsidan som jag gjort i kursivstil  reagerar jag på. Att det andra är sant betvivlar jag inte, men den som satt samman denna text kan ju uppenbarligen inte tänka…
OM socker  är lika beroendeframkallande som kokain och ger samma abstinens som heroin, hur kan man då skriva en sådan mening??
Menar samma person eller redaktören på Illustrerad Vetenskap (som väl är den som ska stå för det som skrivs?) att man också kan säga så till begynnande heroinister att det bara är att knarka med måtta?
Om man uppenbarligen säger så om sockret. Eller kan det vara så att alla numera är mer eller mindre beroende av socker och kan inte släppa det alls, utan alla måste bara få lov att äta med måtta, för man själv bestämmer väl vad som är måtta? Då kan man ju få behålla sitt socker…
Eller är det en åsikt som är sprungen ur textförfattarens eget lilla beroende som inte kan släppas, eller vill man inte tro att beroendet kan bli så starkt av socker?
Ja, vad är det som gör att människor tänker så, så de kan skriva så?

 

Bloggar etiketter: , , ,