Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Näringsrik snabbmat

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.

Varm sommarsallad 2 port

300 g grillat fläskkött eller kyckling

1 gul lök

25 g smör

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 röd paprika

100 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.

Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.

Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör

Snabblagad fiskgratäng

Fiskgratäng

Lättlagat

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat.

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpakärnor, citron och kallpressad olivolja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Hemlagad makrill i tomat...

Min hemlagade makrill i tomat

Torsk med tomatsås och svamppytt

Torsk med tomatsås

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra

1 ekologisk citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Jag använder sällan micro, men den här rätten gjorde jag i ett litet hotellkök på Mallorca för några år sen.

Kör fisken på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten.

Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Vill du ha fler tips på njutbara och mättande rätter, läs då mer om min matfilosofi och ta en titt på mina kokböcker här.

Torsk med tomatröra

Snabblagad fisksoppa

Soppa i kopp

Fisksoppa 2 port

2-300 g skinn och benfri lax eller annan fisk

2 dl blomkålsbuketter

2 dl zucchini i bitar

2 dl kokosgrädde

½ röd paprika i strimlor

2 msk kokosolja/smör

1 msk riven ingefära

1 msk curry

1 tsk chiliflingor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Salt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.

Häll på kokosgrädde och koka upp, låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.

Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.

Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

Då får du väldigt gärna köpa nån av mina kokböcker som du kan läsa mer om här.

Tonfisksallad med ägg

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter

Snabbmat

Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid.

Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan.

Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.

Det löftet kommer jag förstås att hålla, men jag drar ner på skrivandet runtom recepten en tid, tills jag är klar med mitt nya projekt.

Allt det jobb jag skulle gjort nu under våren med att fara runt landet och föreläsa/signera nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, har ju som så mycket annat ställts in eller skjutits på framtiden.

Nu är enda sättet för mig att sprida min matfilosofi och kokböcker här på bloggen och via Facebook/Instagram.

Så jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa en eller ett par av mina böcker, till dig själv eller som present till någon som skulle behöva uppmuntras.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tonfisksallad 2 port

100 g tonfisk i vatten

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

½ dl finstrimlad purjolök

½ äpple eller gurka i små tärningar

Saft och rivet skal av ½ citron

Salt och chiliflingor efter smak

Bryt sönder tonfisken i mindre bitar i en bunke.

Blanda samman med majonnäsen och rör ner grönsakshack och citronsaft. Smaka av med salt och chili.

Servera tillsammans med kokta ägg, tomater och salladsblad eller till en krispig ostomelett.

Tomatkeso och avokado till grillad korv

Grillkorv med tomatkeso

Lätt och snabbt

Nu när vårsolen börjar visa sig mer och mer så vill man ju vara ute så mycket som möjligt.

Att stå vid spisen såna dagar är inte så kul, då är en snabbfixad korvmiddag perfekt att ta till.

Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.

För allra godast resultat så gör du i ordning tillbehören hemma och tar med korven och grillar ute i det fria.

Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port

4 korvar med hög kötthalt

2 dl keso

2 dl crème fraiche eller smetana

8 soltorkade tomater i olja

10 cm purjolök

½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade

2 msk chilisås

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

2-4 välmogna avokado

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

På bilden nedan från min stuga i Dalarna i somras får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.

Fler tips på mackor, grönkålschips och röror till vårens och sommarens uteätande hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Varma mackor och grillkorv

Grillkorv med varm smörgås och grönkålschips

Omelett med ost, tomat och örter

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.

Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs.

Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

På bilden ovan har jag räkor, musslor, getost och örter som fyllning.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Klicka på bilden så kommer du till ett recept på en krispig ostomelett

Wok med biff och champinjoner

Snabbfixad middag

Nu när höstmörkret börjat sänka sig över oss på kvällarna så är det skönt att ta till nåt snabbt till middag, för att sen kanske hinna ut en sväng i skogen och plocka bär och svamp eller bara ta en promenad och njuta av solnedgången.

En av favoriterna på middagsbordet är då en riktigt snabblagad wok, här får man i sig en massa bra näringsämnen på en gång.

Använd principen man tager vad man haver, i en wok passar allt möjligt av både kött och grönt.

Skär gärna kött och grönsaker på kvällen dagen innan och lägg i burkar i kylen, då går allt så mycket enklare när det ska lagas till.

Gör också vitlökssåsen då, den blir bara godare om den får stå till sig.

Het biffwok 2 port

3-400 g biff

200 g champinjoner

1 stor, röd lök

5 mjuka, soltorkade tomater

50 g smör/kokosolja

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

½-1 tsk chiliflingor

Salt och peppar

Strimla kött, tomater och skär löken i klyftor.

Bryn kött och grönsaker i omgångar och blanda sen allt i en panna och värm.

Krydda till lagom hetta och smaka av med salt och peppar.

Servera med vitlöksmajonnäs och sallad, tomat och cornichoner.

Vitlöksmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk ketchup

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan snabblagad biffsallad som jag serverade som en sallad med senapscrème.

Snabb köttfärsröra

Mer snabbmat

Jag brukar oftast långkoka mina köttfärssåser, det gör dem väldigt möra och smakrika.

Men har jag lite bråttom så köper jag lammfärs, den behöver inta alls lika lång koktid som nöt- älg- och fläskfärs för att bli bra.

Den här röran gör jag ofta och tar med som färdkost på flyg- och tågresor, den är väldigt god kall också.

Vill du ha mer än sallad som tillbehör så är det väldigt gott med smörstekt, strimlad vitkål, rödkål eller grönkål.

Jag steker den i rejält med smör, kryddar med salt, peppar och en liten skvätt vinäger.

Har jag benbuljong så häller jag på några matskedar som får koka in, det ger väldigt mycket smak och bra näring till kålen.

Ingredienser till Turkisk Köttfärsröra

Kryddig köttfärsröra 2 port

300 g lammfärs

3 msk smör eller kokosolja

2 röda paprikor

10 svarta oliver

1 dl vatten eller buljong

½ dl ajvar

2 tsk oregano

½-1 tsk chiliflingor

Salt

Kärna ur oliverna, skär dem och paprikan i tärningar.

Bryn paprikan tills den får lite färg, tillsätt köttfärsen och låt den bryna en stund, rör om ordentligt.

Krydda med chili, oregano och havssalt.

Rör ner ajvar, oliver och vatten/buljong, låt koka upp och puttra i 15 minuter.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Vill du prova på en långkokt köttfärssås så klicka på bilden nedan så kommer du till receptet.

Från min kokbok Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Gröna bönor i tomat till falukorv och ägg

Lättlagad korvlunch

Fram till för 10 år sen, innan jag började med LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor ingår då och då i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag nu varje dag, det är väldigt bra för magen.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Gurka och persilja ger lite smak och färg åt det hela och det blir extra nyttigt med en klick smör till.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson