Sommarinspirerad smörgås med rädisor, tomat, philadelphiaost och rökt skinka

smörgås_rädisor_recept_vår_sommar_ost_philadelphiaost_skinka_rökt
Första sommarkänslan i köket borde väl vara att plocka in de första rädisorna från landet. (Eller som jag – köper dom i affären!) 😛 Jag har nämligen inget trädgårdsland att rota i men med ett styckpris på 5 kr/knippet så känner jag att jag överlever ändå!

Rädisor är ju bara så förbenat gott. Lite peppriga och krispet när man tuggar… Dom är dessutom VACKRA att se på! Mat ska ju vara vackert. 😛

Jag vill gärna ha dom på knäckebröd, i en kall potatissallad, eller tillsammans med en len färskost och flingsalt och peppar. Att servera dom till grillat och bara doppa i vitlökssmör är inte heller tokigt. MEN höjdaren – Det här är min absoluta favoritsmörgås på våren.

Ett gott bröd, rökt skinka, rejält med philadelphiaost, skivade tomater och rädisor… Det är löjligt gott och behöver nödvändigtvis inte ätas till frukost för det är nämligen den godaste natta-mackan som finns. Strössla över flingsalt och några varv med pepparkvarnen, lite riven persilja och där har du vårens fröjd i ett nafs! Godare än gott just nu. 😉

Ikväll är det lille-lördag igen, onsdag dock men kanske ändå fredag med tanke på långhelgen som stundar. I köket håller jag nu på att förbereda middag tills resten av familjen kommer hem. Två fina rapsgris-filéer ska jag helsteka och servera med smörstekta rotfrukter och en sallad med grönmögelost. Tror det kan bli riktigt gott!

Glöm nu inte att köpa rädisor, tomat, skinka och philadelphiaost till dessa underbara smörgåsar! 😛

Dela gärna med dig av ditt bästa tips med rädisor här i kommentarsfältet och TREVLIG HELG önskar jag er alla! ♥

frukost_smörgås_macka_rädisor_skinka_rökt_philadelphiaost_tomat_sommar_primörer

smörgås_macka_vår_sommar_primörer_philadelphiaost_skinka

Ugnsbakade frallor

fralla_varm_ugnsbakad
Ett annat gott frall-tips kommer här!
Dela frallor på mitten, gröp ur lite av inkråmet i botten och knäck ett ägg i varje. Salta och peppra och några droppar D´Elidas. Fyll på med skinka och riven ost. På med locket och slå in i aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 10 min 200 grader. Klart!
Ta med dig ut i solen. Ja, för här på ön skiner verkligen solen idag! 😛

Falukorvsmacka med stekta ägg

falukorvsmacka_ägg_stekt_äggmacka
Ingen dålig korvmacka det här. En av makens favoriter! Vilken karl gillar inte stekt falukorv förresten? 😛 När vi andra i familjen äter stekt falukorv med stuvade makaroner (som man för övrigt borde äta oftare för det är så förbenat gott!) så får han ofta en specialare då han inte gillar just stuvade makaroner. Så ni kan ju gissa att han är himla glad de gånger det serveras med andra ord! 😉

Stek brödet i smör i stekpanna, knäck i två ägg vid sidan om och stäng av plattan. Låt äggen steka bara på en sida och på väldigt låg värme så blir gulan alldeles krämig och len och lite frasiga kanter runtom. Lägg ihop med majonäs på brödet, stekt falukorv och några tomatskivor. Toppa med dubbla ägg och wooilaa – godaste falukorvsmackan är fixad på ett kick!

Sitter och klurar på våran terrass inför sommaren, det är dax att plocka fram utemöblerna och få upp blomlådor, parasoll och utekök mm. Men jag har funderat länge på någon slags markis eller solskydd som är lite större än parasollet och som man inte behöver dra omkring och flytta på vart man än ska sitta. När man sitter och äter ute på terrassen blir det stekhett då vi har den mot söder och man blir alltid bländad så något ljust och luftigt segel eller dylikt hade ju varit toppen men undrar om det håller, eller ska man sikta in sig på terrassmarkis som dessa typ? Det blåser ju rejält här på Öland så det måste hålla för vinden också. Har ni nåt bra tips så hojta! 😛

altan_öland
Såhär brukar det se ut på vår terrass men tältet där vi brukar sitta och äta klarar inte av nån storm direkt så det är helt uteslutet i år.

kryddburken_teakmöbler
Det blir en vindtunneleffekt och allt ligger nere i en stor hög så fort det blåser lite kraftigare. 😉 Mysigt när det är vindstilla men det är inte ofta…

Mina godaste bruschetta med jordgubbar och crema di balsamico

bruschetta_godaste_kryddburken_jordgubbar_balsamico_tomat_mozzarella_gourmetgruppenHej fina vänner! Ja, alltså jag är lite ledsen i ögat… Ganska mycket faktiskt! :(
Såg ni på Sverige yngsta mästerkock ikväll?
Redan i första avsnittet så förälskade jag mig i lilla kocken Mattis. ♥ Alltså 9 år!?! Så fullkomligt bedårande, vältalig, ursöt och lillgammal för att inte tala om hans matspråk och kokkonst. 9 år bara!! Jag häpnande när jag såg honom i TV-rutan…

Varför skulle han åka ut såhär tidigt då?? Det trodde jag inte… :(

Hur som haver! Jag älskar onsdagarna, då kör vi mat-TV-kväll för hela slanten här hemma. 18.30 börjar de;
”Vad blir det för mat” följt av
”Mitt kök” och sen
”Halv åtta hos mig” och
”Mästerkockarna” i detta fall dom yngsta som jag tycker är så imponerande att se på.

Brukar alltid fixa nåt extra gott till dessa onsdagar och ikväll blev det bruschetta, en riktig dunder-favorit som jag bara älskar! :-P

Jag gratinerar mina bruschetta i ugnen och serverar ALLTID jordgubbar till för det är bara en sån fullkomlig, total smakexplosion när jordgubbarnas sötma möter den fräscha tomaten och den smälta, krämiga osten.

Det som sen gör hela äktenskapet lyckligt är en crema di balsamico, i det här fallet med smak av dadel. Ja, jag kan inte uttrycka mig med fler superlativ hur in i bombens gott detta är så jag överlåter till er att prova. Ni måste!! Lova de! :-P

En liten skiss på hur jag gör : 
Bröd
Olivolja
Bruschetta kryddmix
Mozzarellaost
Tomater
Jordgubbar
Crema di balsamico dadel
Svartpeppar & flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp så många skivor bröd du vill ha. Ringla över olivolja och strö på bruschetta kryddmix. Fördela skivad mozzarella och tomater ovanpå och lite extra krydda. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Toppa med färska jordgubbar, några varv med pepparkvarnen, flingsalt och ringla över balsamico. Ät, njut och va lycklig! ;-)

bruschetta_tomat_jordgubbar_gourmetgruppen_kryddmix_balsamico
En riktigt god crema di balsamico med dadel, prova den om ni har möjlighet.

ekologiska_romantica_tomater
Ekologiska romantica tomater… Kärlek! ♥

bruschetta_jordgubb_tomat_godaste

bruschetta_tomat_jordgubbar_mozzarella

bruschetta_jordgubbar

bruschetta_kryddmix
Den här kryddmixen, också en produkt från gourmetgruppen är riktigt god. Den kan användas torr eller blandas med olivolja eller vatten så framträder smakerna mer. Perfekt i såser och dip också. Bara torkade kryddor och grönsaker.
(Gourmetgruppen.se)

godaste_bruschetta_kryddburken_recept_jordgubbar_mozzarella_balsamico_gourmetgruppen
Lova att ni provar detta och när ni gjort så hojta till och fyll på med superlativ! ;-)

Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

Underbara fredag!

20140523-154955-56995006.jpg
Oj vilken dag!! Har haft myggnätet i fönstret inatt, svalt o skönt var de om inte katterna hade väckt oss runt halv fyra med allskön mjau-sång!!! Så irriterande för dom sätter sig på altanräcket som går precis utanför vårt sovrumsfönster och allskön sång är det nog kanske inte utan mer ILLVRÅL!! Ändå har vi matskålarna på verandan på framsidan…. Botemedel på de tack??!?!

I övrigt har denna fredag varit ljuvlig! Strålande sol redan vid 07.30. :-P Gick upp o ut med Kean o sen väckte jag Joline kvart i nio. Kl 10.00 skulle hon va på sin första prao men vi hann med både ICA o Apotek dessförinnan… Jädrans kli i ögonen nu när det blåser upp lite, då flyger de pollen både ute o inne så mer medikament är nu införskaffat!

Nu sitter vi ute i solen jag, Max o Kean o väntar på Joline. Hon skulle få skjuts hem av Johan på bokhandeln då dom bor i byn efter oss o ändå skulle förbi.

Fredagkvällen bjuder på grillad karré, vitlökssmör, bakpotatis o sallad, mys o bus ute på gården och troligtvis en runda i rosa pärlan! ;-) Men innan dess blir det goda frallor till mellanmål!

Trevlig helg önskar jag er alla! ❤️

20140523-155932-57572622.jpg
Nya fina ROSA pärlan! Cadillac cab -63

20140523-160406-57846861.jpg

20140523-160420-57860648.jpg

Varm toast med skinka, tomat och philadelphiaost

20140506-142224.jpg
Gillade ni Mc Bagels när den fanns på Mc Donalds? I Kalmar finns den inte längre som frukost å jag bara ääääälskar den! ;-)
Min egen variant är inte så tokig heller, så prova om du är sugen!

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Lägg i en skiva bröd, helst bagels botten + lock. Här har jag rasken fiberbröd. Stek brödet på en sida, ta upp på skärbräda och bred på philadelphiaost på den stekta sidan, salta lite och lägg på rökt skinka. Lägg tillbaka i stekpannan tillsammans med skivade tomater (om du vill ha dom stekta, annars låt bli). Lägg upp tomaterna när brödet fått fin färg på undersidan. Lite örtsalt på toppen – Ät! :-P
20140506-142244.jpg

Toast egg burger

toast_egg_burger
Enkel match till middag, bröd, färs, ägg och grönsaker och så vansinnigt gott! Några stänk HP eller chilisås och saken är biff. – Eller toast egg burger!  Med extra lös gul som får rinna ner sådär härligt över hamburgaren. :-P Mer behövs inte.

Ibland går det väldigt fort att svänga ihop kvällsmiddagen. Idag ska jag dock krångla till det lite mer och göra en god fiskgratäng med räkost och potatis till, självklart ska ni få receptet sen.

Burgare 4 st
400 gram nötfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR : 
Blanda samtliga ingredienser. Forma till burgare för hand eller i press. Stek i het panna med smör ca 2 min på varje sidan.

Tillbehör : 
Stekt toast eller surdegsbröd
Stekt ägg
Grönsaker
Chilisås

toast_egg_burger_

stekta_ägg_toast_burger
Perfekt stekta ägg med hel gula blir bäst på låg värme, smör i pannan och salta bara på äggvitan. ;-)

Varma ost och skinktoast i smörgåsgrillen

toast_smörgåsgrill_varma_mackor
Tjingeling allihopa! Vad roligt det är att läsa om alla era traditioner kring nyår och hur ni ska fira i år. :-P Fortsätt gärna kommentera hur ni har tänkt och planerat och även hur det blev.

Här hemma har vi precis bestämt oss för tre-rätters, och ni ska givetvis får ta del av den sen, men än så länge är jag i planeringsstadiet. Ska handla och förbereda lite imorgon.

Tänkte faktiskt passa på att slå ett slag för dessa enkla och supergoda toast i smörgåsgrill som är nog så goda och passar alldeles ypperligt en lat lördagskväll. Tja, eller kanske nyår för den som inte vill eller ska fira så festligt.

Varma ost och skinktoast med goda fyllningarna är en stor favorit här hemma och går ju så snabbt att svänga ihop om man är döööööhungrig dessutom. ;-)

Favoriten är med formfranska, majonäs, tomat, skinka, salt och peppar och så förstås en eller ett par skivor god ost. Det får inte vara för mycket, det ska ju kunna ätas med händerna i form av trekanter och gärna doppas i ketchup! ;-)

Nicke gjorde sina egna specialare som ni ser längst ner med het, kryddad, stekt färs, tomat, lök och ost. och sen massor med ketchup på toppen!

Det här behöver du : 
Formfranska
Majonäs
Rökt skinka
Tomatskivor
Skivad lök
Salt & peppar
Ost

varma_mackor_smörgåsgrill_toast_ost_skinktoast
Med en smörgåsgrill svänger du snabbt ihop något gott på nolltid, oavsett vad du har i kylskåpet. Jag anser att en sån här mackapär är oumbärlig i köket både till vardag och fest! ;-)

varma_mackor_toast
Min favorit med rökt skinka, tomat, majonäs, salt och peppar och massa ost!

obh_nordica_smörgåsgrill_toast_ost_skinktoast
Loaded!

smörgåsgrill_obh_nordica_chilli
Färdig på 3 minuter!

toast_varma_mackor_smörgåsgrill
Låt svalna något och skär sedan diagonalt så du får trekanter, perfekt plockmat att äta med händerna. Glöm för guds skull inte att doppa i ketchup! ;-) ;-)

varma_mackor_köttfärs_toast
Nickes version. Han vill dock inte ha dom dubbla i smörgåsgrillen utan enkla i ugnen med en liten lätt överdos av köttfärs… Förstås! ;-)

varma_mackor_köttfärs
Hur man än vrider och vänder på det så är det ens egen favorit-varma-macka-toast som är den absolut godaste och det är ju tur att smaken är som baken! :-P

Smörgåsbakelse med ost och skinka

smörgåsbakelse_ost_skinka_ägg
Av lite kan man göra mycket och av kylskåpsrester kan man göra ännu mer! :-P
Några slattar pålägg, lite frukt och grönt och en nypa fantasi så kan du svänga ihop goda smörgåsbakelser av de lilla du har. Gott en fredagkväll eller varför inte tillsammans med nån du vill krypa upp i soffhörnet med. ;-)

Det här behöver du : 
16 skivor franskbröd
1½ dl vispgrädde
2 msk majonäs
2 kokta ägg + 4 till garnering
2 msk mjukost
200 gram rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
1 msk leverpastej
½ msk bostongurka
16 skivor ost

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden lös och rör ihop med majonäs. Salta och peppra och smaka av.
Förbered de tre lagernas fyllning, en skål till varje. Kokta, mosade ägg och mjukost. Leverpastej, bostongurka och lite av grundröran. Finskuren skinka och mandariner samt lite av grundröran där också.
Kantskär bröden och bred varje skiva med bregott. Lägg på fyllning, lager efter lager. Avsluta med grundröran runtom på alla fyra bakelser. Garnera.

Fyllningen har jag gjort i tre lager :

  1. Ägg + mjukost + salt & peppar
  2. Skinka + 2 msk konserverade mandariner
  3. Leverpastej + bostongurka + grundröra

Garnering :
Grundröra runtom.
Ostskivor på sidorna
Rökt skinka
4 kokta ägg
Plommontomater
Vindruvor
Mandariner
Gurka

20131025-155620.jpg

smörgåstårtebakelse_smörgåstårta_bakelse

smörgåsbakelse