Kall tonfiskröra som passar till baguette, smörgåstårta, bakpotatis och pastasallad!
Är ni som jag som ofta gör röror av olika slag? Jag älskar röror som går snabbt att svänga ihop och lätt att variera med vad man nu är sugen på. Den här tonfiskröran är en stående favorit på nyrostat bröd på morgnarna. Men precis lika god att fylla i en baguette och ta med […]
Skagenbakelse och nytt år på Kryddburken!
God fortsättning på det nya året! 2019 är här med storm och regn för många av oss. En liten vit jul fick vi iallafall njuta av. Hoppas ni alla hade ett trevlig firande igår. Här hemma blev det mycket sparsamt med enkel mat, TV-soffa och hundmys. Varken bubbel eller raketer och heller inte pizza idag […]
Saftiga tekakor med havregryn
Jag fick för mig att fylla frysen lite med nåt gott bröd och vad är väl inte godare är helt rykande, nybakade tekakor? Min mamma bakade ofta tekakor när jag bodde hemma. Stora lass på köksbänken, plåt efter plåt. En mugg varm choklad och tekaka med smör och gräddost, det är så galet gott alltså. […]
Baguetteröra med salami och gurka
Nu måste jag bara ge er tips om denna galet goda röra jag gjorde tidigare. Är ni som jag en som bara älskar smörgåsar, frallor, baguetter och gärna handlar på bagerier nu på sommaren? Det doftar ju så gott när man går förbi så man måste bara köpa mig sig nybakat bröd hem. När värmen […]
Hot jalapeno toast
Varma sköna dagar och heta toast! Går supersnabbt att göra i toastjärn eller paninigrill. Gör ett gäng när du ändå håller på, de är faktiskt väldigt goda att äta kalla också och ha med sig till stranden till exempel. Jag får väl också säga grattis Sverige till stundande kvartsfinal, även om jag inte tittar på […]
Godaste svampstuvningen till varma mackor

Vad har ni för favoritpålägget till varma mackor? Här hemma är svampstuvning nummer ett, så galet gott och ni ska få mitt allra godaste recept. Ni som känner mig vet ju att jag är väldigt svag för burk-champinjoner men vill du använda färska så gör du det! Ok?😉

Jag föredrar hela, små konserverade. Bonduelle hade för några år sen en burk i sitt sortiment som hette gourmet, hela mini-champinjoner. Dom hittar jag inte längre, vet inte om dom slutat tillverka dom kanske. Jag köper i alla fall numera ICA’s lila konservburk (250 gram) med hela champinjoner, dom är också riktigt bra. Jag använder även spadet i min svampstuvning, det ger god smak och lite sälta.

Om du föredrar färska champinjoner så ersätt spadet med ca 2 dl vatten och lite grönsaksfond istället men jag lovar min måste prova den här varianten, den blir bara sååå god på alldeles varma, nygratinerade mackor. Glöm inte toppa med en god ost. Kvibille cheddarost är favoriten.

Räcker till ca 16 mackor

Det här behöver du :

2 burkar a 250 gram konserverade hela champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

2 msk vetemjöl

Salt

Vitpeppar

1/2 tsk cayennepeppar

3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :

Häll av spadet från champinjoner i en skål och spara till senare. Skär champinjoner i skivor. Jag köper alltid hela, konserverade och skivar själv, tycker att de som färdigskivade ofta är lite ”murkna” och sladdriga… Helst ska det var ganska små också, dom är godast.

Fräs på de skivade champinjonerna i stekpanna med smör. Tillsätt timjan och oregano som du smular mellan fingertopparna, finhacka två vitlöksklyftor och en gul lök och tillsätt. Vänd runt.

Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på spadet från champinjonerna och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Fräs på de skivade champinjoner i stekpanna med smör, lök, vitlök och torkad timjan samt oregano.

Pudra över vetemjöl och rör om.

Tillsätt spadet från champinjonerna samt grädde.

Sänk värmen och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt, cayenne och vitpeppar.

Bred ut stuvningen på rostbröd, toppa med kvibille cheddarost och oregano. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader.

Landgång – en riktig klassiker!

Äntligen fredag och nu rundar vi av veckan med en riktig gammal goding – Landgången! Lyxvariant av smörgåstårtan som redan på 30-talet ansågs var en riktigt finrätt till lunchbjudningar. Många landgångar innehåller inlagd fisk, såsom sill eller ansjovis och det är också i den änden som fisken ligger på som man ska börja äta. Allt enligt seden från smörgåsbordets.

Här hoppade jag dock över inlagd fisk och har istället kokta ägg med skagenröra. Köttbullar och rödbetssallad. Salami och brieost, samt rostbiff, remouladsås och rostad lök. Garneringen ska vara lite extra lyxig och sticka ut. En rätt som man verkligen äter med ögat.

Trevlig fredagkväll på er allihopa, på återseende i helgen igen.

KRAM!

Landgång – en riktig klassiker!

Äntligen fredag och nu rundar vi av veckan med en riktig gammal goding – Landgången! Lyxvariant av smörgåstårtan som redan på 30-talet ansågs var en riktigt finrätt till lunchbjudningar. Många landgångar innehåller inlagd fisk, såsom sill eller ansjovis och det är också i den änden som fisken ligger på som man ska börja äta. Allt enligt seden från smörgåsbordets.

Här hoppade jag dock över inlagd fisk och har istället kokta ägg med skagenröra. Köttbullar och rödbetssallad. Salami och brieost, samt rostbiff, remouladsås och rostad lök. Garneringen ska vara lite extra lyxig och sticka ut. En rätt som man verkligen äter med ögat.

Trevlig fredagkväll på er allihopa, på återseende i helgen igen.

KRAM!

Varm smörgåstårta – favorit i repris!

Fredagsmysets egen Rolls Royce! ? Ni var många som frågade efter receptet på instagram (@kryddburken) igår så här kommer en favorit i repris.

Du kan naturligtvis variera brödet till hönökaka eller vanlig rostfranska tex. Fyllningen gör du precis hur du vill, drar ifrån och lägger till och kryddar efter eget tycke och smak.

Prova att göra smörgåstårtan med köttfärs och lite hetta av chilisås eller sambal oelek, supergott!

 

4 – 6 port

Det här behöver du : 

4 halvmånar Polarbröd

3 pkt bacon

1/2 purjolök

1 burk skivade champinjoner

5 dl créme fraiche

2 solo vitlök

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök. Tillsätt champinjoner och en stor burk créme fraiche. Riv ner 2 solo vitlök och smaka av med salt och peppar. Bred ut röran på tre lager polarbröd på ett ugnsfast fat. Toppa översta lagret med skivade tomater, riven ost och några varv med pepparkvarnen. Grädda i ugn 200 grader, ca 20 minuter.

 

Varmrökt laxröra till rostat bröd

Gjorde ett par goda små snittar/tilltugg av den överblivna varmrökt laxen vi hade i kylskåpet efter julhelgen. Om man nödvändigtvis inte vill lyxa till det som drinktilltugg eller snittar så är denna röra ett oemotståndligt gott pålägg till vanligt rostbröd till frukost eller som kvällsmackan. Går faktiskt att använda som röra till bakad potatis också, eller vända ner i en god pasta. Ja, faktiskt som fyllningen i en liten smörgåstårta eller varsin smörbakelse också. ?

Vad man nu än använder den till så är ju huvudsaken att det inte behöver slängas nåt av julens rester och att det blir gott förstås!

 

Det här behöver du :
Ca 100 – 120 gram varmrökt lax

(öppnad förpackning är håller 3 – 4 dagar i kylskåp)

100 gram philadelphiaost

4 msk majonäs

1/2 burk stenbitsrom

Salt och peppar

1 knippe dill

 

GÖR SÅHÄR :
Blanda laxen med övriga ingredienser och smaka av. Lätt som en plätt var det här!