Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

För ännu godare mat

Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.

Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.

Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.

Torskrygg med fjällkantareller brynta med smör och varmrökt bacon

På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.

Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Brynt vitlökssmör

Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.

I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.

Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.

Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.

Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.

Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.

Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.

Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.

Snöstormen dyker upp helt plötsligt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Entrecote Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Bästa grilltillbehören

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig kryddsmörsklassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, ja åtminstone för alla som inte grillar oavsett väder och gradantal ute, de håller ju på året runt.

För mig är grillandet förknippat med sommarvärme, då smakar det som bäst att äta ute.

Grillmat LCHF blev min andra kokbok och den har varit slutsåld på svenska i flera år, här finns den både som E-bok och vanlig på engelska under titeln Low Carb High Fat Barbecue.

Nu har Lumio Förlag bestämt sig att ge ut den på nytt här i Sverige, till glädje för alla som missat den tidigare.

Nu finns kokboken att förhandsbeställa, i nytryck heter den ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Ordinarie pris blir 195 kr men i länken ovan kan du förhandsbeställa den för bara 159 kr.

Lumio har tidigare gett ut min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det nya förordet till grillkokboken är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.

Här får du ett smakprov från boken att njuta av till det grillade redan nu i helgen, solen verkar ha kommit för att stanna och ge oss lite vårvärme.

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här nedan följer några fler av Mikael Eriksson vackra grillbilder från boken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Gazpacho och ostkex
Foto Mikael Eriksson

Hitta din favoritgröt – basrecept som är lätt att variera!
God morgon på er! Nu har jag ätit min mättande gröt som frukost i ett antal månader…  sedan i höstas faktiskt av bilden att dömma ;) Frukosten funkar fint för mig och den är lätt att variera med lite olika råvaror och smaksättning. Jag brukar göra min gröt på kvällen innan den ska ätas och […]
Man kan ju ändra sig, eller?
Det här med helt mejerifritt är inte helt lätt tycker jag. Jag har ju sedan länge skippat grädde, yoghurtar och liknande produkter och under en lång tid även ost (förutom getost), och senare tid har jag även skippat smör och istället ätit ghee (klarifierat smör). Smör i ett paket är ju lite mer lättillgängligt än […]
Kryddsmör med rosmarin och apelsin

Kryddsmör från Florida

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Det här smöret hittade jag på till en grillkväll på stranden när jag var i Florida för Low-Carb Cruise förra våren.

Här hittar du ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och en hel del info om fettets betydelse i vår mat.

Ännu fler sorter och många andra tillbehör hittar i min kokbok Grillmat LCHF.

Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Vitlökssmör

Vitlökssmör

Vitlökssmör ca 4 port

200 g smör

2 vitlöksklyftor

Saft av en halv citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt.

Pressa i citron, rör ner Worcestersås och  kryddor.

Vispa kraftigt med elvisp, tills smöret blir ljust och poröst.

Då smälter det bättre över kött, fisk eller grönsaker.

Vitlökssmör i Paprika till Entrecôte

Många förvarar smöret i en rulle i frysen, men jag har den hellre i kylen i en skål.

Då är det lätt att ta fram och få det rumstempererat snabbt.

Du kan också fylla vitlökssmöret i en paprika så blir det lite snyggare.

Här kommer du vidare till ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Delar här en av mina senaste bilder från Stockholm, vädret var fantastiskt igår.

Följ mig gärna på Instagram, så får du ta del av lite mer tips om mat, natur och annat trevligt från min vardag.

Stockholm


Min egen äpplekaka

Min egen äpplekaka Ingredienser 6-8 äpple kanel 150 gr. smör 1 1/2dl. socker 2 dl. vetemjöl 1 dl. havregryn 1 msk. vaniljsocker 1 tsk. bakpulver Gör så här Skala och kärna ur äpplen, klyfta och lägg i en eldfast form strö över kanel. Smält smöret i en kastrull och blanda i de torra ingredienserna. Bre […]

Inlägget Min egen äpplekaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör […]

Inlägget Äppelpaj med dinkel (lågt GI) dök först upp på Äppelpaj.se.

Knäckig äppelpaj med kardemumma

En knäckig äppelpaj med kardemummadoftande täcke. Den knäckiga äppelpajen ska serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Ingredienser (10-12 portioner) Pajfyllning 10-12 st äpplen 8 msk strösocker 4 msk kardemumma Paj täcke (pajdeg) 200 gram  smör 200 gram  socker 200 gram  vetemjöl Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala äpplena och skär dem […]

Inlägget Knäckig äppelpaj med kardemumma dök först upp på Äppelpaj.se.

Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale