Glutenfria nötchokladkakor

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

En lite nyttigare kaka

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

Nedanför receptet ser du den engelska versionen av min och Annikas kokbok, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Där fick kakorna vara med på den fina picknickbilden, serverade till kaffet tillsammans med mandelvåfflor med ost, skinka och Forbondekorv.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Oreocheesecake frusen

Nu blir det sockerchock här på Kryddburken! St Patrick’s day o allt ju. 😉 Irlands nationaldag firas både högt och lågt och jag verkligen älskar alla gröna fyrklövers och längtar ännu mer efter vår fyrbenta lilla irländare som snart flyttar hem! Hur firar ni?

Svängde ihop en cheesecake igår eftermiddag med massa härliga oreokakor, gott gott men väldigt sött!

Receptet är mycket enkelt och dessutom äggfritt. Vill man smaksätta med något annat än söta kakor kan jag rekommendera botten av digestive och en barnmatsburk-dessert. Dom är inte så söta och passar utmärkt tycker jag. Mango, päronpuré, djungeldessert, drottningdessert mm mm., finns ju massor att välja bland och bara att röra ner den smak man gillar bäst. Här kommer i alla fall recept på oreocheesecake.

Det här behöver du :

4 pkt oreokakor

3 msk smör

300 gram philadelphiaost

2 dl florsocker

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Mixa 2 paket kakor i matberedaren. Smält smöret och vänd ner i kaksmulorna. Tryck ut allt i en rund springform med löstagbara kanter. Platta till med baksidan av en sked till en jämn yta. Ställ i kylen under tiden du förbered fyllningen.

Vispa grädden i en skål tillsammans med vaniljsocker. Vispa philadelphiaosten med florsockret i en annan. Blanda samman bägge två i en skål. Bryt ner ett halvt paket kakor i smeten och vänd runt, häll sedan över i formen. Tryck ner kakor på toppen runtom. Plasta in och ställ i frysen.

Oreocheesecake frusen

Nu blir det sockerchock här på Kryddburken! St Patrick’s day o allt ju. 😉 Irlands nationaldag firas både högt och lågt och jag verkligen älskar alla gröna fyrklövers och längtar ännu mer efter vår fyrbenta lilla irländare som snart flyttar hem!

Svängde ihop en cheesecake igår eftermiddag med massa härliga oreokakor, gott gott men väldigt sött!

Receptet är mycket enkelt och dessutom äggfritt. Vill man smaksätta med något annat än söta kakor kan jag rekommendera botten av digestive och en barnmatsburk-dessert. Dom är inte så söta och passar utmärkt tycker jag. Mango, päronpuré, djungeldessert, drottningdessert mm mm., finns ju massor att välja bland och bara att röra ner den smak man gillar bäst. Här kommer i alla fall recept på oreocheesecake.

Det här behöver du :

4 pkt oreokakor

3 msk smör

300 gram philadelphiaost

2 dl florsocker

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Mixa 2 paket kakor i matberedaren. Smält smöret och vänd ner i kaksmulorna. Tryck ut allt i en rund springform med löstagbara kanter. Platta till med baksidan av en sked till en jämn yta. Ställ i kylen under tiden du förbered fyllningen.

Vispa grädden i en skål tillsammans med vaniljsocker. Vispa philadelphiaosten med florsockret i en annan. Blanda samman bägge två i en skål. Bryt ner ett halvt paket kakor i smeten och vänd runt, häll sedan över i formen. Tryck ner kakor på toppen runtom. Plasta in och ställ i frysen.

Sega, kladdiga chokladkakor

När chokladsuget sätter in och du bara MÅSTE ha något chokladigt, kladdigt, segt då är dessa kakor de ultimata att baka! De går fort att röra ihop smeten och snabbt att grädda dom, inga krusiduller och de blir alltid kanongoda. Väldigt svåra att misslyckas med. 

 

Ca 40 st 

Det här behöver du : 

4 äggvitor

9 – 10 dl florsocker (lite mer än ett paket) 

2 dl kakao 

100 gram choklad 

1 krm salt 

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Klicka ut 40 st ”bollar” på bakplåtspappersklädd plåt. (20st/plåt är lagom). Grädda ca 10-12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna på pappret innan du lossar dom. Förvaras torrt i rumstemperatur. 

Glutenfria. 

Går utmärkt att frysas in.  

Werthers kolakaka

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.1652152389287949,"customExposureMode":2,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Provade baka denna galet goda kaka häromdagen. En söt, seg och knäckig kondisbit som bara är försvinnande god till kaffet, helst så kall som möjligt dessutom! Prova baka den om ni inte gjort tidigare, den blev en riktig favorit här hemma och inte många ingredienser heller.

 

Det här behöver du :

125 gram rumsvarmt smör

2, 5 dl vetemjöl

1 dl florsocker

 

Topping :

1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)

1 påse werthers kolor (135 gram)

2 dl kokosflingor

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa smör, mjöl och florsocker till en slät smet. Tryck ut i en form ca 20*20 klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 – 15 min i 175 grader. Ta ut bottnen och rör ihop kolorna (klippta i småbitar) med dulce de leche och kokos. Fördela över bottnen. Grädda ytterligare 25 – 30 minuter.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.003404193557798862,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Ingredienserna. Jag valde Werthers chokladfyllda kolor här men det går lika bra med originalet. Ett tips är att använda en sax och klippa dom i småbitar för det blir väldigt kladdigt med kniv upptäckte jag. 😛

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0831228494644165,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grädda med toppingen ytterligare 25 – 30 minuter. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

Kanelkakor
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ett till recept ur LCHF Expressens tidning utkom nov 2015.
Det är ju inte jul men jag tycker absolut att kryddiga kakor passar åretrunt!

Kanelkakor
ca 16 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
3 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1.5 dl strösocker)
3 ägg rumstempererade
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
3 msk malen kanel
1 tsk bakpulver

1 ägg

Kanel och Bakery+

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret fluffigt och ta i ett ägg i taget och vispa kraftigt.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Forma degen till en korv och skiva den i ca 16 bitar. Rulla bollar och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut så man kan lägga tätt.

Tryck till lite snett med tummen eller gör ett gaffeltryck, pensla med uppvispat ägg och strö kanel och Bakery+ över.

Grädda i ca 15 minuter.

Tips: Går utmärkt att frysa, tinar snabbt.

 

Kokostoppar

kokostoppar_recept
Hej-hallå fina bloggisar! ♥ Idag har jag varit hemma hos mamma hela dagen och lagat mat i hennes kök! Ni som följer mig på instagram (@Kryddburken) har sett vad jag lagat. Recepten kommer såklart upp här på kryddburken också så fort jag laddat in bilderna från telefonen. Vill tacka för alla tips ni kom med i föregående inlägg om min mamma och även alla mail som kommit, svar kommer snart ska bara försöka få tiden att räcka till också. ;-)

Sålänge så bjuder jag på ett busenkelt recept på småkaka som är lätt att röra ihop, bara fyra ingredienser, ingen elvisp behövs och resultatet blir gudagott. Helt perfekt att frysa in inför kommande födelsedagar… Det är ju någon här i familjen som fyller jämt snart så jag håller på att bunkra upp. :-P

Höga, fina kokostoppar, krispiga på utsidan och mjuka, lena inuti. Fullkomligt smälter i munnen. Missa inte mitt tips om hur dom blir höga och toppiga! ;-)

25 st
Det här behöver du :
50 gram smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 gram kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg & socker vädligt slarvigt med en träsked. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut!
Detta + att smeten inte ska vispas är det hemliga knepet för höga, fina kokostoppar! ;-)

Klicka ut små toppar med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar!
Grädda i 175 grader ca 12 min.

Arraksbollar (Myrstackar)

arraksbollar_recept
När man vill göra små goda kondisbitar som dammsugare så kan man i samma veva göra dubbel sats och få en hel hög med goda arraksbollar. Jag använder samma deg till bägge recept så det är himla smidigt att få ut två varianter av en deg. ;-)

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Rulla 12 bollar som du rullar i chokladströssel. lägg i små pappersformar. Förvara i kylskåpet i t ex. en plåtburk.

arraksbollar

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Hallonknappar – små och naggande goda!

hallonknappar_småkaka_munsbit_baka_med_hallon
Inland ter sig drömmar om mat sig i uttryck jag inte ens själv begriper…

Att drömma om just mat o ingredienser är inget nytt alls, det gör jag titt som tätt eller allt som oftast! Det är bara och kul att även drömmar på natten kan inspirera. :-P

För ett par veckor sen drömde jag en mycket, extrem dröm. Ett recept på nåt som verkligen inte fanns… Eller ännu heller inte finns. Men där stod jag i köket o lagade o provade den ena versionen efter den andra så när jag vaknade var jag helt med på noterna och de va solklart… Ett helt unikt och förvisso annorlunda recept. Men kanske inte ändå. Receptet som ”föddes” tog jag lite försiktigt upp i diskussion på fb med mina närmsta vänner. Haha!! Det blev gapflabb, stora ögon, applåder, herregud??! Och lite till… Prova!! Prova!! Du skojar va?!?

Samma dag provade jag mitt knasiga dröm-recept och döm om min förvåning… Det blev sååå gott!

Nu ska jag dock bespara er just DET receptet idag (kanske kommer en vacker dag men är lite feg ännu) men bjuder därmed på en annan knasig dröm… :-P

HALLONKNAPPAR! Bara ordet är GOTT!!! Ja, jag vet… Jag är inte som jag ska men ”make your dreams come true”

Så! Här följer receptet på små, söta och naggande goda sockerbitar… Ja, eller hallonknappar! :-P

8 st
Det här behöver du : 
4 smördegsplattor
8 tsk hallon eller blandsylt
2 dl vaniljkräm (pulver + mjölk)
32 hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut smördegen något om du inte använder färdigkavlad på rulle. Ta ut 8 st runda mått något större än formarna. Du kan använd såna här i metall (fyndat på loppis), muffinsformar eller muffinsplåt etc. Tryck ut en rundel deg i varje form. Lägg i en tesked sylt i botten på varje. Klickas ut ca 1 msk vaniljkräm ovanpå. Baka i ugn 175 grader ca 25-30 min till det blivit fint gyllene. Låt svalna innan du tar ut dom ur formarna. Dekorera med fyra ”knappar” hallon och pudra över florsocker.

smördeg_hallon_vanilkräm_hallonknappar_bakelser

smördegsbakelse_hallon_vaniljkräm

hallonknappar_hallonbakelser_hallon_smördeg_vaniljkräm

hallon_bakelser_knappar_vaniljfyllda