Bräckt skinka med ägg 2 port
200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet
6 skivor aubergine
4 ägg
3-4 msk smör/kokosolja
Havssalt och peppar
Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund.
Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält.
Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper.
Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar.
Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger.
De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst.
Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga.
Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen.
Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida.
Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över.
Ketchup och majonnäs smakar också gott till.
Den här utsikten har vi njutit av i en vecka nu, haft en skön semester i vildmarken nära Stockholm.
Tack för i år till Robban och Caroline på Klämmingsbergsbadet i Gnesta❤

Sesampanerad schnitzel 2 port
250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka
1 ägg
1 dl sesamfrö
Fiberhusk
Havssalt och peppar
Smör till stekning
Tomatsmör
100 g smör
3 cocktailtomater
2 msk finhackad purjolök
½ tsk timjan
1 krm balsamvinäger
Chiliflingor
Havssalt
Blomkålspuré
250 g blomkål
50 g fårost
2 msk smör
Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.
Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.
Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.
Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.
Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.
Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.
Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.
Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.
Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.
Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.
Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.
God fortsättning på det nya året
Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.
Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.
Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.
Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.
Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)
(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)
På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.
Kan jag, så kan du <3

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…

Sesampanerad schnitzel 2 port
250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka
1 ägg
1 dl sesamfrö
Fiberhusk
Havssalt och peppar
Smör till stekning
Tomatsmör
100 g smör
3 cocktailtomater
2 msk finhackad purjolök
½ tsk timjan
1 krm balsamvinäger
Chiliflingor
Havssalt
Blomkålspuré
250 g blomkål
50 g fårost
2 msk smör
Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.
Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.
Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.
Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.
Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.
Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.
Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.
Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.
Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.
Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.
Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.
God fortsättning på det nya året
Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.
Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.
Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.
Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.
Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)
(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)
På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.
Kan jag, så kan du <3

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…

Tillsatsfritt
Kokt julskinka innehåller tyvärr en hel del tillsatser nuförtiden.
Det här är min mammas recept som hon gjorde när jag var liten, ett riktigt gammaldags som från början kommer från min farmor.
I helgen fick jag njuta av den igen när vi firade jul lite i förtid tillsammans, eftersom jag snart åker till Turkiet.
Förr användes salpeter för att skinkan skulle hålla längre, men det behövs inte på samma sätt idag när vi har kyl och frys.
Nu används nitrit mest för att skinkan ska vara rosa, men jag föredrar att äta en som är mer naturlig och utan färg.
Vår julskinka kommer från Görviksgrisen, jag köpte den tillsammans med lite andra godsaker till julbordet på Glada Lådan.
Den hade tyvärr inte så mycket fett, så vi hoppade över att griljera den i år.
Det är ju just ihop med fettranden som griljeringen är god, tycker jag.
Skinkan vägde bara drygt ett kilo, så det räckte att rimma den i en vecka.
Har du en större skinka så låt den ligga i saltlagen 2 veckor innan den kokas.
Här i Östersund hittar du färdigrimmad, ekologisk skinka från Melins på Gårdsbutiken på Frösön.
På Melins hemsida finns en lista på fler butiker runt landet.
Vill du göra din skinka på gammaldags vis så ska det vara lite socker i rimningen, men det kan du hoppa över.

Litet julbord för två, med skinka, senapssill, gravrökt lax, leverpastej och rödbetssallad…
Rimmad julskinka
1-3 kg färsk skinka, helst med svål
Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:
2 liter vatten
2 dl grovt havssalt
ev 2 msk socker
Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om.
Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.
Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan.
Täcker det inte så blanda mer saltlag. Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.
Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.
Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.
Kokning av julskinka
Vatten så det täcker
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter i bitar
Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.
Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.
Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.
Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.
Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Juldofter…

Hej o hå! Nu har jag landat hemma vid datorn efter ett par dagars jobb och personalmöte och pappersarbete att styra upp med. Känns som veckan varit lång som två… Ibland blir det lite för mycket… Min lillasyster Sanna miste sin farmor i söndags och sen dess har det känts motigt och tungt… Vi fanns vid hennes sida och framförallt Sanna som fick hålla hennes hand när hon tog sitt sista andetag. Att mista nån man håller kär, en släkting eller bekant känns i hjärtat och man lider både av sorg och medkänsla. ♥ Veckan rullade på trots allt med jobb och möten…
Men imorgon är det fredag igen och det ska bli skönt med helg och sportlov nästa vecka för barnen med! Hoppas vi kan hitta på något tillsammans med moster Sanna så vi får tankarna på annat håll.
Jag tänkte på det här med bakpotatis, eller säger ni bakad potatis?
Det är ju mest på sommaren som man äter dom, men då är dom faktiskt inte lika goda som på vintern, har ni tänkt på det?!
Det är ju en billig liten knöl som är så vansinnigt enkel att variera med tillbehör och röror. När vi åt det nu sist ville jag bara få känna smaken igen av en riktigt stor, vinter-bakpotatis som skärs upp med två snitt och fylls med vitlökssmör eller bregott och flingsalt…. Heaven!!
Bakpotatis är en smart rätt som den är med en god röra till, eller som tillbehör till kött och bearnaisesås. Som ni ser här så blev det just det sistnämnda… Kunde inte låta bli.
Vill man baka potatis SNABBT så naggar man den med gaffel och kör på högsta effekt i microvågsugnen ca 10-15 min och vänder på den en gång. Smaken blir inte lika god som när den bakas i ugn men det duger, den blir liksom mer ”kokt”. Men ett bra tips om man vill ha en snabbis-potatis! Helst kör jag den i ugnen på 175 grader ca 1½ timme, naggad och utan folie.
RÖROR!
Jag har massor av tips på röror så jag tänkte lista dom alla här nedan. Att steka kött och servera med bearnaisesås förmodar jag att ni inte behöver utförlig beskrivning på.
Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>
Kanske inte det roligaste LCHF receptet, men pasar perfekt som matlåda!
Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Ansa sedan brysselkålen och koka den i lätsaltat vatten.
3. Hacka löken och vitlöken och fräs i smör.
4. Ha sedan i skinka, tomater, grädde, brysselkål och krydda med oregano, salt och peppar.
5. Låt koka upp och häll sedan allt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera 10 minuter.