Gott nytt 2024 med matinspiration från mina kokböcker
Gott Nytt År

Nystart med kokboksrecept

För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.

I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.

I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.

Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.

Först ut kommer ett recept från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken – Tips och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

 1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

Fyllning:

½ dl pesto eller tomatsås

generöst av din favorit pizzatopping

1 dl riven gräddost eller mozzarella

1–2 tsk smulad torkad oregano

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter.
Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.

Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.

Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.

Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.

Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.

Recept nr 2 kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv med förord av Ann Fernholm.

Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.

Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.

Salladsdressing med lingon och rosépeppar

1 dl osötad råsaft av lingon

1 dl kallpressad olivolja

2 msk balsamvinäger

2 msk rosépeppar

Ca 1 tsk flingsalt

Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.

Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.

Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.

Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.

Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.

Ceviche Foto Veronica Kindblad

Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.

Salladen kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.

Ceviche 4 port

500 g räkor med skal

2 dl kokta belugalinser

2 dl strimlad salladslök

1 dl strimlad koriander

2 ekologiska lime

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl kallpressad olivolja

Ca ½ msk flingsalt

Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.

Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.

Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.

Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Recept nr 4 kommer från min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, med förord av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.

Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.

Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.

Örtsmör

250 g smör

1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök

1 tsk chiliflingor

½ tsk Worcestershiresauce

1-2 krm smulat flingsalt

Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.

Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.

Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.

Brynt vitlökssmör

250 g smör

4 stora vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1-2 krm smulat flingsalt

½ krm vitpeppar

Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.

Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.

Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.

Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.

Sesampanerad schnitzel från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Femte receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt med förord av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.

Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port

2 skivor färsk skinka à 125 g

1 tsk psylliumhusk

1 äggvita

½-1 dl sesamfrön

Salt och peppar

3 msk smör

Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.

Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.

Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.

Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.

Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.

Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.

Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Sista receptet blir en efterrättskaka som kommer från min bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.

I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.

Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar

4 kärnfria dadlar

2 små välmogna bananer

50 g brynt smör eller kokosolja

2 ägg

1 dl kokosgrädde eller grädde

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

2 dl kokosflingor

½ dl kokosnötmjöl

1 tsk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

Ca ½ krm salt

Glasyr:

150 g naturell färskost eller kokossmör

1 liten välmogen banan

4 kärnfria dadlar

1 pressad lime

Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.

Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.

Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.

Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.

Skär kakan i bitar och servera med färska bär.

Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.

Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.

Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.

Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.

Kryddig kycklingschnitzel med smörstekt rödkål

Tillbaka i Alanya

Nu har vi kommit tillbaka till ett vårvarmt Alanya, för den tredje månadslånga perioden den här vintern.

Vi trivs så bra med det vänliga, turkiska folket, klimatet och de fantastiska råvarorna, så vi har svårt att tänka oss att åka på långsemester någon annanstans.

Maten och dess stora betydelse för invånarna här i Turkiet, är för mig som kock en stor källa till glädje.

Fler och fler butiker, caféer och restauranger har dykt upp de senaste åren, där de traditionella råvarorna mixas med moderna smaker och design.

Vi bor mitt i ett distrikt där det verkligen händer mycket på den här fronten.

Från Saluhallens härliga, ekologiska frukostbutik Kahvalti Dünyasi, till 25-metersgatan med Otantik BakKal, Mezza Gurme och alldeles nyöppnade Bergamot Coffee, som båda har läckra maträtter.

Te och kaffe på Bergamot efter maten…

Godsaker på Bergamot, det finns en del glutenfritt och mer kommer…

Ekologiskt och lokalproducerat på Mezza Gurme…

Så det finns gott om bra mat och fika i närheten om jag inte känner för att laga mat själv nån dag eller som igår när vi ville ha en kopp efter maten.

I vår kommer det att bli en hel del provlagat till den nya bok som jag och Lars-Erik Litsfeldt ska göra tillsammans, han skriver och jag bidrar med mina recept.

Men det kommer förstås att dyka upp ett och annat inlägg härinne också.

På Bergamot kommer jag att sitta och jobba en del med datorn i vår.

Det finns många härliga fåtöljer där som passar min rygg bra, jag kan efter min ryggskada inte sitta på en stol vid ett vanligt bord och skriva.

Güven Et Kasap…

När jag lagar kött så går vi numer alltid till favoritslakteriet Güven Et Kasap, som precis haft premiär för sin nya butik längs samma gata.

Idag får du inspiration till en mycket god kycklingrätt som jag ofta lagar här i Alanya.

Vi köper urbenade kycklingschnitzlar hos slaktaren, men du kan använda bröst som du delar nästan helt igenom eller urbenade kycklinglår.

Banka ut dem med hjälp av en kastrull eller köttbank mellan plastpåsar, så de blir tunna.

Urbening av kyckling…

Krydda båda sidorna väl med salt, paprika, oregano eller timjan och chili.

Till min schnitzel använde jag den ekologiska kycklingkryddan Resi från Herbaria.

Den hittar du i länken ovan till nätbutiken Allt Gott som är återförsäljare i Sverige.

Deras goda kryddblandningar finns även i välsorterade matbutiker, bland annat på Paradiset i Stockholm.

Jag lägger sen den välkryddade kycklingen med skinnet nedåt i en ugnsform och steker på 200º i 10 minuter.

Vänd och stek skinnsidan i 10 minuter till, så är köttet genomstekt men fortfarande saftigt.

Du kan också steka den i smör i stekpanna, men skinnet blir extra frasigt och gott i ugnen.

Schnitzeln passar förstås fint att grilla också.

Som tillbehör hade vi strimlad rödkål som jag steker mjuk i rikligt med smör och kryddar bara med salt och vinäger.

Köpte ett mycket gott smör från Trabzon på Mezza, smör är en mycket populär produkt här i Turkiet så det finns mängder med sorter.

En sallad åt vi på sidan om, med bladpersilja, rucola, gurka, äpple, paprika, fårost och pumpakärnor.

Ekologisk granatäppelvinäger och en riktigt god olivolja till, också de från Mezza.

Tillbehör till god mat…

Stekt rödkål eller vitkål är ett mycket gott och nyttigt alternativ till pasta.

Den kryddstarka tomatröran ezme och salt getyoghurt från Kahvalti Dünyasi tycker jag är mycket godare som tillbehör än ketchup och majonnäs numer.

Idag blev det en hel del reklam för goda saker som ofta förekommer i mitt kök och tips på bra butiker/caféer/restauranger för dig som åker hit till Alanya i sommar.

Jag passar på med lite mer produktplacering som avslutning, den vackra brickan med gröna blad kommer från Sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Innan jag slutar för idag så passar jag på att berätta att Therese Renåker och jag kommer till Restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april.

Therese föreläser om Hormoner i maten och jag serverar kycklingbuljong ur Wonderbag och mina frökex från Huså Bröd till.

Vill du veta mer om den kvällen och boka en plats så kan du läsa mer här.

Kleopatrastranden, Alanya…


Kryddig kyckling

Kycklingschnitzel

Kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria och utbankade kycklingklubbor

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Här använder jag kycklingschnitzlar med skinnet kvar, som jag köper utbankade hos favoritslaktaren Güven Et i Alanya.

Här hemma finns urbenade kycklinglår utan skinn, de funkar förstås de med.

Du kan också bena ur kycklingbenen själv med hjälp av en vass kniv.

Urbening av kyckling

Lägg dem mellan plast och banka ut till tunna schnitzlar.

Blanda ihop kryddorna och saltet. Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter.

Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till.

Här nedan ser du bilder från den slakteributik vi handlar hos på vintrarna i Alanya, har varit kund hos dem i 13 år nu.

Våra tankar går till dem och de andra vännerna i Turkiet nu i dessa svåra tider.

Hoppas det snart blir lugnt igen så turisterna återvänder.

Blomkål

Güven Et Kasap, Alanya...

Güven Et Kasap, Alanya…

Güven Et Kasap, Alanya

Güven Et Kasap, Alanya

Vår slakteributik i Alanya…


Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Chilikyckling och indisk rödkål med kokos och curry

Chilikyckling med indisk rödkålswok

Fågel med indiska smaker

När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.

Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.

Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.

Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.

Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.

Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.

Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…

Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.

Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.

Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.

Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.

För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.

Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.

Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.

Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.

Kycklingschnitzel och indisk rödkål med kokos och curry

Indisk rödkålswok ca 3-4 port

5 dl strimlad rödkål

2 dl kokosgrädde

5 cm färsk ingefära

4 osvavlade aprikoser

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosolja

2 msk tamarisoja (glutenfri)

2 msk gurkmeja

1 msk gul curry

1 msk äppelcidervinäger

Salt

Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.

Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.

Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.

Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.

Kycklingschnitzel

Chilikyckling i ugn 2-3 port

5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar

Chiliflingor

Salt

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.

Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.

Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.

Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.

Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)

Balkongutsikt i Alanya

Balkongutsikt i Alanya


Schnitzel med grönt blomkålsmos

Kryddig kycklingschnitzel

Klassisk mat på nytt sätt

Under mina många år på restaurang serverade jag många olika typer av schnitzlar.

Allt från finaste Wienerschnitzel av kalv till enklare varianter på färsk skinka.

Då panerade med mjöl och ströbröd, numer använder jag fiberhusk, uppvispat ägg och mandelmjöl eller sesamfrön när jag panerar.

Här beskriver jag hur det går till i ett inlägg om Chicken nuggets.

En favorit då liksom nu var Piccata Milanese som vi ofta gjorde på fläskkarré, här hittar du en som jag gjorde häromåret på fiskfilé.

Här i Alanya köper vi ofta kycklingschnitzel hos den bästa slaktaren i grannskapet, Güven Et Kasap.

Där får vi stora kycklingklubbor först urbenade och sen utbankade till tunna schnitzlar med skinnet kvar.

De blir otroligt saftiga och krispiga i skinnet när man steker dem i ugnen, då utan panering.

Du kan platta till benfria kycklinglår på samma sätt. Enklast går det om man lägger dem mellan plast och plattar ut dem med hjälp av en köttbankare eller tjockbottnad kastrull.

Igår blev det en snabb tur till tisdagsmarknaden vid saluhallen i ösregnet.

Köpte bland annat ett fint litet blomkålshuvud som blev grunden till ett smakrikt blomkålsmos till vår schnitzelmiddag.

Blomkålsmos till kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria och utbankade kycklingklubbor

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blanda ihop kryddorna och saltet. Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter. Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till.

Servera med blomkålsmoset, citronklyfta och smör.

Blomkål

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud ca 300 g

50 g getost av färskost-typ eller fetaost

25 g smör

1 dl hackad bladpersilja

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.

Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Smör och Färskost på Turkisk marknad


God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

Mat från frysdisken och en evig väntan på dagen D…


Nä, vi har inte kommit oss iväg ännu…

Jag hade ju tänkt hålla er uppdaterade idag om vår spännande miniresa till de sydliga breddgraderna men det blir uppskjutet ytterliggare en dag nu. Jag går inte in på några närmare motoriska, detaljer för då blir ni säkert lika förbryllade och frågande som jag…

Men jag skyller på en växellåda. Det är sant, så de får räcka så.

Sen hör det också till historien att när man väl hittat nånting som man verkligen vill ha, och som man planerat för, förberett och lagt ut mycket pengar på, då nöjer man sig inte med ”De, blir bra så!” utan ”Perfekt, klockrent!” ska de va! Där håller jag med och har all förståelse för min kära make när det väl kommer till krita. Och den som väntar på nåt gott väntar tydligen aldrig för länge.

Vi hade tur som kunde boka om hotellet och skjuta fram allt en dag, så nu säger jag det igen och hoppas det funkar; IMORGON åker vi mot skåneland! *peppar peppar*

Dagen idag skulle vi ju inte varit hemma så det fick bli en snabbhandling i affären och med oss hem köpte vi fryst, panerad schnitzel. Jodå, det duger gott och är väldigt gott dessutom, för att inte tala om hur god såsen blir om man dessutom använder sig av spadet som GLASBURK-morötter/ärterna ligger i… Ja, jag vet. Ingen kulinarisk höjdare men även här hemma så går det till på detta vis ibland. Så istället för egen panerad skinkschnitzel och sås på hemmagjord fond så får ni enbart en bild utan recept idag…

De enda vi egentligen gör nu är att vänta på dagen D, som förmodligen, förhoppningsvis skall vara imorgon torsdag! Håll tummar och tår nu är ni snälla… :-P Jag håller er uppdaterade via Kryddburkens facebook och även nåt inlägg här via telefonen.

Var rädda om varann och tack till er alla solstrålar som röstat på Kryddburkens nominering, och stort tack till DIG också som bara läser, inte kommenterar men som ändå gillar min blogg. Allt är inte en fråga om vinst och förlust. Jag är glad för alla som ”trivs härinne”, glöm inte de…

Kram på er så hörs vi imorgon! 

Om ni vill bortse från dessa färdigköpta schnitzlarna tycker jag ni ska ta en titt på;
Wienerschnitzel på kalvinnanlår eller Piccata milanese

Fläskrullader i pepparsås med varm champinjonsallad


Igårkväll lagades det rullader här hemma. Goda fläskrullader fyllda med cantadou pepparrot som jag kryddade rejält med svart/grön och vitpeppar och lät bräsera sig riktigt möra i en god sås. Vill du äta enligt lchf eller bara ha en vansinnigt god sallad till så ska du prova min varma champinjonsallad med haricots verts, rödkål och tomat! En totalt ”hitte-på-sallad” som bara blev sååå bra. Prova!

4 port
Det här behöver du :
ca 500 gram skinkstek eller 8 schnitzlar i skivor
2 askar cantadou pepparrot
Smör till stekning
1 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk mortlad grönpeppar
2 krm mortlad vitpeppar
5 dl vatten + ev. mer under bräsering
1 st knorr fond du chef beef
1 tsk dijonsenap
1 burk creme fraiche (2 dl)
ev. soya colorit

GÖR SÅHÄR : 
Skär tunna skivor av skinkstek och banka ut dom med köttklubba. Använder du skivor av schnitzel bankar du ut dom också, ca 0,5 cm tjocka. Bred på färskost med pepparrot. Blir det färskost över rör du ner det i såsen sen. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn i stekpanna på hög värme i smör. Krydda med svartpeppar, grönpeppar och vitpeppar. Lägg upp på ett fat allt eftersom. Vispa ur pannan med lite vatten så smakerna från botten löser upp sig. Häll i allt vatten och vispa ner fond och dijonsenap. Lägg i rulladerna och sänk värme. Låt puttra utan lock ca 1-1½ timme tills rulladerna är riktigt möra. Du kan behöva fylla på med mer vatten under tiden. Tillsätt så mycket vatten i proportion till hur mycket sås du vill ha. Du kan behöva tillsätta lite mer fond. Vispa ner en burk creme fraiche på slutet och smaka av med salt och peppar. Ev. några droppar soya colorit för färgens skull. Servera enligt lchf med den varma champinjonsalladen, alternativt med kroketter.

Varm champinjonsallad 
200 gram färska champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
2 stora tomater i kylftor
250 gram haricots verts
100 gram strimlad rödkål
Finhackad persilja

GÖR SÅHÄR : 
Förväll haricots vertsen i saltat vatten. Häll av och skölj med kallt vatten, ställ åt sidan sålänge. Pensla champinjoner så sand och smuts försvinner. Skär dom i skivor och fräs på i het stekpanna. Tillsätt lite smör när champinjonerna släppt vätskan och fått fin färg. Pressa i en vitlöksklyfta. Salta och peppra.  Skär tomater i klyftor och lägg i stekpannan tillsammans med harocots verts och rödkål och vänd runt hastigt så allt blir hett. Avsluta med finhackad persilja. Servera direkt. Ett gott alternativ till er som äter lchf.

Ett litet tillägg : 
Nästa gång jag gör salladen så ska jag även tillsätta lite rostade nötter, för extra ”crunch”. och några droppar chili… Prova de! :-P

Rulladerna är fyllda med cantadou pepparrot, ihoprullade och fästa med tandpetare.


Brynta rullader som väntar på att få bräsera sig möra i såsen.


Rulladerna bräserar i den goda skyn av stekningen.


Potatiskroketter är festligt och gott ibland.


Varm champinjonsallad är ett gott alternativ som lchf och med härligt krispig rödkål och haricot verts kan det inte bli fel!


Här påbörjas den suveränt goda champinjonsalladen. Tar bara 10 min så gör den precis på slutet så den inte kallnar.


Allt har fått fräsa ihop snabbt i stekpannan. Finhacka persilja och strössla över precis före servering.


Rulladerna är möra och har puttra i den goda såsen.


Smaklig måltid! ;-)

Inlägg i samarbete med Cantadou.