Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… ;-)

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


G
rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.


S
åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.


Y
tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.


S
maklig måltid.

Enklaste rhode island dressingen


Med tanke på söndagens utflykt djurparken, som för övrigt var väldigt trevlig med superglada barn och 31 graders hetta (ohmygoood) så hade vi ju matsäck med oss. För er som inte läst receptet innan på den mest busenkla dressingen till pastasallader så snappa upp det nu. Filmjölk OCH ketchup!

Ja, det räcker så egentligen, men lite salt och peppar är också gott. Bara att vispa ihop lite lätt och fyll en flaska med pip, praktiskt att hälla ur, utan att kladda.

Här har jag använt en retro senapsflaska jag budat hem från tradera (både ketchup & senap, dock nya i förpackning), vet inte om jag visat er dom innan, men visst känns dom igen från korvkioskerna när man va liten! :-P


F
ilmjölk ca 1½ dl + några matskedar ketchup, lite salt och peppar. Smaka av.
Självklart kan man göra den i en lite lyxigare variant med lite dijonsenap, majonäs mm i också, men ska de va enkelt, så ska de va enkelt! ;-)


R
hode island på flaska, perfekt till picknick, utan kladd och spill!

Extra lyxig rödvinssås, steg för steg


En fin bit kött, såsom oxfilé behöver inte mer omsorg än salt & peppar, brynas hastigt i stekpanna och sedan få eftersteka i ugnen till medium rare, ca 60 grader. Men den kräver sin rödvinssås däremot. En riktigt fin, långlagad rödvinssås som fått puttra och reducera ner med härliga smaker, syran av rödvinet och den smakrika kalvfonden, det går inte att beskriva hur bra det passar ihop! :-P  Så här kommer såsen som jag älskar att stå och vispa i och lägger gärna extra tid på en ledig lördagseftermiddag. Det är värt det hundra gånger om när man väl sätter sig till bords sen, jag lovar…

Det här behöver du  :
1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. (Du kan även ha den helt rå från början, men jag tycker den blir godast såhär, då får man även bort en del av stekfettet) Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat. (Jag brukar även ta med det fett/kött som blir över när jag putsat köttet som ska vara till, det ger lite extra smak) Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.


Ingredienserna till grunden av såsen som ska fräsa ihop i kastrullen innan vinter slås på.


Allt i kastrullen.


När det ser ut såhär är det dags att slå på vinet och sänka värmen.


Såsen får sen reducera (koka ner) tills hälften av mängden återstår.


Och därefter silas och ner i kastrull igen.


H
är tillsätts kalvfond i såsen och den ska nu reducera ner en andra gång tills den blivit tjockare och mörkare i konsistensen.


När såsen är nästan klar, smaka av den med salt och peppar och ev. en nypa socker. Avsluta med att vispa ner en klick smör för att blanka såsen.


Servera med en fin bit oxfile och gärna bearnaisesås också… :-P

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

3-rätters med en lillasyster

20120719-121710.jpg

Idag blir de matkurs med lillsyrran här hemma! Vi börjar lite enkelt med en 3-rätters… Återkommer senare med resultat!

Fläskfilé i sötstark sås med ananaschutney


Häromdan gjorde jag nåt himla gott med en burk chuntey. Ananaschutney med sötsyrlig smak, stora härliga bitar av ananas och mango, vitlök och kryddor såsom kardemumma, spiskummin, kryddnejlika mm.

Denna chutney kan naturligvis användas vid sidan om till grillat kött eller som dipp, i en kall sås men jag valde att röra ner den i en varm sås tillsammans med fläskfilé och lite sommargrönsaker. Oj va gott det blev! Annorlunda smak som passar ypperligt som smaksättare till köttgrytor.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé (Scan svensk rapsgris)
1 knippe späda morötter
1 knippe salladslök
2 dl hönsbuljong (egen, tärning el. fond)
1 msk sambal oelek
½ burk Geeta´s chutney
1 dl grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Rör ner slantade morötter och skivad vårlök. Slå på hönsbuljongen. Tillsätt sambal oelek, ananaschutneyn och grädden. Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Grisar som får rapsolja på maten och ger ett mer häslosamt kött med högre andel nyttiga, omättade fetter är Scans senaste lansering. Jag har fått div varuprover och idag föll de sig för just fläskfilén tillsammans med den goda ananaschuntneyn.

Citerar; ”Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt ” /Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan
Här kan du läsa mer >>

Egen reflektion; 
All satsning på ”bättre” kött, hantering och uppfödning gillas. Här har man satsat på smaken. Vad jag kunnat läsa mig till än så länge hittar jag inte mkt info eller ”restriktioner” gällande uppfödning/slakt/hantering av ”rapsgris”. Det vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. kundvänlig.

Jag hade också hellre provat en mer ”ovanlig” styckdetalj än just den uttjatade fläskfilén som ofta redan är väldigt mör och som tycks väljas ut bland de första av styckdelar till varuprover vilket stör mig en smula då vi som ofta lagar mat gärna provar lite udda detaljer och just fläskfilén är så intetsägande så omdömet blir väldigt likgiltig.

Skicka mig en oxsvans, eller en griskind, eller fläsksida så blir det genast mer intressant och fläskfilén får vila sig lite… Den svenska rapsgrisen kommer också med förädlade köttråvaror såsom wienerkorv, köttbullar, falukorv och kassler som vi också ska prova. Jag återkommer till de!


Skivorna av filén är stora och då blir man genast misstänksam och tror att de kommer krympa väldigt mycket i stekpannan men de gjorde de inte. Fint kött så sett var det.


Chutneyn med ananas och mangobitar är så vansinnigt god så den kan man nästan äta direkt ur burken med sked. Hel vitlök hittar man i också, och spännande kryddblandning med bl.a kardemumma, spiskummin och kryddnejlika får ju vilken köttgryta som helst att förvandlas till himmelriket! Vansinnigt god, så denna rekommenderar jag skarpt. Chuntneyn hittar du hos House of Milton.

Jag valde att göra en snabb köttgryta med sås på chutneyn. Späda sommargrönsaker som morötter och salladslök åkte ner också, och lite extra hetta av sambal oelek.


Chuntneyn puttrar med…


Smaklig spis, detta tycker jag ni ska prova! Vad brukar ni använda chutney till? Nån favorit?  

Stora köttbullar i tomatsås på muurikkaköket


När Spanien möter Finland i det Nilssonska köket då ska man va på plats för de va jäsikens vilken match det blev!! Mest mellan mig själv och gasolen då….??! Men när maten väl låg på tallrikar så njöt både ung som gammal av mina kokkonster. Fullträff! Detta blev bara sååå gott!

Gasolen är något jag får jobba på vad gäller värmen och hur man justerar upp o ner utan att släcka köket eller bränna upp halva tallskogen. Jag är ju så inbota van vid just öppen eld med vedträn till muurikkan så ibland är det svårt att lära en gammal hund sitta! Haha… Inte ens grillkol bemästrar jag bättre än vedträn numera!

Roligt som sjutton är det i alla fall! Jag behöver dock tålamod, tid och ”en liten stund för mig själv” för att känna mitt nya sommarkök. Det är alltså muurikkas sommarkök med wok som står för fiolerna nu. Att det är just en wok därpå borde ju få vilken människa som helst att tänka på just WOKAD mat… Men inte jag inte…

Jag måste bara ju krångla till de för mig redan från början också??!
Varför woka i en wok när man kan göra köttbullar?? :-P

Såhär; Pasta som kokade på spisen inne i köket och köttbullarna som ”wokades” till fin färg på sommarköket ute på altanen sprang jag emellan som en skållad råtta, och så skulle tomatsåsen på och värmen justeras och varje gång jag vred ner gasolen så slockanade den och det blev många ”men söta älskling, SÅHÄR ska du göra!!”… av min tålmodige make…

Inne i köket tappade jag ut en hel förpackning spagetti ur skafferiet över hela köksgolvet när jag rotade efter pastasnäckorna och jag hann nog med några svordomar därinne också…

Å lite fjantig är jag när det kommer till att tända gasol med vanlig tändare, jag vill ha en låååång tändare känns de som… Hujedamej va ska de bli av?? Å ju mer jag känner att jag inte ror iland matlagningen helt på egen hand utan en massa hjälp och peppning desto mer sviker tålamodet och hm… Humöret också ja… Men till slut kunde jag servera både käre maken och barnen en god middag bestående av stora köttbullar i tomatsås (albondigas) med pasta till!

Nu har jag passerat ”första-gången-stadiet” och nästa måltid på listan blir…. *trumvirvel* …inte heller en wok?!! Spänningen stiger! ;-) Men roligt har jag…

6-8 port
Köttbullarna :
800 gram blandfärs
1 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 tsk malen vitpeppar
1½ tsk salt
1½ msk mild paprikapulver

Tomatsåsen
Fräs med köttbullarna : 
½ purjolök
3 salladslök
6 späda morötter
1 näven sugar snaps
1 knippe persilja
1 torkad röd chili

Kallrör och häll i, låt puttra 10 min :
3 burkar mutti finkrossade tomater
3 dl kraftig köttbuljong (egen, fond el. tärning)
½ dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 finrivna vitlösklyftor
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk sambal oelek
2 lagerblad
en skvätt sherry


Vi börjar med finalbilden då allt äntligen är frid och fröjd och alla fått sin mat!


Delar av tomatsåsen som första ska fräsa ihop lite med köttbullarna.


Big meatballs… Eller just de; Albondigas!


Ser ju hyffsat organiserat och fridfullt ut… ;-)


Köttbullarna i woken som får fin färg, pudrade med paprikapulver innan grönsakerna och tomatsåsen åker ner.


Tillsammans med lök, morot, sugarsnaps, persilja och chili…


Försöker jag få dom att ”bubbla” på svaf värme…


D
et smakade helt ljuvligt och det var väl huvudsaken, sen hur jag tog mig dit ska jag jobba vidare på! :-P

Tagliatelle med öländsk örtdressing, kyckling och fetaost


Nu kör vi ett gott pastarecept tycker jag, de va ett tag sen. En ljummen, enkel pastasallad med grillad kyckling och fetaost. Dressingen jag har gjort till pastan är grymt enkel att bara röra ihop med gaffel i en stor skål man sedan häller den varma pasta i och vänder runt. Den öländska kryddblandningen med bland annat lavendel och timjan ger det hela en extra skjuts av härliga sommarsmaker!

Öländsk örtdressing till pasta
1 dl olivolja
1 msk balsamico vinäger
1 msk honung
1½ msk öländska örter
½ kruka persilja


Tagliatelle dressad med öländska örter.


Dressingen med öländska örter, honung olivolja och balsamvinäger.

Marinad med colman´s


Tillbaka i rutan minsann! Har minsann saknat er! ;-) Tack för all empati och kloka ord ni kommer med. Nu tänkte jag berätta om en urgod marinad eller snarare tips på smaksättning till marinad och kött som ska på grillen.

Colman´s senapspulver (detta är inget reklaminlägg). Gjorde en enkelt olja/soya/balsamvinäger/salt & pepparmarinad i helgen och tillsatte 2 msk colman´s. Har ni använt den som smaksättning? Jösses va gott det blev. Inte på något sätt en smak av senap utan en djup, distinkt smak som jag tycker passar lite alldeles exra till just fläskkött då det framhäver smakerna till fullo. Här har jag marinerat fina skivor av karré och det blev vansinnigt gott kunde vi enstämmigt intyga allihopa runt bordet.

Bara som ett litet tips så tycker jag ni ska prova.
Testa också att vispa ner nån tesked i en kall vinegrette till sallad.


Riktigt fina skivor av karré.


Enkel marinad på olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar colman´s. Mängden justeras efter tycke och smak. :-P