Fläskfilé, rösti och champinjonsås

När man längtar efter kött och potatis… Ni vet känslan och suget. Efter riktig mat! För att inte tala om SÅS!! 😉 Vad är mat utan sås liksom?? Såsen är ju huvudrollsinnehavaren på tallriken och något som jag alltid ger extra energi och kärlek när jag tillagar.

Tänk er en perfekt grillad ryggbiff du just beställt in på restaurang som bara är sååå inbjudande när den kommer ut och enligt menyn ska serveras med rödvinssås. Men istället får du en blaskig sky som smakar mer bränt stekbord än rödvin… DÅ blir man verkligen ledsen ända in i själen. Såsen är viktig och sätter den slutliga piffen på maträtten. Och hellre för mycket sås än för lite. Jag kan faktiskt erkänna att jag till 99% beställer in extra sås vid sidan om när jag äter på restaurang, även om jag inte vet hur det ser ut, haha!!

Här kommer vår dööööö-goda lördagsmiddag. Kött och potatis och SÅS! 😉

 

Fläskfilén : 

Putsa bort hinnorna och dela fläskfilén på mitten. Grilla eller stek i panna tills innertemperaturen visar 63 grader. Krydda med salt, svartpeppar och torkade örtkryddor. Slå in i folie och låt vila ca 10 minuter före du skär upp den i skivor. Steker du filen i panna, slå på lite vatten i botten när den brynts runtom och fått fin färg och låt sedan steka färdigt på låg värme. Skyn från pannan kan du sen använda till såsen.

 

Champinjonsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 burkar hela konserverade champinjoner (2*290 gram)

1 burk spad av champinjonerna

6 dl vatten

1 msk kalvfond

1 kycklingbuljongtärning

ca 2 dl steksky från fläskfilén

Nymalen svartpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Jag som älskar konserverade champinjoner använder just dessa helst till sås men vill du använda färska så går det naturligtvis lika bra. Jag köper alltid HELA konserverade och skär dom i skivor själv, just för att de färdigskivade på burk är för stora, fladdriga o mörka…

(Använder du färska champinjoner så se till att de är riktigt små och vita utan missfärgningar)

 

Hetta upp smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på spad av konserven, vatten, fond , buljongtärning och skyn från stekpannan. Låt koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar

1 gul lök

Salt & peppar

Rapsolja

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.

 

En riktig husman. Kött, potatis och sås, godare än såhär blir det inte. 😉

 

Bon apetit!

 

Krämig tagliatelle med fläskfilé och champinjoner

Sköna söndag idag! Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag. En värmande pasta med krämig sås av fläskfilé och champinjoner fick det bli till middag. Höstmat deluxe! 😉

4 – 6 port

Det här behöver du : 
1 fläskfilé

1/3 purjolök

4 vitlöksklyftor

Salt och peppar

5 dl grädde

2 msk kalvfond

150 gram färska champinjoner

1 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Strimla purjolök och finhacka vitlök. Fräs på i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Slå på grädde och fond och tillsätt champinjonerna skurna i skivor. Låt puttra på medelvärme ca 10 – 15 minuter. Vänd ner finhackad persilja. Servera med tagliatelle.

Bronco, min trogna köksassistent, som inte tigger vid bordet… 😉

Jolines spagetti med krämig kantarellsås


Visst är det härligt när det går mot höst med allt vad det innebär. Skolstart, skördefest, skogens guld som lyser överallt (läs i butiker och på marknadsstånd för jag har aldrig nånsin hittat egna kantareller i skogen) och vi kan frossa i mustig, värmande höstmat och där kommer denna ljuvliga svamp in i bilden. Köpte 3kg för 200kr på Borgens häromdan och de är nu infrysa till en massa goda recept framöver. Givetvis har vi redan provsmakat dom, snabbt smörstekta i pannan med grädde, salt och peppar och sen på rostat bröd. Bland det godaste som finns! 

Ett annat gott recept ska ni få här. Jolines kantarellpasta med kyckling. 

Det här behöver du : 

1 liter kantareller

2 msk smör

1 schalottenlök

1 röd chili 

2 msk grönsaksfond

2 dl créme fraiche 

3 dl grädde

Salt & vitpeppar

 
 
GÖR SÅHÄR : 

Borstas kantarellerna från smuts och skär ner de större i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och chili. Hetta upp en stekpanna, inget smör i ännu.

Lägg i kantarellerna och låt dom få vattnas ur, när nästan all vätska bubblat bort tillsätt en klick smör samt den finhackade schalottenlöken och chilin. Sänk till medelvärme och låt allt få fräsa ihop ca 2 min. Slå på fond, créme fraiche och grädde och sjud såsen på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd ner pastan i såsen precis före servering. 

Slottsstek i Crockpot, perfekt mör och saftig utan att falla sönder


Resultatet efter söndagsmiddagens slottsstek i Crockpoten. Kom fram till att 1 timme per 350 gram kött ger en saftig, mör stek utan att tendera att bli pulledpork som bara faller sönder, utan som istället går att skiva upp tunt. Har du en stek på 1,5kg så dela 1500 på 350 så får du fram tiden. Har du en stek på 2kg så dela 2000 på 350 osv osv. Här har jag dessutom kört på hög i min Crockpot. (Hade inte riktigt tid att köra på låg men jag ska prova det också) Ställde den på fem timmar först men tog upp o kände på den efter lite mer än 3,5 timme och tyckte att den kändes lagom. Naturligtvis fungerar slow cooker olika men detta är ett litet riktmärke iaf.  

Det blev så otroligt gott och även dagen efter att skiva och värma upp på en del stekkött tenderar att bli lite tråkigt och segt.  

  

Det här behöver du :

ca 1,5 kg nötstek (fransyska)

1 gul lök 

2 rödlök

10 små morötter 

1 grönt äpple 

5 dl vatten 

5 ansjovisfiléer + spadet

2 msk ljus sirap 

2 msk rödvinsvinäger 

4 lagerblad

1 msk hela svartpepparkorn   

 

Till såsen :

Grädde 

1 msk kalvfond 

Salt & peppar

Maizena + vatten till redning 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala lök och morötter och skär i grövre bitar. Morötterna kan vara hela om du har små späda. Klyfta upp ett äpple och lägg allt i botten på Crockpoten. Slå på vatten och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg steken ovanpå och på med locket. Vänd den en gång under tillagningen. 

Sila sedan spadet till såsen och koka upp i en kastrull till hälften återstår. Smaksätt med en skvätt grädde, kalvfond, svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar. 

 

Allt färdigt för att locket ska på. Stirra er inte blind på tiden här. 3,5 timme på hög slutade det på. Ska prova en annan gång att göra på låg också. 

 

 

Efter 3,5 timme. 

 

Såsen är en klass för sig och borde egentligen serveras med sked. Ojojoj!!! 😋 

 

Gjorde iordning en tallrik till mamma också och tog med hem gill henne! Det var uppskattat. 😊

 

Tortellini i krämig röd pestosås

Härliga, sköna söndag är här! Veckorna går ju i rasande fart, det är redan mitten på juni. Skolavslutning på torsdag och veckan därpå midsommar… Helt galet?! Kom precis på att jag ska lägga upp tävlingsinfo – det ska ju naturligtvis bli tävling om ”Årets finaste sommartårta” även i år så håll utkik och glöm inte kameran när ni är i tårtbakar-tagen! 😊 

 

Här hemma idag blir det en hel del pyssel både ute och inne. Nicke håller på fixar på gården med röjsågen. Gatan upp till vägen och utfarten som var helt överväxt och med väldigt skymd sikt när man ska köra ut har han ordnat, även en hel del på gården kring hus o garage mm. Själv jobbar jag lite i bakgrunden med Kryddburken o ska strax förbereda söndagsmiddag. En fin bit högrev, lök, morötter, ansjovis, rödvinsvinäger bland annat. Nån som har en gissning kanske? 

 

Ni ska naturligtvis få ett riktigt gott och enkelt vardagsrecept också, kanske nåt att prova redan imorgon måndag? Vegetariskt dessutom och så smakrikt och mättande. Jag har använd färsk tortellini fylld med basilika och pesto. Till dom kokade jag upp en snabb sås av en burk créme fraiche och röd pesto. Tre ingredienser och lite kryddor. Så enkelt och gott! 

 

2 – 3 port

Det här behöver du : 

2 port färsk tortellini (fyllning; basilika/pesto) 

2 dl créme 

1 dl röd pesto (ca en liten glasburk) 

1 msk grönsaksfond

Salt och peppar 

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp pastavatten och koka tortellini enligt förpackningen. Vispa samtidigt ihop såsen i en liten kastrull och låt koka upp med samtliga ingredienser. Smaka av. Blanda med tortellinin. Strö över lite färsk basilika. Servera. 

Krämig citron och örtpasta med varmrökt lax


Ibland köper jag med mig en bit varmrökt lax hem från lokala fiskhandlaren. Den enda fisk jag egentligen tycker om, haha!! Så god att bara äta den som den är eller på ett tunnbröd. Den ska vara Salt o saftig och gärna smaksatt med vitlök eller peppar. En bit på ca 350-400 gram räcker gott och väl till det här receptet för två rejäla portioner och tar inte mer än 15 minuter att tillaga så står maten på bordet. 

Jag har valt spagetti men ta den pasta ni tycker om bäst eller har hemma. En enkel sås gjord på créme fraiche, en fiskbuljongtärning, citron och örter är allt som behövs förutom fisken.  

2 – 3 port

Det här behöver du :

2 port kokt pasta

400 gram varmrökt lax

 
Såsen :

2 dl créme fraiche 

1 fiskbuljongtärning 

1 pressad citron

2 dl finhackade örter (dill/gräslök/persilja) 

Salt och peppar 

 
GÖR SÅHÄR : 

Koka pastan och låt rinna av. Använd samma kastrull och värm ingredienserna till såsen, låt koka upp nån minut och tillsätt örterna precis på slutet. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med pastan fördela laxen över. Klart! Och så otroligt enkelt och gott. 

 

Enkelt och vansinnigt ett gott en måndag som denna, för visst känns det som måndag istället för onsdag?!? Jag är helt vimsig bland dagarna just nu efter alla helger. 

Vitlöksdoftande fläskfilépanna med champinjoner och gräslök

Regniga och lite murriga sommardagar förgylls alltid av en god, värmande middag. En krämig pasta som du kan krypa upp i soffhörnet med är vardagslyx man ska unna sig när inte grillen går varm. Här ville jag ha en riktigt krämig pasta med massor av sås och smak så det föll för fläskfilépanna som jag kryddade upp med lök, vitlök och massor av små, färska champinjoner. Himmelsk god och mättande. En riktig favorit här gemma. 

 

4 port

Det här behöver du : 

1 fläskfilé 

Salt & peppar 

2 salladslök

4 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond 

100 gram färska champinjoner 

2 dl créme fraiche

1 dl grädde 

1 knippe finhackad gräslök 

   
GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig panna och bryn köttet så de får fin färg. Tillsätt finhackad salladslök och vitlök och låt fräsa någon minut. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Tillsätt champinjoner och rör ner créme fraiche och grädde. Låt småkoka ca 10-15 minuter. Smaka av. Toppa med finhackad gräslök. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens. 

 

Dofterna av lök, peppar och vitlök är ljuvliga! 

 

Slanta ner färska champinjoner och tillsätt sist créme fraiche och grädde för att runda av smakerna och få en riktigt krämig sås. 

 

Toppad med gräslök och lite riven västerbottensost. 

 

Här serverad med penne pasta! Smaklig måltid. 

Kalvstek i örtagårdssås

Jag lovade ju er recept på den goda kalvsteken jag gjorde i söndags. Fungerar naturligtvis med vilken stek som helst. Rådjur, älg, hjort, nöt, gris mm. Jag bryner den i nät eller steksmöre och fyller på med lök och rotfrukter. Låter den sedan sjuda på låg värme i grytan tillsammans med buljong, grädde och örtkryddor. Blir otroligt gott och saftigt för att inte tala om såsen. Här silar jag inte bort lök och rotfrukter utan mixar alltihop och låter koka upp igen medan steken vilar. Alla härliga smaker bibehålls och örtkryddorna ger en mustig, rustik örtagårdssås som verkligen blivit en favorit här hemma. Blir det något över så frys in och använd i andra såser som extra smakhöjare. 

 

Det här behöver du :

1,5 kalvstek

2 msk smör till stekning 

Salt

Peppar

2 msk torkad örtblandning 

2 morötter 

2 palsternacka 

2 gul lök 

2 msk tomatpuré 

2 msk grönsaksfond 

2 msk kalvfond 

8 dl vatten 

3 dl grädde 

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en rymlig gryta med smör. Bryn steken med nätet på runtom. Krydda med salt, peppar och den torkade örtblandning. Skala morötter, palsternacka och lök och slanta ner grovt i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta och låt sakta sjuda med lock ca 2,5 – 3 timmar tills innertemperaturen visar 63 grader. Ta upp och låt vila i folie ca 30 minuter före du skär upp den. Under tiden kokar du upp såsen. 

 

Såsen :

Mixa sky, lök och rotfrukter direkt i grytan med en stavmixer och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och en matsked äppelmos. Om du tycker såsen behöver tjockare konsistens, red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. 

 

Steken får sjuda på låg temperatur i den härliga skyn tillsammans med lök, rotfrukter, örtkryddor och grädde. 

När innertemperaturen visar 63 grader tar du upp steken och låter vila i folie en halvtimme före du skär upp den. 

 

Servera steken i skivor med såsen, nykokt potatis, äppelmos och pressgurka. Smaklig måltid! 

Ravioli i ost och baconsås

Ny vecka och nya tag på matfronten. Måste frosta ur frysen och därmed rensa ordentligt så jag ska jag försöka göra en veckomatsedel nu när jag gått igenom vad som finns. Det är så tjockt av is i den ena frysen så det går nog inte ens att trycka in ett blåbär. Hips vips är sommaren här och man vill in med massa goda bär och bullar och då är det inte kul med en fullproppad frys som dessutom är full av is. 

 

Lagade en väldigt god söndagsmiddag igår av kalvstek, gräddig örtagårdssås och tillbehör, ni ska få recept på den senare men först en grymt god pasta med färsk ravioli. 

 

6 – 8 port 

Det här behöver du : 

2 förp färsk ravioli (ca 500 gram totalt) 

300 gram fryst broccoli 

2 pkt strimlad bacon (ca 240 gram) 

2 finhackade vitlöksklyftor 

Svartpeppar

 

Såsen : 

200 gram philadelphiaost

3 dl pastavatten 

2 msk grönsaksfond 

1 tsk D’Elidas 

1,5 dl finriven parmesanost

Trocomare örtsalt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten med salt till broccoli och den färska raviolin. Jag använde fryst broccoli så jag la i den precis före raviolin så de skulle bli klara samtidigt. Det behöver inte koka mer än någon minut. Använd pastavattnet till såsen så slå inte ut allt. 

Fräs på strimlad bacon och finhackad vitlök i en rymlig stekpanna. Lägg undan lite bacon till att stör över hela rätten när den är klar. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt koka upp. Sänk värmen och vänd sist ner ravioli och broccoli. Smaka av. Toppa med lite extra knaprigt bacon. 

 

Färsk ravioli som du gör egen sås till är bara sååå gott! 

 

Stekpannan med bacon som ska bli sås och kokvattnet med broccoli som snart får sällskap av raviolin. 

 

Vänd ner i såsen.

 

Toppa med knaperstekt bacon. Servera! 

Ljummen pastasallad med fläskfilé och godaste vinegretten


Nä, det blev inga semlor här idag men säkert för många av er. Det är ingen superfavorit hos nån av oss och såhär mitt i veckan inget vi brukar äta. Det är dock himla kul att följa alla flöden både på Facebook och instagram om alla olika former, smaker och varianter. De ser ju så  goda ut! 

Istället bjuder jag er på ett gott recept av ljummen pastasallad med stekt fläskfilé, champinjoner och bearnaisesås och min bästa vinegrette som passar så bra till. 

Den jobbigaste veckan på länge har nu passerat. Förberedelser och begravning av vår älskade Henrik i fredags är gjort. Så många tårar som rann av både släkt och stort uppslut av vänner. Än idag är det så obegripligt att ett människa inte finns längre. Han fick ett fint sista farväl som var vackert arrangerat och precis i hans anda såsom jag kan tänka mig att han de velat ha det. I kyrkan på kistan stod Bärgaren och Pickisen, två små bilar i plåt som verkligen symboliserade honom. Massor med vackra blommor och buketter också. 

 

Det här behöver du : 

4 port kokta pastasnäckor 

1 påse medelhavssallad 

2 tomater

1/2 gurka 

1 liten burk majskorn 

1 dl skuren ananas 

 

Vinegrette, det här behöver du :

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)

½-1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En liten gnutta socker

 

 
GÖR SÅHÄR :

Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork. Skaka om. Förvara i kylskåp eller använd direkt på en ljummen sallad. 
Fläskfilé stekte jag i skivor med salt och peppar och la därefter i aluminiumfolie. Skivade upp de färska champinjonerna och fräste på i samma panna med lite extra salt och en klick smör. 

 
Joline gjorde både pastasallad o vinegrette som blandas ner i den ljumma salladen. 

 

 
 Tillsammans med stekt/grillad fläskfilé/kyckling/fisk etc så blir det otroligt gott. Smörfrästa champinjoner och chilibearnaisesås.  

Här är smycket som jag beställt som föreställer mamma och Henrik, taget en sommar här hemma hos oss för ett par år sedan. 


Originalfotot på mamma & Henrik. ❤️  

Våra blomhjärtan till begravningen. Det rosa/lila till vänster från oss familjen här hemma och det röda från mamma och lillasyster Sanna. ❤️