Fredagspizza


Vad är väl fredagsmys utan hembakad pizza när man verkligen längtat efter just hembakad sådan!? Typ hur gott som helst… Hoppas ni alla har en fin kväll, berätta gärna vad ni kalasar på! :-P


Har har vi skinka, bacon, lök, oliver, champinjoner och mozarella samt vanlig riven goudaost. Och hemmagjord tomatsås och pizzasallad förstås!

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!


Redo för ugnen.


Pizzasalladen står och gottar till sig i väntan på pizzorna…

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Färdig!! :-P

 

The post Fredagspizza appeared first on Kryddburken.se.

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.

Tomatfräst vitkål med fetaost & salami + tävling


Jag har fått prova dessa burktomater från Delizie. Tomatkonserver av lite högre kvalité har jag lärt mig är att föredra så detta var klart spännande. Jag använder ofta tomater på burk i matlagning, både i köttgrytor, köttfärssåser, pastagratänger, på pizza eller mustiga tomatsoppor. Det är en helt annan smak och fyllighet än färska tomater och nu börjar ju dessutom säsongen för dem att vara förbi. Det är väl lite som med torkade kryddor som oftast ger mer koncentrerad smak och man behöver inte lika mycket heller.

Smaken på delizie körsbärstomater är väldigt len och fyllig, burken är fylld av söta små och _hela_ fina körsbärstomater som simmade i en klarröd tomatsås. Ibland kan jag tycka att just körsbärstomater på burk är lite syrliga och fräna i smaken men här var det tvärtom, lite som en färdig tomatsås, redo att hällas direkt över rykande het pasta. Men det gjorde jag inte! :-P

Jag tänkte mig en ljummen sallad, inte nödvändigtvis pasta utan här tog jag strimlad, krispig vitkål som jag lät fräsa i tomatsåsen med rödlök, massor av oregano, citron och flingsalt. Detta serverade jag med fetaost och tunt skivad salami på toppen. Vilken klockrent kombination och så vansinnigt gott med en liten smak av utlandet faktiskt!

Denna rätt tog inte mer än 10 min att tillaga, några minuter till kanske för att skära och plocka fram allt men en riktigt snabb måltid perfekt när tiden är knapp och man vill ha god mat på bordet innan hungern tar över.

Och till er läsare! Förutom receptet ni får här så kan ni även vara med och tävla om
produkter från Le Creuset för 5 000 kr  :-P  Du hittar tävlingen här >>

4 port
Det här behöver du : 
Olivolja
½ litet vitkålshuvud
1 burk delizie körsbärstomater
1 rödlök
2 tsk torkad oregano
½ pressad citron
1½ tsk flingsalt
150 gram fetaost
100 gram stark ungersk paprika salami

GÖR SÅHÄR : 
Strimla vitkålen. Skiva rödlöken och salamin fint. Förbered så du har allt i små skålar bara att tillsätta vartefter för det går snabbt det här! Hetta upp en stekpanna med olivolja. Tillsätt vitkålen, körsbärstomaterna & rödlöken. Pressa över en halv citron. Krydda med oregano och fingsalt. Vänd runt och låt bara fräsa på hög värme bara nån minut, det ska fortfarande vara krispigt. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med smulad fetaost och skivad salami.


Har ni inte provat dessa brukar så gör det. Körsbärstomaterna var i alla fall positivt överraskande för mig. Len, söt smak och hela fina tomater, som annars bara brukar vara mos…


Förberedd för en snabb rätt att tillaga. 5 min i stekpannan, sen är det klart!


Ni skulle känna doften här av tomater, oregano och citron…


Sådär, dags för servering. Fler recept hittas på www.delizie.nu

 

Inlägg i samarbete med Di Luca & Di Luca

 

The post Tomatfräst vitkål med fetaost & salami + tävling appeared first on Kryddburken.se.

Lillkryddans 10års dag med önskemiddag & hamburgertårta!


Men hej igen! Jajamän, vi överlevde kalaset. Så fint allting blev och alla nöjda och glada, framförallt den nyblivna 10-åringen då! :-P

Trots att jag älskar barnens födelsedagar med all planering, hemlighetsmakeri, överraskningar, piff och presenter så tar det på krafterna när allt ska göras med halsont, snorig näsa och feber. Men jag fixade de. Hade en liten vision om att blogga upp allting idag på förmiddan men då kom bakslaget som ett brev på posten… Inte en tillstymmelse till energi kvar… Gjorde av med allt igår skulle jag tro så idag har jag vilat, sovit, hostat och snörvlat än mer. Nåja, de går väl över de å! ;-)

Joline önskade sig kycklingsallad och en kall dressing till middag så redan på morgonen åkte en kyckling in i ugnen för grillning. Pasta och grönsaker och dressing – lätt match! Tårtan däremot hade hon inte en susning om för vi kom överrens om att JAG skulle få överraska. Hehe…Sagt å gjort och jag vet egentligen inte varför denna tårta infunnit sig i det Nilssonska hemmet tidigare?!

Tror det var på Pinterest jag såg den första gången för ett par månader sen och blev helt såld. Såg ju heller inte såååå himla avancerad ut än att jag skulle lyckas. Problemet med en sån här för ögat ”matig” tårta var att få smakerna att stämma överrens. Tycker jag lyckades ganska bra där också, och den blev uppskattad både till utseende och smak faktiskt. Längre ner kan du läsa om vad den innehåller.

Dagen flöt på fint i köket och jag donade och fejade så kinder var rosiga. En mysig födelsedagsmiddag under kvällen med kycklingsallad, dressing och varma baguetter. Kaffe & tårta på de, sen landade vi i soffan allihopa till ”Bonde söker fru”… ;-)

Presenterna Joline fick var bland annat detta; 
Pengar, mjukisbyxor, canvasdukar, oljefärger, USA-överkast och kuddar, läppglans, pennskrin, smycken, smyckestillverkning, pennor, rougeborstar, sidenkimono, resväska, hårsnoddar, cupcakes-bok, cupcakes-servetter, cupcakes-ställning, göra egna ringar, usa-påslakan…


Lite nytt till köket hittade jag under min ”present-runda”.


Presentinslagning…


Födelsedagsbrickan med ljus och små presenter förberedd.


Lång mysfrukost väntade i köket efter sång och paket…


Yoghurt med björnbär, hallon och mango, smörgåsar och juice…


Cupcakes-ljuset och små läppglans från Max.


Ännu ett paket från Max men det fick vänta till kvällen…


Dags för skola!


Och dags för mamman att sätta igång med överrasknings-tårtan! :-P


Inför kvällens middag…


Den grillade kycklingen är urbenad och blandas med pasta och grönsaker. Skyn från kycklingen i ugnen rörde jag ner och kryddade lite extra med salt, peppar och grillkrydda.


En god dressing på turkisk yoghurt/gräddfil med vitlök, kryddor och tomatpuré hade önskats till, samt varma baguetter.


Här har vi skapelsen igen. Tre ganska tjocka lager tårtbotten med Chokladgrädde som ”bröd”. Chokladpudding som ”nötfärs”, grön marsipan som sallad, cheddarost och ketchup av vaniljkräm. ”Dressing” av hallonmousse. Däremellan petade jag in hallon mellan lagren också.

Japp, en himla massa skålar med olika färgblandningar men när den väl ”monterades” gick det himla smidigt och snabbt. :-P Vågar du prova? 

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

3-rätters med en lillasyster

20120719-121710.jpg

Idag blir de matkurs med lillsyrran här hemma! Vi börjar lite enkelt med en 3-rätters… Återkommer senare med resultat!

Tagliatelle med öländsk örtdressing, kyckling och fetaost


Nu kör vi ett gott pastarecept tycker jag, de va ett tag sen. En ljummen, enkel pastasallad med grillad kyckling och fetaost. Dressingen jag har gjort till pastan är grymt enkel att bara röra ihop med gaffel i en stor skål man sedan häller den varma pasta i och vänder runt. Den öländska kryddblandningen med bland annat lavendel och timjan ger det hela en extra skjuts av härliga sommarsmaker!

Öländsk örtdressing till pasta
1 dl olivolja
1 msk balsamico vinäger
1 msk honung
1½ msk öländska örter
½ kruka persilja


Tagliatelle dressad med öländska örter.


Dressingen med öländska örter, honung olivolja och balsamvinäger.

Gott grillat!


2:a juni och det blåser småspik här på ön, man skulle snarare tro att det är 2:a oktober, eller?! :-P Nåja, hur som helst så trotsade vi storm och regn under gårdagskvällen och tände grillen för grilla skulle vi!

Två fina flintastekar lades på grillen, den ena i mannens smak; hot, hot, hot med massor av chili i marinaden. Den andra något mildare… ;-)

En klassisk potatissallad och en grymt god grönsallad till gjorde kvällens grilltallrik helt fulländad, så gott de var!

Gjorde också en liten avstickare från Lohmanders kalla bearnaisesås och provade Rydbergs nya på burk, den va riktigt god och inte lika ”smörig” i smaken som Lohmanders så den köper jag fler gånger helt klart, har ni provat nån ny bearnaise av dom kalla sorterna eller håller ni troget fast i era favoriter?

Tillbehör; Potatissallad, vitlökssmör


En fräsch grillsallad med plommontomater, majs, romansallad, krasse, olivolja, pressad citron. Lite salt & peppar och chiliflakes.


Het & mild flinta!


Joline dukade bordet för det var inte ens tal om att sitta utomhus i blåsten… :-P


Äppelbubbel med jordgubbar ger i alla fall lite sommarfeeling!


Kvällens rundades av framför Let´s Dance med supersaftig, god morotskaka. Recept kommer senare idag!

 

Ekologiska Örter på Maries Trädgård

Örtodling

I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat.

Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet.

En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert.

Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan.

Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter.

Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen.

Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida;

Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15

Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor.

Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunskap om kryddor, hon arbetar för övrigt som lärare på Wij Trädgårdar i Ockelbo och är också landsskapsarkitekt.

Ingen föranmälan krävs
Varmt Välkomna

Jag fick frågan om jag kunde bidra med några recept och bilder till dagen och det gjorde jag förstås gärna.

Använder ju ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, sallader, grytor, smör och marinader.

Just i sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som Persilja, Citronmeliss, Gräslök och Timjan.

Här får Du recept på en sån sallad som jag gjorde till en frukost på varmrökt Bacon från Karlström’s i Ramsele och ett Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden.

Lokala produkter när de är som bäst. Varför ska man köpa mat som transporterats långt, när det finns så mycket läckert i närområdet.

Örtsallad med Kiwi

Några blad Sallad

1 knippe Persilja

1 knippe Citronmeliss

Några skivor Gurka

Ett par Cocktailtomater

½ Ekologisk Kiwi

Kallpressad Avocadoolja eller Olivolja

Granatäppelvinäger eller Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar. Plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar. Blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Den här salladen har vi ätit i många olika varianter under våren i Turkiet.

Då ofta med Rucola, Jordgubbar och Get- eller Fårost smulat över. Lite Nötter, Solroskärnor eller Pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallader är mycket goda och mättande tillbehör till kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

För örter och grönsaker har en given plats i LCHF-kosten, även om det ibland talas tyst om det.


Sallads special nummer 2 uppdaterat med era recept!


Minns ni mitt inlägg med Sallads special no. 1?
Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Efter era tips och en del inskickade bilder lägger jag nu upp ett extra salladsinlägg med era recept. Superkul att läsa! Ni som inte har bilder till era receptskisser får gärna komplettera i efterhand om ni vill! ;-)

Översta bilden här tillhör Lotta Kruse som tipsar om Tomat & paprikasalsan ni kan läsa här nedan.

Tomat- och paprikasalsa, två personer
2 tomater, tärnade
1 grön paprika, i små tärningar
1 rödlök, finhackad
ca 1 msk pressad limesaft
1 tsk socker
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda tomater, paprika och lök men blanda inte i limesaft, salt och socker förrän det är dags att servera.


Kajomidas ”Purjo-majs-ägg-sallad” (Kajomidas egna bild)
Snabbt gjord, men bör ”dra” ett par timmar, gärna över natten. Kan ätas i fler dagar ;-)
Obs! Mängderna nedan är till en stor sallad:

Hårdkoka 6-7 ägg och lat dom kallna
Skär 3 mellanstora purjo (den vita delen) i tunna skivor och gör fina ringar
Blanda i en burk majs (330 g/285 g avrunnen vikt)
Finhacka äggen eller kör dom 2 ganger i ”äggskivaren”
Rör i ett glas Miracel Whip 500 ml (majonäs)
Eventuellt även strimlad kokt skinka om det ska vara ”matigare”

Passar extra bra till: grillat kött, grillad kyckling, färsbiffar…


Sara tipsar om Jamie Olivers gurksallad (Saras egna bild)
Den är frisk och mild och passar fint till mer ”mastiga” smaker, äggrätter till exempel.

Skala 2 gurkor och gröp med en tesked ur det vattniga innanmätet i
gurkan. Blanda gurkan med en näve grovhackad mynta, några matstedar
olivolja, ett par matskedar citronsaft och någon matsked naturell
yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Ellinors tips på enkelt tomatsallad (bild saknas)
En enkel sallad vi ofta äter till lax är
Tomater (i skivor, tärningar eller halva körsbärstomater)
Rödlök eller purjolök (finhackad eller i skivor/ringar).
En vinegrette gjord på torkade örter, olja, salladskrydda etc. Det man gillar helt enkelt…Vill man fixa den väldigt fort så kan man ta dessa små, gröna påsar med dressing som man blandar med olja och vatten. Bara att blanda i en skål.

Sen brukar jag anpassa lite efter resterande smaken av måltiden. Kanske rör i lite färska örter, lite citronsaft, ost i tärningar etc.
Den må verka enkel, men är verkligen jättegod till fisk, och grillat – ja till det mesta.

Linn tipsar om denna goda champinjonsallad (bild saknas)
En sallad som jag tycker är supergod men kanske inte låter som det är champinjonsallad med äpplen. Skär champinjoner i skivor (konserverade funkar också) och skiva äpplen tunt. Blanda ihop balsamvinäger, olja, dijonsenap, hackad persilja, salt och socker. Blanda sen i äpplena och champinjonerna. Klart!

Sofias majssallad  (bild saknas)
Majs sallad, äter vi ofta:
1 burk majs
Några tomater
Purjolök
Olivolja (ibland när inte sambon ser en liten skvätt rödvinsvinäger).
Mycket salt och peppar.

Går även att blanda i en burk kokta bönor t ex kidney om man vill den ska mätta med. Brukar vi äta som ”förrätt” til t ex pannkaka som jag med diabetes har svårt att äta mängder av…

Charlies sallad  (bild saknas)
Mitt bästa vardagstips på sallad är att INTE köpa trist isberg, utan köpa färsk spenat, machésallad eller ruccola, det blir så himla mycket godare!

Två stadiga nävar valfri sallad
En avocado
En gul paprika
Körsbärstomater
Alfa alfa-groddar
En rödlök

Skiva rödlöken tunt och lägg i en bytta kallt vatten med några droppar ättika/vinäger i, den blir sötare och mildare, och godare! Halvera avocadon och skär ut kuber med köttet kvar i skalet, så att det trillar ut färdiga kuber sen när du gröper ur köttet ur skalet.
Halvera körsbärstomaterna. Lägg all sallad längst ner i en bred salladsskål, strössla sedan alla ingredienser ovanpå så att det ser fint och färgglatt ut! Toppa med fetaost och en vinegrette om du vill!

Emelies sallad   (bild saknas)
Min favorit utan tvekan är blandsallad på påse, tomat, gurka, paprika, rödlök, avocado, fetaost, galiamelon och en vinägrettdessing på 1 del rapsolja, 1 del vit balsamvinäger och lite italiensk salladskrydda. Oslagbart!

Sallads special no. 1 hittar ni här >>