Sesampanerad torsk med gräddstuvad fänkål

Sesampanerad Torsk med Saffransstuvad Fänkål

Sesampanerad Torsk

2 bitar torskrygg à ca 150 g

1 ägg

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

2 tsk fiberhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

1 fänkål

2 msk smör

1 kuvert saffran

2 msk vitt vin eller citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö fiberhusk runt om.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Glutenfri Panerad Torsk med Fänkål och Saffran


Saffransmuffins med mandelmassegömma
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Det är ju särskilt kul när ett recept får pryda ett omslag på en tidning och det var just vad detta recept och bild fick göra i Expressens november nummer 2015.

Nu är det ju snart sommar och julen känns avlägsen, men goda recept passar alltid in och detta är nog ett av de godaste muffinsrecept jag gjort!
Kryddor passar in lite då och då och kanske du har ett pkt saffran som dräller omkring och gott kan användas nu och inte invänta jul 😉

KÖR HÅRT OCH BAKA DOM, Du ångrar dig inte vågar jag lova!

Saffransmuffins med mandelmassegömma

ca 12 st


5 ekologiska ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran

Fyllning:
4 dl mandelmjöl + 3-4 bittermandlar
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
0,5 dl vatten

Gör så här:
Mandelmassa:
Blanda i matberedare mandelmjölet och de finrivna bittermandlarna med sötningen. Ta sedan i vattnet till önskad konsistens. Rulla en tjock korv och förvara kallt.

Muffinsen:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Fyll muffinsformar till ca 3/4 ställ gärna formarna i en muffinsplåt.
Rulla kulor med ca 1 msk mandelmassa i varje kula och tryck ner i varje muffinsform.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.

Tips: Frys in resterande mandelmassa, tina och ta fram och fylla muffins, eller rulla kulor och doppa i choklad för ”marsipanbröd”. Eller vårt favoritrecept, en ruta Lindt 90% och en skiva mandelmassa på.

Fiskgryta med saffran och aioli

Fiskgryta

Solgul fiskgryta

Nu i denna solfattiga vår känns det fint att lysa upp tillvaron lite extra med en härlig fiskgryta med färg från både saffran och äggulor.

Har du räkor eller musslor kvar sen påsk så byt gärna ut en del av fisken mot några nävar av dem.

Ät, njut och må gott!

Fiskgryta med saffran 4 port

600 g fiskfilé

4 dl blomkål i små buketter

2 dl strimlad purjolök

100 g cocktailtomater i 4 delar

3-4 msk smör/kokosolja

6 dl fiskfond

1 msk tomatpuré

1 kuvert saffran

1 tsk stött fänkål

1 tsk stött anis

Salt och peppar

Saft från 1 citron och salt till fisken

Skär fisken i mindre bitar, salta och pressa över citronsaft, så blir den fast och får god smak.

Bryn blomkål, purjo och tomat ett par minuter utan att få för mycket färg.

Tillsätt tomatpuré och kryddor, fräs en liten stund så blir tomatsmaken mildare.

Häll på fiskfonden, koka upp och låt sjuda i ca 15-20 minuter, tills blomkålen mjuknat.

Tillsätt fisken och låt koka upp, rör om försiktigt så bitarna inte går sönder.

Smaka av med salt, peppar och om du vill ha lite mer syra från citron.

Servera med kokta ägghalvor och min lättfixade aioli, den smakar alltid gott till fiskgryta.

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Aioli och majonnäs ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Aioli och majonnäs ur min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Nu börjar grillsäsongen på allvar för många, aiolin passar även till många grillrätter.

Här kan du läsa mer om Birgitta Höglunds bästa grilltips, i länken till Lumio Förlag kan du beställa den fraktfritt för endast 195 kr.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Mugcake med saffran

Mugcake recept för en person med saffran och nyttigt innehåll som är lätt och snabbt att laga.

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser med varandra. Häll smeten i en smord mugg. Värm i mikrovågsugn i ca 1-1 ½ minut (jag körde 1 minut och 15 sekunder). Låt svalna något, och vänd upp och ner på muggen för att få ut kakan. Servera med exempelvis vispad grädde.

Saftig saffranskaka
Igår började jag stora julstädningen här hemma. Rensade ur skåpar och lådor i köket, kastade, slängde, sparade… Herregud så mycket man samlar på sig, jag tycker inte de va länge sen jag gjorde denna utrensning i köksskåpen. Nu har jag … Läs mer
Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

Saffranskaka med kanelfyllning

En underbart härlig saftig saffranskaka med lätt krämig kanelfyllning.

ca 14 bitar
5 ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt saffran

Fyllning:
50 gram smält osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
0,5-1 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Kanelfyllningen:
Smält smöret blanda i övriga ingredienser väl.
Saffranskakan:
Smält smöret. Vispa ägg fluffigt i några minuter. Tillsätt sötning, saffran,smör och grädde och blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper. Bred ut halva saffranssmeten i botten och klicka/bred över kanelfyllningen och bred över resterande saffranssmet. Toppa med lite flagad mandel. Grädda 175 grader i ca 30 minuter.

Tips: Går även att grädda i muffinsformar och fördela en klick kanelfyllning och täck med resterande smet. Grädda i 175 grader i ca 15 min.

©Mariann Andersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Saffranskladdkaka med valnötsgrädde

Idag på kladdkakans dag tänker jag bjuda på ett kladdkakerecept.
Håll tillgodo och låt er väl smaka!

Saffranskladdkaka

125 gram osaltat smör
2 msk bakery+ sötning
1 dl grädde
4 ägg
1 pkt saffran 0,5 g
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl

Gör så här:
Smält smöret  i en kastrull. Ta i saffran och sötning i smöret, blanda också ner grädden. Blanda detta väl. Vispa kraftigt ner äggen med handvisp.
Blanda kokosmjöl och mandelmjöl och vispa ner det väl. Häll upp i en smord och pofiberbröad rund form ca 22 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min, vakta kakan, den ska vara “dallrig” ca 3 cm och in från kanten. Ställ svalt och låt sätta sig.
Servera med valnötsgrädde.
Vispa ca 2 dl grädde och hacka ner  ca 2 dl valnötter och blanda med grädden.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,

LCHF recept för Grillad lax med saffrans- och spenatsås

En rätt med massa goda smaker. Den lilla honungmängden skadar ingen men går naturligtvis också att utesluta om man inte uppskattar den söta smaken!

LCHF Grillad lax med saffrans- och spenatsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g laxfilé
3 msk rumsvarmt smör
1 riven skal av citron
1 msk fransk senap
1 msk honung
salt & peppar
250 g färsk bladspenat
1 schalottenlök
1/2 pkt saffran
3 dl crème fraiche
gröna salladsblad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.

Blanda smör, citronskal, senap, honung, lite salt och peppar.

Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken.

Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och crème fraiche. Smaka av med salt. Låt puttra i ett par minuter.

Skär laxen i 4 st portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida.

Pensla smörblandningen på laxskivorna. Servera med gröna salladsblad och spenat- och saffransröra.