Pumpasoppa

Dagens recept kommer såklart också. En härligt, färgglad och värmande pumpasoppa. Väldigt enkel att laga och minimalt med arbetsinsats.

Pumpa, morot och palsternacka har jag valt som bas och smaksatt med lök, chili och citron som fräschar upp. Ugnsbaka allt i ugnen, mixa. Tillsätt vätska och smaka av. Lätt som en plätt! 😉

Ca 2 liter

Det här behöver du :

1 butternutpumpa

1 stor palsternacka

2 morötter

1 rödlök

1 röd chili

1,5 liter grönsaksbuljong

1 pressad citron

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Dela pumpan mitt itu. Skala och skär palsternacka, morot och lök i bitar. Dela chilin på mitten. Lägg allt i en ugnsfast form med olivolja. Täck med aluminiumfolie och ugnsbaka 1,5 timme i 200 grader. Gröp ur köttet ur pumpan och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en rymlig kastrull. Slå på 1,5 liter grönsaksbuljong. (3 – 4 msk fond +vatten) Mixa slät. Koka upp och smaka av med örtsalt och pressad citron till önskad sälta och syra. Toppa med lite chiliflakes.

Smaklig soppa!

Fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och kall bearnaisesås

fläskfile_ugnsrostade_rotfrukter_bearnaisesås
Bland de enklaste och godaste man kan göra är att slänga ner ett gäng rotfrukter i en form, ringla över olivolja och pressa över vitlök. Lite goda örter, salt och peppar och sen skjuts in i ugnen. Vill man göra det ännu enklare för sig så slänger man i ett par kycklinglår i formen (eller annat kött) så lagar sig allt i ett. Gudagott och kanske ett tips till lill-lördags kvällsmiddag! 😉

Just ugnsrostade rotfrukter är så tacksamt att laga. Gott och passar till de mesta och man tar de som finns hemma i kylskåpet. Här blev det en blandning av potatis, rödbetor, morot och palsternacka. Jag pressade över ett par vitlöksklyftor och ringlade över olivolja. Torkad timjan, flingsalt och peppar. Ljuvlig doft sprider sig i hela huset när det fått lite fart i ugnen. Jag brukar lägga över aluminiumfolie ca 30 min och sista halvtimmen utan då blir dom härligt krispiga. Till detta stekte jag fläskfilé och serverade med en kall hemmagjord bearnaisesås. 😛

Kall bearnaisesås :
1 finhackad schalottenlök
2 dl  creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finhackad persilja
4 tsk torkad dragon
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 krm vitpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

ugnsrostade_rotfrukter_fläskfileCa 1 timme i ugnen på 200 grader. Första halvtimmen med folie och sista utan. Vänd runt en gång. Smaklig måltid! 

Helstekt fläskytterfilé med örtagårdsås, ugnsrostade rotfrukter & heta champinjoner

ytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Gomiddag står på tur till receptarkivet! Gjorde detta igår. Det har blivit väldigt enkla och snabba middagar i veckan då jag haft hela köket belarmat med pyssel och godistillverkning och en salig oreda överallt. Rester och snabba pastasåser, korv och makaroner och gröt o smörgås har det blivit men igår städade jag upp i köket och lyckades hitta både köksbänkar och köksbord. ;-) Nu är allt i sin ordning igen.

Gick ut och plockade påskris och satte i fjädrar som fick pryda bordet så en god middag på det var precis vad vi behövde. I ärlighetens namn så är det faktiskt MAT jag älskar att laga i mitt kök och det saknade jag igår. Godis är kul och pyssligt att göra men det är pilligt och tålamodskrävande så ingenting jag skulle kunna göra året runt, haha!

Nu till detta recept som ni kanske vill prova i helgen. En fin bit fläskytterfilé från bodalsgris delade jag på mitten och brynte på i stekpannan. Den fick sen eftersteka i ugnen med rotfrukter och det goda champinjonerna som jag marinerade med vitlöksklyftor och chili.

Som vanligt tycker jag det fattas en sås till så jag vispade ihop en örtagårdssås med timjan och rosmarin, lite rött vin och en skvätt grädde. Det blev gudomligt gott! :-P

2- 3 port
Helstekt fläskytterfilé 

½ fläskytterfilé (ca 400 gram)
Smör till stekning
Salt & peppar
Paprikapulver
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
2 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan o rosmarin)
1½ msk vetemjöl
2 msk kalvfond
1 msk grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 dl grädde
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret tillsammans med de torkade kryddorna. När smöret smält, vispa ner vetemjölet. Slå på kalvfond, grönsaksfond, vatten, rött vin och grädde. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fläskytterfile_innertemperatur_ytterfile
Efterstek fläskytterfilén i ugnen inslagen i folié, 200 grader ca 30 min. Använd stektermometer och ta ut köttet när den visar 70 grader. Låt vila innan du skär upp den i skivor.   tillbehör_marinerade_champinjoner_heta_vitlöksklyftor
Förbereder tillbehör. Ugnsbakade champinjoner med chili och vitlök. Syndigt gott!! :-P Dom åker in i ugnen på slutet ca 10 – 15 min. Recept HÄR!

rostad_potatis_morötter_rödbetor_ugn
Potatis i klyftor tillsammans med späda morötter och skivade rödbetor. Lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn ca 50 min i 200 grader.

ugnsrostade_rotfrukter_ugn
Klart! :-P

helstekt_ytterfile_fläskytterfile
Köttet skärs upp och får ligga kvar i skyn från stekningen i ugnen vid servering.

helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Smaklig måltid och GLAD PÅSK! ♥

Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd

korvgryta_rotfrukter_buljong
En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. ;-)

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! :-P

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.

korvgryta_falukorv_recept

korvgryta_gryta_recept_falukorv

korvgryta_knäckebröd

korvgryta_falukorv

Istället för korvbröd

kokta_rödbetor
Det är en trött och sliten matbloggar-Linda bakom skärmen idag!
Jag är verkligen dödens trött, sliten mentalt och varit engagerad i jobbet hela veckan så inte ens nattsömnen har stämt rätt. Ibland händer de saker som ställer allt på kant och man kämpar, biter ihop, är saklig och korrekt, informerar och håller fasaden uppe fast man själv mår skit. Samtidigt som livet här hemma har sin gilla gång och jag vill hinna med att vara både fru och mamma och ta hand om familjen. Alltihop i ett enda virr-varv dag efter dag… Det dåliga samvetet är på topp!! :(

Nu först har pusslet fallit på plats… Andas ut lite och kom igen!
Det är också först DÅ jag kopplar av och släpper på allt och blir så jordens trött… Nu är jag hemma, ledig med familjen och huvudet snurrar och tankarna flyger som såpbubblor omkring mig men jag försöker koppla av och leva här och NU. Jag vill prestera och vara duktig 24 timmar om dygnet men det går inte, det är mitt stora handikapp att vilja så mycket och tänka hit o dit och kan inte släppa och jag bara funderar och grubblar.

Ändå sitter jag här nu fast jag orkar egentligen inte, men det är en sorts avkoppling det också. Jag har saknat er, mina recept, stunderna med kryddburken och hur slut mentalt jag ändå är nu är det skönt att skriva av sig och både plita ner mina tankar och recept!

Idag vill jag verkligen pusha för det enkla men ack så goda alternativ istället för korvbröd!

Fräscha, nyskördade sommarprimörer med betor, morötter och vaxbönor. Skippa korvbrödet nästa gång korven ligger på grillen! Koka upp två kastruller ned saltat vatten och låt rödbetor, morötter och vaxbönor bli det enkla tillbehöret istället!

Nu ska jag, Nicke och barnen cykla till badet, sen ska det blir skönt med en god natts sömn utan orosmoln, tro mig…
Ja, just de… Nicke skulle grilla lax till kvällsmiddag så jag hoppas jag håller mig vaken till dess… :-P

Det här behöver du : 
Grillad korv
1 knippe färska rödbetor
1 knippe små morötter
1 rejäl näve vaxbönor
1 rejäl näven sockerärtor
Flingsalt
Smör

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp två kastruller med rikligt saltat vatten. Koka rödbetorna i den ena (dom färgar av sig på andra grönsaker och rotfrukter om det blandas i samma kastrull).
Koka hela små morötter i den andra och lägg i vaxbönor och sockerärtor precis på slutet, dom behöver bara 1 minut. Häll upp allt på ett fat. Klicka över smör och flingsalt och vänd runt. Servera istället för korvbröd till goda grillade korvar. ;-)

gårdsbutik_grönsaker_rotsfrukter_bönor

Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

5 nyttiga matlådor

stekt_kyckling

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! :-P Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta

rotfrukter
Rotfruktspytt på gång!

rotfruktspytt_rotfrukter
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.

kyckling_recept_hel_stycka
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.

hel_kyckling_stycka
Bröstfiléer, lår och vingar.

kycklingdelar_stekta_panna_traktörpanna
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.

matlågor_nyttiga_lunchlådor
Lunchlådor, uppradade och klara!

nyttig_lunch_kyckling
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.

God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

Minestronesoppa med risoni


Blev så hiskeligt sugen på soppa igår när jag fladdrade runt bland mina ”bloglovins” och hamnade hos Mårtenssons. Ja soppa är något så världsligt, jordiskt gott alltså och bröd till är ett absolut måste annars igen soppa! :-P

En favorit jag skulle kunna leva på om jag måste äta samma mat varje dag är potatis och purjolökssoppa, och denna soppa kommer snäppet efter. En tomat och grönsakssoppa med pasta, i det här fallet risoni, jag det är ett måste emellanåt!

Snart är klockan 20.00 och det är åter dags för ”Bonde söker fru?” Följer ni programmet?
Vad tycker ni om våran Ölands-Bengt med alla kameler? :-

Nähäpp, inge ”Bonde” ikväll, fotboll istället??!! Hurra va kul!! …inte…

ca 6 port
Det här behöver du :

2 potatisar
2 gula lök
1 stor morot
1 gul paprika
½ röd paprika
1/3 gurka
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 burk plommontomater
8 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, fond el. tärning + vatten)
1 tsk D´Elidas chilisås
Några varv med pepparkvarnen
Ev. salt 
2 dl risoni
Färsk timjan
Bröd

GÖR SÅHÄR : 
Förbered alla grön och rotsaker. Hacka och skär allt fint. Hetta upp en rymlig gryta med lock. Smält smör och häll i lite olja. Fräs på allt på hög värme och häll sedan på tomatburkarna, buljong och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt soppan puttra ca 30-45 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt risonin precis före servering. Garnera med färsk timjan.


Huvudingredienserna.


Soppan puttrar…


Risoni tillsätter du precis före servering så blir den perfekt al dente när den fått stå till sig i soppan några minuter. Smaklig spis. :-P

The post Minestronesoppa med risoni appeared first on Kryddburken.se.

Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.