Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Varmrökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.


Rökt flundra


Tycker ni om flundra? Fisk som fisk tycker jag, men rökt är den lätt den absolut godaste fisken, där ligger tom. den varmrökta lax i lä. Detta blev riktigt, vansinnigt supergott. Fick tips av fiskhandlarna att torrsalta 3-4 timmar och sedan sköja av saltet och torka den innan röken. Sagt å gjort.

  • Köp hem färsk flundra
  • Använd fint salt utan jod och gnid in fisken med, lägg i porslinsform och täck med saltet. Plasta över och låt stå i kylskåp ca 3-4 timmar.
  • Skölj fisken under kallt vatten så saltet rinner av.
  • Torka fisken torr.
  • Lägg på plåt/galler med tjocka skinnsidan NEDÅT! :-P
  • Rök ca 20-25 min. Jag varmröker i muurikkas elrök >>
  • Packa in den ännu varma fisken i aluminiumfolié och låt ligga i kylskåp 12 timmar så jämnas både salt & röksmaken ut sig och du får perfekt resultat!


Fina flundror… Eller fina och fina… Goda då! ;-)


I saltet, 3-4 timmar. Jag lät dom ligga 3 timmar.


Här ska dom precis in i röken. Ser ni den lilla ”missen” jag gör nu?? Har lärt mig till nästa gång att lägga fisken med tjocka skinnsidan nedåt!


Färdiga!


Gott som tusan! På knäckebröd med bara lite smör och nån kall skivad, kokt potatis…