Kycklinggratäng med zucchini och vitlök

En god gratäng som är enkel och snabb att göra. Receptet kan enkelt modifieras efter vad du har hemma! Gratängen serveras med en fräsch sallad, t.e.x rucola.Kommentera gärna med förslag på förändringar!

Såhär gör du Kycklinggratäng med zucchini och vitlök
Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Tillaga sedan kycklingen. Hur du tillagar den är upp till dig men välj mellan att tillaga den i ugn eller att steka den.

Dela sedan din kyckling i mindre bitar och skiva din zucchini i tuna bitar.

Vispa sedan ihop ägg med resterande ingredienser.

I din ugnsform börja med ett lager zucchini och sedan hälften av kycklingen. Häll sedan på hälften av äggblandningen. Lägg sedan ytterligare ett lager av zucchini, kyckling och äggblandningen. Precis som i en lasagne.

Låt gratängen sedan grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med en fräsh sallad som t.e.x rucola!

Omelett med broccoli, majs och ost (LCHF)

omelett_ost_broccoli_lchf
Jag har ett gäng omeletter som står på tur bland inläggen. Förra veckan blev ju också en ”kort-vecka” och man blir lite vimmelkantig då man inte längre håller reda på vardag och helg när dom kommer sådär mitt i veckan men dom nyttiga lunchlådorna fick iallafall tre dagar förra veckan och här kommer den första dagen.

En rejäl omelett på 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar sen har jag fyllt den med kokt broccoli, kokt majskolv, lite purjolök och massor med riven ost!

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

1 bukett broccoli
1 kokt majskolv
1/3 gul paprika
några centimeter purjolök
1 näven riven ost

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

omelett_ost_broccoli_nyttig_lchf
Första omeletten med broccoli, majs, purjolök, paprika och riven ost.

Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

 

LCHF recept för Crêpes med köttfärsås

Lite pysslig rätt men väl värd det extra jobbet! Variera gärna fyllningen!

LCHF Crêpes med köttfärsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
6 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
1 krm salt
smör till stekning
1 lök
500g färs
3 msk tomatpuré
1 zucchini
1 burk krossade tomater
salt och peppar
ca 100g riven ost till gratinering

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt, blanda ner grädden, fiberhusken och salt. Låt svälla i 15 minuter. Stek på medelvärme i rikligt med smör.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt färsen och bryn ordentligt. Tillsätt tomatpuré.

Skär zucchinin i skivor och låt steka med. Tillsätt krossade tomater. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen på crêpesen, rulla ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkertfat. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har fått en fin färg, ca 10 min. oServera med en fräsh sallad!

LCHF recept för Fettuccini med pestogrädde och skinka

En snabblagad Fettuccini som du enkelt slänger ihop med endast 7 ingredienser. Perfekt för en LCHF middag eller lunch!

Fettuccini med pestogrädde och skinka
Portioner: 2-3 st

Ingredienser
2 pkt Miracle Noodle Fettuccini
2-3 dl grädde
1,5 msk pesto
200g rökt skinka
1 tomat
Svartpeppar
Riven ost och olja till stekning

Gör så här
Skölj fettuccinin i kallt vatten. Skär skinkan i bitar. Fräs den i lite olja. Häll på grädde, pesto och svartpeppar. Rör om. Tillsätt nudlarna och låt dem koka i ca 10-15 minuter. Skär tomaten. Vänd ner innan servering och smaka av med riven ost.

Servera och njut!