Pansarsoldatens pastasås
När jag började bläddra runt bland gamla militärrecept blev jag både nyfiken och nostalgisk då min pappa jobbat hela sitt liv inom Försvarsmakten. Konserver har jag ätit mycket som barn, likaså pulversoppor och chokladen pappa hade i skrivbordslådan på jobbet som jag tjatade att få smaka varje gång trots att den inte var speciellt god. […]
Chiligulasch
Gulasch, en mustig köttgryta med mycket smak, mycket vätska. En gryta baserad på nöt, lamm eller fläskkött och här med en extra touch av chili. Därtill innehåller den tomat, paprika, lök och i det här fallet en massa hetta från både D’Elidas chilisås, fefferoni, chilipulver och cayenne… En gryta som inspirerats av både det spanska […]
Omelett med spagetti och rökt fläsk
Det finns många sätt att trolla fram goda, billiga, matiga luncher, snabbt och enkelt. Omelett är en av dom. Ägg, ägg, ägg tänker ni nu… Men omelett som får sällskap av mer än kryddor kan bli hur gott som helst! Har man dessutom lite rester i kylskåpet så är det bara att plocka fram allt […]
Kyckling i krämig parmesan och örtsås
Det har blivit ett litet uppehåll sen sist. I förra veckan fick vi ett hemskt dödsbesked. Vår vän, Nickes chef och kollega sen 25 år omkom väldigt hastigt och våra tankar och förehavande har förstås varit på helt annat håll.😞 Det är så ofattbart och obeskrivligt men vi kämpar på och hjälps åt och delar […]
Överbliven fläskfilé blev en god, krämig pastapanna
Överbliven, stekt fläskfilé kan du göra mycket gott av. Här blev det en halv bit över från nyårsafton. Har du annat överblivet kött såsom oxfilé, ryggbiff, entrecote, kanske en bit kassler, rollad kyckling etc så fungerar det alldeles utmärkt också. Här har jag bara skivat upp en fläskfilén (helstekt) tunt tillsammans med champinjoner. Kokade pastan […]
Fransk fläskgryta med örter, champinjoner och ris
Fläskgryta, en riktig vardagsfavorit som inte tar lång tid men ändå blir sagolikt god, mustig och smakrik. Du kan använda skinkstek, picnicbog, skinkschnitzel, karré etc. Billiga råvaror som du lätt kan trollar fram en riktigt härlig middag av. Grytor med nötkött såsom kalops, boeuf bourguignon, bolognese mm kräver betydlig längre tid på spisen. Jag har […]
Korvstroganoff – godaste smaksättningen
Dagens middagstips denna måndag blir en klassisk korvstroganoff. I min stroganoff har jag ALLTID (förutom korv) lök, dijonsenap, tomatpuré och grädde men ibland tillsätter jag även en burk krossade tomater för extra fyllighet och en gnutta oregano lyfter det hela ytterligare. 6 – 8 port Det här behöver du : 800 gram falukorv 2 gula […]
Kycklingsallad med turkiska smaker
Här hemma gör vi ofta kycklingsallad till matlådor som kan ätas kalla. Det är himla smidigt då både Nicke o Joline (som numera har praktik ett par dagar varje vecka) jobbar inom entreprenad/flytt/lastbilsbranschen och då vet dom aldrig vart dom befinner sig vid lunchtid, om det finns tillgång till micro att värma maten eller är […]
Soffritto bolognese
När man vill lyfta köttfärssåsen några nivåer från vardagsmatens invanda träsk och lyxa till det lite extra så krävs en soffritto och rött vin. En köttfärssås tillagad på italiensk vis höjer smaklökar till skyarna och man får verkligen tillåta sig att blunda och njuta av varje tugga. Hemligheten är såklart en explosion av smaker och […]
Soffritto bolognese
När man vill lyfta köttfärssåsen några nivåer från vardagsmatens invanda träsk och lyxa till det lite extra så krävs en soffritto och rött vin. En köttfärssås tillagad på italiensk vis höjer smaklökar till skyarna och man får verkligen tillåta sig att blunda och njuta av varje tugga. Hemligheten är såklart en explosion av smaker och […]