Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.
De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.
Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
I länkarna kan du läsa mer om böckerna och vilka recept och faktatexter de innehåller.
Här nedan ser du några av mina bilder tagna ute i vackra Jämtland (Gröna, sköna tillbehör) och från den fina natur som även finns runtom i Stockholm (Baka med frukt & grönt).
Gröna, sköna tillbehör kostar bara 59 kr på både Bokus och Adlibris om du klickar dig dit via länkarna.
Idag bjuder jag på två av mina kokboksrecept, en matig våffla och en läcker småkaka som passar fint att ta med ut på kommande sportlovsutflykter.
Idag den 10 februari firas Baljväxtens Dag, extra aktuellt i år när många vill lära sig mer om hur vi kan dryga ut maten med bönor, kikärtor, ärtor och linser.
Baljväxter har blivit hetare än nånsin, både för dess hälsosamma effekter och för att hålla matkostnaderna nere.
För sex år sen skrev jag en hel bok med baljväxtrecept, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Du kan läsa mer om innehållet och oss författare i länken ovan.
Kokboken blev en stor succé och var en föregångare till en rad bönböcker som kommit på senare år.
Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st
4 dl små, gröna ärter
200 g halloumi
2 äggvitor
Ev ½ krm salt
2 msk smält smör till våffeljärnet
Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.
Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen. Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.
Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.
Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.
Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.
Recept nummer två är en riktigt god och näringsrik småkaka, perfekt till kaffet eller den varma chokladen både på skidturen eller hemma i soffan.
Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmörca 12 st
6 osvavlade aprikoser
2 dl kokta kikärtor
1 dl jordnötssmör
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak. Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.
Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.
Bönbokstips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken såldes slut redan vid förbokningen inför årets Bokrea, den finns fortfarande att ladda ner här som E-bok.
Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt finns fortfarande med på Bokrean till väldigt låga priser hos Bokus i länkarna ovan, de finns även hos Adlibris.
Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.
Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.
Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.
Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.
Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.
Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.
Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.
Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.
Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port
1 liter vitkål i bitar eller strimlor
25 g smör
3 dl grädde
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
Salt och peppar
Ev 1 msk senap
Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.
Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.
Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.
Currystuvad vitkål 4 port
1 liter strimlad vitkål
3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana
10 cm purjolök
1 svenskt äpple
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
25 g smör
2-3 tsk gult currypulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk äppelcidervinäger
Salt efter behag
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.
Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.
Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.
Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.
Valnötsbröd
6 ägg
250 g naturell kvarg eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
ca 2 msk malda brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
1–1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med
brödkryddorna och låt det svalna.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan
bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.
Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.
En livsviktig dag
Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.
Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.
Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.
Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.
Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.
Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.
Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.
Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.
”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”
Matnyttig kunskap
”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden. Goda och roliga recept med många fina tips. En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans. Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda. Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
God mat för diabetiker
”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”
Den här veckan har Stora diabeteskokboken verkligen fått chansen att visa upp sig för svenska folket.
Den är med i både Hemmets Journal och Icakuriren, två av landets allra största veckotidningar.
Det är så roligt att recepten sprider sig till så många, jag hoppas att min och Lars-Erik Litsfeldts bok kommer att hjälpa många till en bättre hälsa framöver.
Båda tidningarna har tävlingar där man kan vinna vår kokbok, annars finns den att köpa till lägst pris på Bokus för 199 kr i den här länken.
Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.
Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.
Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.
Grillat, kaffemarinerat sidfläsk
700 gr färskt sidfläsk i bit med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk glutenfri tamarisoja
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk vitpeppar
Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.
Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen. Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.
Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.
Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.
Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.
Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.
Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”
Tillhör du också alla oss som inte är så förtjusta i det grå, mörka och huttriga vädret som verkar ha parkerat sig över hela landet just nu?
Då tror jag att du kommer att uppskatta dagens tre recept på olika drycker som sprider värme från insidan.
Att kura ihop sig med en filt om benen i soffan, med tända ljus, en god bok och en kopp varm dryck är det bästa sättet att hålla kylan borta.
Först ut är en kopp varm choklad med vispgrädde, lika god hemma som i en termos ut på skogsutflykten eller till skidspåret när snön kommer och lyser upp vår tillvaro.
Varm choklad med vispgrädde 1 port
2 dl mjölk
2 msk grädde + 1-2 tsk kakao
Lite smulat flingsalt
Nymald kardemumma
1/2 dl lättvispad grädde
Rör ihop grädde, kakao, kardemumma och salt i en kastrull. Saltet framhäver chokladsmaken, känn efter hur mycket du tycker blir gott.
Häll på mjölken och värm till strax under kokpunkten.
Servera i din finaste mugg, skeda över den vispade grädden försiktigt och mal lite extra kardemumma på toppen.
Vill du ha en mejerifri dryck så använd kokosmjölk och kokosgrädde istället.
½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar
Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.
Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar.
Lästips för soffstunderna
Jag passar på att göra lite reklam för goda böcker som du kan läsa där under filten eller ge bort som present till Far, till födelsedagsbarnet eller som julklapp.
Här nere ser du alla mina kokböcker som finns i nätbokhandeln och i din vanliga bokaffär, alla kan beställas hem om de inte finns i din butik.
Har du inte plats för fler kokböcker i kökshyllan så finns flera även som E-kokbok och att låna på Biblioteket.