Plankstek med ryggbiff & fläskfilé


Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… ;-)

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! ;-) Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!


Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!


Sådär, då var dom klara!



Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??

Rättikagratäng LCHF

Falsk Potatisgratäng

Rättika är en grönsak jag inte använt mycket av, annat än som skivad eller riven i sallad.

Rättika och olika typer av rädisor används mycket i det Turkiska köket.

Har sett på olika lågkolhydratsidor att den fungerar utmärkt som ersättning för potatis i gratänger.

Rättikan innehåller bara 2,3 %  kolhydrater mot potatisens 16,1.

Var lite tveksam till hur den rädissmakande rotfrukten skulle smaka i gratinerad form, men det blev verkligen gott.

Eftersom rättikan inte innehåller stärkelse, så binder den inte vätska lika bra som i en gratäng på potatis.

Det problemet löste jag genom att smula ner fårost mellan lagren. Det gav både mycket smak till den milda rättikan och gjorde den riktigt krämig.

Jag använde mig annars av samma recept som jag hade på restaurang i forna tiders potatisgratänger.

Vi åt gratängen till kryddiga Lammfärsbiffar, men den passar förstås fint till grillat kött och fisk, rostbiff, kyckling eller som komplement till en vegetarisk rätt också.

Rättikagratäng

1 stor Rättika à ca 400 gr

1 liten, gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 dl Grädde

100 gr Fårost

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skala och skiva rättikan, löken och vitlöken.

Lägg ett lager skivad rättika i botten på en smord gratängform. Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.

Smula över fårosten. Täck med ett lager rättika, krydda med salt och peppar igen. Slå över grädden.

Grädda på 175 ° i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.

Nedan några bilder från grönsaksmarknaderna här i Alanya.

Tyvärr har vädret varit riktigt grått, kallt och regnigt i januari, så det har inte blivit så många turer med kameran.

Hoppas på bättring nu under vår andra månad här, enligt almanackan så går vi ju mot våren.


In under skinnet på kycklingen…


Gokväll på er! Halva veckan gjord och TV-kväll står för dörren! ”Sveriges mästerkock” och lite repriser från ”Jamie lagar brittiskt”, inte så tokigt alls! Onsdagar här hemma äter vi ofta sen middag, strax innan 19 eftersom Joline har sin boxningsträning på onsdagar! Att stoka i sig en hel middag precis innan dess blir bara jobbigt och hon får ”håll” när hon ska träna! Istället när dom kommer från skolan vid 15-tiden blir det ett rejält mellanmål med yoghurt, musli, frukt och smörgås! O så middag lite senare…

Ikväll är det Nicke som är iväg med Joline på träningen och jag lagar mat! Kvällens middag består av två hela, färska kycklingar som jag styckade upp i delar och la på en ugnsplåt. Ingen av oss i familjen äter själva skinnet på kycklingen så egentligen är det ju knasigt att bara pensla på kryddor eller marinad innan stekning ovanpå själva kycklingen. Istället rörde jag ihop rumsvarmt smör med kryddor, salt och örter och petade in under skinnet på varje kycklingdel.

Det är såklart enklare att göra detta under skinnet på en hel kyckling, men nu ville jag att det skulle gå lite snabbare så det går alldeles utmärkt att fylla delar av kyckling också! Överblivet kryddsmör gnider man såklart in ovanpå och runtom och sen skjuts in i ugnen!

Ja förutom den ugnsstekta kyckling så kokade jag penne, och innan Joline åkte gjorde hon en sallad och skakade ihop en vinegrette, så det är det hela! :-P

4-6 port
Det här behöver du :

Kokt penne pasta till 4 port
2 hela kycklingar
Kryddsmör
Sallad
Vinegrette

Kryddsmör : 
150 gram smör
1 msk mild, malen paprika
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkar basilika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och rinlga över lite olivolja och låt stå.

Stycka upp kycklingarna i delar; filéer, lår och vingar. Lägg ut på en plåt och fyll med kryddsmöret under skinnet och det som blir över ginder du in delarna med. Stek i ugn ca 25-30 min i 200 grader.

Gör en sallad; romansallad, gurka, körsbärstomater + vinegrette.

Vinegrette : 
½ dl olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
1 msk dijonsenap
Salt & peppar
en gnutta socker…

GÖR SÅHÄR :
Skaka ihop ingredienserna till vinegretten i en mixer. Häll upp i en liten glasflaska eller liknande. Ställ fram på bordet att dressa salladen med.


Kycklingdelarna som precis ska in i ugnen!


Sallad och vinegrette. Dressingen kan även blandas med pastan och ringlas över kall kyckling. Supergott!


Sådärja! Smaklig måltid! Vad äter ni ikväll? Ruskigt nyfiken så vill jag veta!??

Följer ni nåt mat-tv program?
Själv följer jag Sveriges Mästerkock slavisk och hejjar oavkortat på Mattias! Jag tror han kammar hem förstaplatsen… Vad tror ni?

 

Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.


Pitepalt, potatispalt, eller bara palt!!


Igår kokade jag palt hemma! Fy tusan va gott de är, och har man inte kokat palt på länge och liksom gått o funderat och blivit sugen då släpper ju inte det suget om man inte vidtar åtgärd helt enkelt! :-P

Så igår efter en dag i pulkabacken, när vi kommit hem med isfrusna tår och rosiga kinder så kunde jag bara inte låta bli!! Inget smakar så gott som nykokt palt med salt fläsk, smör och lingonsylt och självklart iskall mjölk till! Och bieffekten av paltmiddagen blev därmed en lat söndagkväll i soffan…

Paltrecept är lite som en helig skrift! Alla hushåll i norrland gör på sitt sätt och kallar också sitt sätt för den äkta palten, eller pitepalten! Det receptet jag visar här utgår jag alltid ifrån, men jag måttar sällan utan går lite på känsla och det brukar lite vansinnigt gott hur som haver!

Palt är tacksamt att tillaga, det är inte exakta decilitrar hit och dit, eller exakt vikt på potatisen etc. Den är också tacksam när den kokas. Skulle gästerna dra ut på tiden så kan dom faktiskt ligga kvar i grytan 10-15 min extra utan att det gör ett dugg!

Det är min farmor Eva-Maj förstås som ligger bakom receptet. En del använder kornmjöl också, men inte här. 2 ägg ska de va i smeten, men ibland ”glömmer” jag dom (förlåt farmor) men det är faktiskt helt okej utan, palten blir god ändå! Farmor säger att detta recept är ”Västerbottenspalt” så nu vet ni de! ;-)

Saltet däremot tycker jag är viktigt. Både smeten och kokvattnet ska saltas rejält, annars får man ta extra salt vid bordet!

(12 stora paltar)
Det här behöver du :
16-18st medlestora potatisar (mjölig sort)
ca 8 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
600g rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50-60 min. Servera med lingonsylt och smör.

TIPS!
Häll inte ut kokvattnet, det kan du baka riktigt goda limpor på. Vill du inte baka de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaskor och frys in, sen är det bara att ta fram 1 liter till degspad vid senare tillfälle!

DAGEN EFTER!
Dagen efter kan du tärna upp den kalla palten och steka i stekpanna med lite extra stekt fläsk vid sidan om. Eller häll ner en skvätt gräddmjölk i stekpannan och du får en härligt stuvad palt!


Nykokt palt, precis upptagen ur grytan… :-P

Limpor på paltspad >>

Stuvad palt >>

Taco de luxe


Den sista rätten av Coops schlagermeny, nämligen varmrätten taco de luxe! Det recept som imponerade minst av allt! Istället för den klassiska tacofärsen skulle fyllningen här bestå utav en chiligryta på högrev, kokt i mörk öl med chili, spiskummin mm. Jag bryr mig inte ens om att presentera receptet här, men ni kan hitta det på Coop´s sida här >>

Anledningen är ett helt galet recept enligt mig. Med anvisning om att grytan ska koka med lock i tre timmar, sen är den klar är helt uppåt väggarna. Detta hade jag dock med i beräkningarna när jag läste beskrivningen men ville ändå prova.

Min gryta fick sen puttra i 5 timmar, varav sista timmen UTAN lock! Efter endast tre timmar ser inte grytan mycket ut för världen, den är blaskig, tunn, ljus och smaklös. Jag tillsatte tomatpuré, soya, mer oxfond, mer spiskummin, mer chili och mer peppar. Vätska behövs däremot inte tillsättas för det var en ren soppa av allting och inget man kan fylla ett tortillabröd med utan att det rinner av.

Grytan blev efter justering nu mer mustig och fylligare i smaken. Nu fick den koka sista timmen utan lock och såsen reducerades ner och blev härlig krämig och tjock. Köttet blev mört så de bara faller isär och morötterna mosade med baksidan av en träslev mot grytans kant vilket förbättrade konsistensen ytterliggare!


Här ser ni ingredienserna till grytan, från Coop.


När jag äntligen blev nöjd med chiligrytan såg den ut såhär! Men den lilla biten röd chili var inte alls tillräcklig så där behöver man kräma på ordentligt om man vill ha en fin chiligryta som just ska passa till taco! Och även mer syra i form av lime eller citron hade inte skadat!


Här får ni mitt recept på Texas chili istället >>

Mintchokladkaka med polkaströssel


Desserten till gårdagens schlagermeny var denna kanongoda, mintchokladkaka, eller snarare kladdkaka! Den både innehåller och är täckt av smält choklad och ovanpå ett polkaströssel som bryter av smaken fint! Mariannekarameller finns det inuti också! En riktigt chokladbomb med massa mintcrispig smak! (Receptet kommer fr Coop) 

Det här behöver du : 
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad med mintcrisp
100 gram krossade mariannekarameller

Glasyr & topping 
100 gram mörk choklad med mintcrisp + 1 dl krossade polkagrisar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn. Vispa ner den smälta chokladen i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Vänd ner de krossade karamellerna. Smörj och bröa en rund springform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 40-45 min, 175 grader. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller microvågsugn och ringla över kakan. Strö över krossade polkagrisar.


Kakan blir allra godast om den får kallna ordentligt i kylskåp före servering, så gör den gärna dagen innan eller tidigt på morgonen!


Supergod, men mäktig! :-P

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.


Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)