Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Hemlagad Makrill i Tomat

Makrill i Tomat utan burksmak

En av de fina fiskar jag brukar köpa i Saluhallen här i Alanya är färsk makrill.

Med sitt höga innehåll av Omega-3, är det här en fisk vi bör äta ofta av.

Hemma äts den ju oftast rökt eller i burk, men här hittar Du ett gott recept på färsk Makrill med Citronmarinerad  Zucchinisallad.

En av mina frukostfavoriter på sommaren brukar vara en burk Abba’s Mästarmakrill.

Så nu när vi går mot varmare tider här nere, experimenterade jag fram ett liknande recept.

Eftersom vi nu har ugn i vår lägenhet, blev fisken snabbt och enkelt tillagad utan os.

Med en tomatsås kokt på finaste cocktailtomater och kallpressad olivolja blev den förstås ännu godare än burkvarianten.

Makrill i Tomatsås

2 st färsk Makrill

250 gr Cocktailtomater

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 msk Smör

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

3 msk Kallpressad Olivolja

1 msk Balsamvinäger

Filéa makrillen och skär bort benen. Dela i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester. Rör ner vinäger och olja. Fördela blandningen över fisken.

Grädda på 175° i 30 minuter. Kyl och ät tillsammans med kokta Ägg, Avocado och en hemgjord Majonnäs.

Jag fick nöja mig med Heinz medan jag är i Turkiet, men i alla fall gjord på ägg från frigående höns.

Nedan lite bilder från en vacker vårvinterdag i hamnen i Alanya.

Njut av dem tillsammans med musik från den Turkiska popkanalen KRAL TV.

Det är många riktigt bra låtar i toppen på listan just nu, som vi ofta lyssnar på.

Det är nästan alltid en vacker livshistoria i musikvideorna här, rätt stor skillnad mot våra Västerländska popstjärnors.


Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser

LCHF med mycket grönt

Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.

Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.

Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.

Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.

Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.

Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.

För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.

Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.

Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.

Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.

Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.

Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.

Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.

Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.

En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.

Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.

Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.

Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.

Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.

Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.

Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.

Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.

Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.

Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.

Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser

1 gul Lök

300 gr fryst Spenat

Smör eller Olja till stekning

Salt och Peppar

1 krm Muskotnöt

4 Ägg

2 dl Crème Fraiche

200 gr smakrik Hårdost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.

Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.

Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.


Alla hjärtans smörgåstårta!


Visst var det smörgåstårta vi mumsade på igår på alla hjärtans dag!! Vad annars? ;-) Gjorde en väldigt enkel och sparsam tårta på det som fanns hemma. Fyllningen i två lager består av ägg/mjukost och ett annat lager där jag tänkt skinka/mimosa men väl hemma efter jobbet så hittade jag varken skinka, bog, eller kassler i frysen som jag precis hade för mig att jag hade så det fick bli bacon!

Den knaperstekte jag först av allt och lät svalna och bytte bara ut mot skinkan, blev kanongott och lite krispigt, rökigt med baconsmaken, så det rekommenderar jag verkligen! Man tager vad man haver… :-P

Påläggskinkan ovanpå ville jag just ha ovanpå så den sparade jag till garneringen. Och förutom skinkrosor blev det gurkskivor, äggskivor och osthjärtan utstansade med pepparkaksform! Lite kul och lyxigt sådär en dag mitt i veckan!

Jodå, det blev en dessert också, o lite fint pyssel och presenter, återkommer med detta lite senare…
Jag är nog en obotlig romantiker och tycker visst man kan ösa på med kärlek och hjärtan och små presenter, inte bara en dag som alla hjärtans dag, men det blir alltid lite extra då! :-P

4 port
Hjärtformad smörgåstårta 
9 skivor franskbröd + lite extra småbitar att ”lappa” med…
Grundröra : 2½ dl löst vispad grädde + 2 msk majonäs, salt & vitpeppar
Lager 1 : 
3 kokta ägg
3 msk mjukost
+ lite av grundröran
Lager 2 : 
200 gram knaperstekt bacon
½ burk konserverade mandariner
+ lite av grundröran
Garnering : 
½ gurka
3 kokta ägg
200 gram rökt skinka, tunna skivor
2 skivor ost + pepparkaksform ”hjärta”

Smörgåstårta är aldrig fel! :-P

 

5 sockersöta tips till alla hjärtans dag!


Kikar in en snabbis, sitter på jobbet just men ska bara jobba kort dag idag! Slutar vid 14 istället för 22. Då hämtar jag Joline på skolan och sen ska vi hem och fixa lite mysigt till kvällen! Vad har ni själva för planera? 

Här kommer lite söta tips för alla gottegrisar!! Jag återkommer med kvällens mat & dessert! Ha en fin dag allihopa och var rädda om varann! 

Hjärtan-semlor

Pannacotta med vanilj och mjölkchoklad


Chokladtårta


Tiramisu med limoncello &6 lemoncurd


Chokladvåfflor med ripplad grädde

 

 

 

 

Laxfjäril med Paprikagräddsås på Alla Hjärtans Dag

Trevlig Alla Hjärtans Dag

Idag bjuder jag på en lättgjord, men festlig laxanrättning för att fira Alla Hjärtans Dag.

Hjärtlig ska man ju helst vara året runt, men just en sån här dag passar det extra bra att bjuda sin själs älskade på något riktigt gott.

Här i Turkiet har seden att fira Valentindagen också slagit igenom, det säljs rosor och chokladaskar i stora mängder.

Rosor är införskaffade, men chokladaskarna står jag mer än gärna över.

Mörk choklad har blivit mer populär också här  i Turkiet på senare år, i takt med att många börjar få upp ögonen för det skadliga i att äta allt för mycket sötsaker.

Det trevligaste sättet att avnjuta mörk choklad är att göra en kopp Varm Choklad av den, gärna med ett tjock lager vispad grädde över.

Kanske något att avsluta dagen med, uppkrupen i soffan med en filt, tända ljus och en älskad medmänniska.

Paprikagräddsås med Dill

1 röd Paprika

1 Tomat

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 dl finhackad Dill

2 msk Hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär paprika och tomat i små tärningar. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Rör till sist ner den hackade dillen.

Servera till stekta Laxfjärilar och Broccoli. Här kan Du läsa hur laxen lagas till.

Istället för en Ros får Du här en bild på en av årets första Tulpaner, minst lika vacker den.


Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.


Plankstek med ryggbiff & fläskfilé


Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… ;-)

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! ;-) Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!


Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!


Sådär, då var dom klara!



Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??