Julklappstips – min kokbok Matfilosophie!
Hej! Idag tänkte jag tipsa om en bra julklapp till alla som gillar mat och som kanske vill börja äta njutbar, färgstark och variationsrik lågkolhydratkost! Att äta på det sättet gör du enkelt genom att laga maten i min fina kokbok Matfilosophie som kom ut förra året. Har ni inte spanat in kokboken och köpt ert… Fortsätt läsa Julklappstips – min kokbok Matfilosophie!
2 x pumpa
Hej på er! Nu när det är pumpatider så kan det ju passa fint att göra något gott med pumpa. Nu när den absoluta pump-hetsen avtagit lite kan du säkert dessutom hitta pumpa till bra pris :) Pumpa är inte bara gott utan det är ju dessutom så himla färgglatt med något starkt gult! Passar… Fortsätt läsa 2 x pumpa
5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Hej på er! Idag får ni lite tips och inspiration på något gott till helgfikat. Alla kanske inte är strikt LCHF utan snarare paleo, men lågkolhydrat i jämförelse med vanligt fikabröd så klart :) Ser ut att bli en solig och vacker höstdag imorgon, så jag hoppas på en lång promenad och ett bad i havet :)… Fortsätt läsa 5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Hej på er! Idag får ni lite tips och inspiration på något gott till helgfikat. Alla kanske inte är strikt LCHF utan snarare paleo, men lågkolhydrat i jämförelse med vanligt fikabröd så klart :) Ser ut att bli en solig och vacker höstdag imorgon, så jag hoppas på en lång promenad och ett bad i havet :)… Fortsätt läsa 5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Sesamsmör – gott & lätt att göra!
God morgon! Titta så vackra höstfärger vi har på klängväxterna i vår trädgård :) Tänkte att denna bild är lite vackrare än en bild på sesamsmör… som bara är ljusbrunt, men väldigt gott ;) Det är ju populärt att göra nötsmör av olika nötter. Det blir som en smörig gegga att bre på en smörgås… Fortsätt läsa Sesamsmör – gott & lätt att göra!
Glutenfritt formbröd med zucchini och Höstmarknad på Skansen

Skördetid

Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.

Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.

För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.

Tomater och zucchini på Ås Trädgård i Jämtland

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.

Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.

Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.

Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.

Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.

Kaffeförsäljerskor på Skansens Höstmarknad

Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.

Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.

Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.

Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.

Kaffe och smörgås LCHF

Zucchinibröd med kanel 1 formbröd

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosnötmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.

Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.

Glutenfria kroppkakor med lingon och skirat smör serverades på Skansens Höstmarknad

Det var full fart i diskbaljorna

Fläsk och korv såldes som smör i solsken

Vackra och goda polkabetor

Det bjöds också på dansmusik

Besök hos fotografen i tidstypiska kläder var ett populärt inslag

Jag köpte med Forbondekorv från Björks i Färila, den godaste korven enligt min smak

Vackert timrade uthus

Höstfägring vid Delsbogården på Skansen

Glutenfria frökakor med kardemumma

En kaka till kaffet

Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.

Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.

Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.

Frökakor ca 25 st

50 g smör/kokosolja

2 dl pumpakärnor

2 dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

½ dl vatten

1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning

2 tsk fiberhusk

1 tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.

Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.

Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.

För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Kryddkakor Foto Mikael Eriksson

Dags för höstmat?
Idag blir det en massa inspirationsbilder och recept på passande höstmat. Jag gillar ju rustika grytor och långkok året om, men dessa rätter passar kanske extra fint på hösten. Kika runt och inspireras så kanske du hittar en ny favoriträtt! Smaklig måltid! :) Klicka på bilderna nedan för att komma till recepten! Tips! För fler… Fortsätt läsa Dags för höstmat?
Röd fräsch sallad
God morgon! En somrig bild får pigga upp dagens inlägg :) Dagens tips är att äta sillsallad trots att det varken är påsk eller jul! Normalt kanske man bara gör sillsallad till just jul och påsk, men jag gjorde faktiskt en till midsommar också som blev riktigt god och som dessutom blev kanongod att toppa sin… Fortsätt läsa Röd fräsch sallad
Härlig gryta med spenat
Hej på er! Nu har jag sedan några veckor tillbaks ändrat om lite på utseendet här på bloggen. Vad tycker ni? Jag tycker det blev riktigt fint, hoppas ni gillar det också! Är det något ni saknar på bloggen eller vill läsa mer om, skriv gärna en kommentar nedan så blir jag glad! Alltid kul… Continue reading Härlig gryta med spenat