Örtmajonnäs på ghee

Örtmajonnäs på ghee

Nyttig och god majonnäs

Jag har nu i sommar börjat göra majonnäs på ghee, klarnat smör.

Det är så gott och betydligt nyttigare blir det ju att göra majonnäsen på smör istället för rapsolja.

Den blir fantastiskt smakrik, serverar du den kylskåpskall så blir den som ett krämigare kryddsmör.

Att använda ghee fungerar oftast även för dem som inte tål mjölkprodukter, då mjölkproteinet försvinner vid kokningen av smöret.

Läs mer om ghee och hur du lagar till det här på Paleoboggen Under vårt tak.

Här på bilderna hade jag med örtmajonnäs till min stuga i norra Dalarna och bjöd min syster på suovasrökt renskav till middag efter en dag på Nipfjället.

Som du ser så använde jag majonnäsen kyld och skedade upp den som kryddsmör.

Örtmajonnäs på ghee

2 äggulor

2 dl ghee, klarnat smör

1 dl finhackade örter, jag hade citrontimjan och persilja

1½ tsk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 krm salt

½ krm peppar

Blanda rumstemperade äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt rumstemperad ghee i en smal stråle, lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Blanda ner örterna och krydda med peppar, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.

Ta fram den en stund i rumstemperatur innan serveringen så mjuknar den.

Klicka på bilden så kommer du till mitt recept på renskavspanna

Lime- och pistagebollar från bakboken Nyttigare Gott

Nyttigare Gott av Jenny och Magnus Andersson
Isaberg Förlag

Njutbara och nyttigare bakverk

Häromdagen fick jag äntligen se Jenny och Magnus Anderssons nya bakbok Nyttigare Gott, som är utgiven på Isaberg Förlag.

Jag har följt deras fina blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den riktiga världen, utanför internet.

Jag beundrar deras hängivna arbete med att sprida Paleo/Stenålderskost, det är många som liksom Magnus behöver äta ren och naturlig mat för att förbättra sin hälsa.

Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat.

Det här är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker, de läckra bilderna är fotograferade av dem själva, hemma under deras tak.

Boken innehåller många fina recept på matbröd, frökex, knäckebröd, foccaccia, fröbars, mjuka kakor, småkakor, bollar, bullar, tårtor, ghee, lemon curd, ja du hör ju så mycket gott som ryms i den.

Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, så även i den här bakboken och föregångaren Ren & Naturlig Mat.

Varmt tack till er båda för boken, er fina dedikation och för att ni skapat en så här vacker och viktig bok fylld med så många goda och samtidigt nyttigare bakverk.

Den här boken kommer att göra väldigt många bakglada ännu gladare 🙂 ❤

Läs mer och beställ ett signerat exemplar direkt från Jennys och Magnus blogg Under vårt tak.

Här finns boken att beställa hos Adlibris och Bokus.

Lime- och pistagebollar ca 12 st

100 g cashewnötter

50 g pistagenötter

100 g urkärnade, färska dadlar

1 msk smält kokosolja

Zest från 2 st lime

0,5 dl pressad lime

Topping:

50 g finhackade pistagenötter

Mixa lätt ihop cashewnötter och pistagenötter i en matberedare med knivblad.

Tillsätt dadlar, smält kokosolja, zest och pressad lime med nötblandningen.

Mixa till en kladdig deg. Rulla degen till bollar.

Rulla bollarna i hackade pistagenötter.

Förvara i en burk i kylen och plocka fram när du önskar.

Spröda kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Krämig fiskgratäng
Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt.

Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes.

Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Så passa på att handla till Farsdag, julklapp eller födelsedagspresent till alla män i släkten, så slipper de få diabetes.

Recepten passar förstås även alla kvinnor, men kunskapsdelen är lite mer manligt skriven, vad gäller testosteron, potens, bukfetma m.m.

Krämig fiskgratäng 4 port

600 g kolja

150 g kräftstjärtar

3 dl riven, lagrad ost t.ex prästost

2 dl majonnäs

2 dl grädde

1 dl finhackad dill

2 msk osötad senap

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Sätt ugnen på 175˚. Häll upp kräftstjärtarna i durkslag.

Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i samma durkslag.

Ta upp koljafiléerna och torka torrt med hushållspapper.

Stek dem hastigt i brynt smör, bara en minut på var sida, krydda med salt och peppar.

Att bryna fisken först ger en god smak till gratängen och den blir inte lika vattnig som av rå fisk.

Lägg filéerna i en smord ugnsform och strö över kräftstjärtarna.

Blanda samman majonnäs och grädde i en bunke, rör ner senap och dill, smaka av med salt och peppar.

Häll smeten över fisken och strö den rivna osten över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Servera gratängen med kokt broccoli och en tomatsallad.

I den här gratängen kan du använda vilken sorts fiskfilé du vill och variera med musslor och räkor.

Gratängsåsen kan byta skepnad genom att byta ut dill och senap mot timjan och strimlad purjolök, basilika och ajvar eller persilja och tacokrydda.

Populär kyckling och 7 miljoner visningar

Långsamstekt kyckling

Idag passerar min matblogg otroliga 7 miljoner visningar, det är verkligen hisnande att så många tagit del av mina recept under åren.

Jag kollade statistiken och den här örtkryddade kycklingen är det recept som flest har varit in och läst under de 10 år som gått sen jag startade bloggen.

Så glad att mina recept blivit så populära, något som lett till 5 kokböcker och ett väldigt roligt och annorlunda liv.

Som kronan på verket för mitt receptskapande kom världsmästartiteln på Gourmand Awards i Kina förra månaden, då Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken utsågs till ”Best in the World”.

Ett fantastiskt bevis på att mina recept håller i längden och att många även väljer att läsa dem i bokform och inte bara på nätet.

Vill du ta del av mina bästa grilltips i sommar så ta en närmare titt här.

Dela gärna recepten på bloggen vidare så fler får chansen att njuta av min form av naturligt god mat.

Nu i sommar har jag jobbat på ett nytt och spännande projekt, vad det är får du veta senare i höst 🙂

Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten, ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Ta vara på skrovet och koka kycklingbuljong, det finns mycket kollagen i lederna som är bra för vår hälsa.

Här hittar du två olika såsrecept som du kan använda skyn till, dels en gräddsås smaksatt med äpple och calvados och en pepparsås som också är ett av de absolut mest lästa recepten härinne.

Rea på Diabeteskokboken för män

Hälsosam mat till reapris

Jag upptäckte just att Adlibris har ett otroligt lågt pris på Diabeteskokboken för män just nu, passa på att köpa den här för bara 69 kronor.

Kunskapsdelen är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, med tips och råd för män som drabbats av diabetes eller för den som vill förebygga i tid.

Mina recept passar förstås för alla som vill njuta av god mat som håller blodsockret på en angenämt låg nivå.

3 såser från Diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

 

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

Hallon och choklad

Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.

Här i mitt recept från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.

Otroligt roligt att min, Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts kokbok numer är utsedd till Världens bästa specialkokbok, en utmärkelse den fick tillsammans med 4 andra kokböcker på Gourmand Awards i Kina för precis en månad sen.

Du hittar kokboken här på Bokus och här på Adlibris.

Nu på fredag och lördag är det dags för en av Sveriges största festivaler, Storsjöyran i Östersund.

Då finns jag på 2 Inspire-Ecocaféet på Storgatan 26 och signerar den och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Hoppas du tittar förbi om du är i närheten, jag är på plats mellan 11-15 båda dagarna.

Krämig chokladkaka
Foto Veronica Kindblad

 

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Nytt recept – blodpudding!
  Hej! Nu har jag äntligen testat göra egen blodpudding. Inte alls svårt att göra och det blev riktigt gott! Blodet hittade jag på Ica Maxi, jag frågade i deras manuella disk och vips plockade de fram ett par hinkar nötblod. Blodet såldes i halvlitersburkar, fryst så klart, och kostade 24 kronor burken. Jag utgick… Fortsätt läsa Nytt recept – blodpudding!
Dillkött från kokboken Gammaldags husmanskost

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Svenska favoriträtter

Jag fortsätter att dela med mig av några kokboksrecept på mina absoluta favoriter i vår svenska husmanskostsskatt.

För några dagar sen var det torskrygg med brynt pepparrotssmör, idag blir det dillkött från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken är en samlingsutgåva av LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

De båda böckerna blev väldigt populära och har varit slutsålda i några år men har nu getts ut på nytt av Lumio Förlag.

Just nu är Gammaldags husmanskost med på Adlibris Bokrea, du hittar den här för bara 129 kr.

Häromdagen gjorde jag benbuljong på en oxsvans, långkokt på samma sätt som min kycklingbuljong.

Det är gott att få lite omväxling på den nyttiga benbuljongen som vi nu använt så gott som dagligen i över tre år.

Det välkokta och näringsrika köttet blev även väldigt gott som dillkött, det blev en stor laddning som räcker till flera måltider närmsta veckan.

Jag är väldigt förtjust i oxsvans så i kokboken finns en grekisk Oxsvans Stifado som du ser här nedanför.

Ann Fernholm har skrivit ett mycket målande förord om den rätten till boken.

Ann är just nu högaktuell med sin nya bok Stora boken om barn och mat, skriven tillsammans med Kajsa Lamm, en bok som bör ges i present till alla nyblivna föräldrar.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Nu över till dagens recept, så här skriver jag om dillköttet i kokboken:

Det här receptet är en av mina favoriter inom den traditionella husmanskosten.

Jag kokar mitt dillkött på kalv men det blir också väldigt gott på lamm.

Här har jag valt att koka benfritt kött. Använder du kött med ben så blir buljongen bara ännu mer näringsrik och god.

Socker som ingår i gammaldags recept har jag förstås uteslutit, här kommer den naturliga sötman istället från lök, morötter och grädde.

Dillkött på kalv 4-5 port

600 g benfri kalvbog

ca ½ liter kokande vatten

ca 2 tsk salt

2 morötter

1 gul lök

1 lagerblad

10 vitpepparkorn

Dillstjälkar från ett knippe

Dillsåsen:

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong från koket

ca ½ msk ättikssprit 12%

ca ½ krm vitpeppar

ev lite salt

2 dl grovhackad dill

Skölj köttet väl och koka upp vattnet. Lägg köttet i en gryta, strö över salt och häll över det kokande vatten så det täcker köttet.

Att använda kokande vatten gör att du får mindre partiklar att skumma bort ur buljongen.

Koka upp på nytt och skumma av alla slaggprodukter som samlas på ytan med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med dillstjälkarna.

Låt sjuda på svag värme i ca 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört.

Ta upp köttet med hålslev och koka ihop buljongen på hög värme i ca 5 minuter.

Sila och mät upp buljongen till såsen. Frys in resten som en god smaksättare till en soppa.

Koka upp buljong och grädde, låt koka ihop tills såsen tjocknar i ca en halvtimme.

Smaksätt med ättika, vitpeppar och mer salt om det behövs.

Lägg ner köttet att värmas några minuter i såsen.

Skulle du vilja ha en lite tjockare sås så går den bra att reda med en äggula utrörd i ett par matskedar grädde.

Rör ner den när köttet värmts och låt den bara sjuda en liten stund tills den tjocknat.

Koka inte såsen efter att äggulan tillsatts, för då blir det äggröra.

Tillsätt den hackade dillen precis innan serveringen, får den koka så tappar den både smak och färg.

Servera dillköttet med kokt blomkål, broccoli eller brysselkål.

Matfilosophie på bokrean (pris från 69kr!)
Hej på er! Har ni inte redan köpt ett ex eller två av min fina kokbok Matfilosophie är det helt klart läge att passa på nu! Matfilosophie finns nämligen att köpa till kraftigt rabatterat pris nu när det är bokrea! Så passa på att köpa dina ex nu så kan även du njuta av min… Fortsätt läsa Matfilosophie på bokrean (pris från 69kr!)
Årets nyårsmeny!
Hej på er! Tänkte dela med mig av vår planerade meny för nyårsafton. Ifall ni inte spikat er meny än, kanske ni kan få lite inspiration här :) Ha en fin nyårsafton och gott nytt år allesammans! :) Förrätt: Tunnt skivad aubergine som tillagas i ugn. Krydda med salt, peppar, vitlök, chilipulver och ringla över lite olivolja.… Fortsätt läsa Årets nyårsmeny!