Biff med lök och råstekt sötpotatis

Biff med lök i senapssmörsås med sötpotatis

En rejäl köttbit

Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.

Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.

Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.

Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.

De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.

Just nu ingår den i en hälsokampanj på Bokus, den säljs här för bara 139 kronor.

 

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Marvikarna, Sörmland

Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.

Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.

Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.

Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.

Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.

Nyköpingsån

Nyköpingshus

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis

Biff med lök

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar (rättika om du är kolhydratkänslig)

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Biff med lök i senapssmörsås med sötpotatis


Råstekt potatis med öländska örter

råstekt_potatis_recept
Brukar du råsteka potatis? Jag tycker det är ett smidigt och gott tillbehör till en fin grillad köttbit t ex. Att krydda rejält med torkade örter och flingsalt sätter extra smak och potatisen kommer till sin rätt, glöm bara inte en gnutta råsocker också! Allt för den goda smaken! :-P

Här hemma har jag inte riktigt bestämt kvällens valborgsmiddag ännu men det lutar åt en grillad köttbit och någon rolig potatis, men vad?! Får surfa runt bland mina favoriter och kika lite, hoppas ni alla får en fin kväll. Nån majbrasa här på Öland ser det inte ut att bli då ”Herr Stormare” verkligen är på besök och då brukar dom inte få tända men vi får väl se!

Just de!! – Vad ska ni äta ikväll?? ;-)  

Det här behöver du :
1 kg potatis, gärna en fast sort (ex. Asterix, Amandine)
Rapsolja
1 msk torkade örter (öländsk örtblandning)
Flingsalt
1 tsk råsocker

GÖR SÅHÄR :
Tvätta och borsta potatisen noga. Behåll skalet på. Skär i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rejält med rapsolja (så det täcker botten, men inte mer) och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.

potatisrätter_råstekt
Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Torka potatisen om den är blöt, den ska vara torr när det åker ner i pannan.

råstekt_potatis_råsteka_tips_recept
Kryddblandning med öländska örter är otroligt gott till råstekt potatis.

råstekt_potatis_recept
En timme totalt tar det för 1 kg, men eftersom den nästan sköter sig helt själv i pannan och inget skvätt eller stänk tack vare lock så kan du tillaga ett riktigt gott kött vid sidan om i lugn och ro! :-P