Raggmunkar med fläsk och lingon

raggmunk_fläsk
Då var det ny vecka igen och tredje advent har också passerat, det går fort nu!! :-P Sista dagarna innan julafton ska jag handla det sista inför vårt julbord här hemma och några små klappar till ska inhandlas. Granen ska på plats och kläs sen får gärna det där vita glittret börja singla ner från himlen också. ;-)

Apropå JULBORD så efterlyste jag ju recept till att vara med här på Kryddburken och presentera era rätter på julbordet. Tyvärr är det inte många recept inskickade, ni ska få listan här. Jag hoppas fler vill vara med och skicka in så jag sätter lördag som sista dag för inlämning av bilder och recept. Sen gör jag ett inlägg med de jag fått och presenterar julbordet på söndag 4:e advent.
Skicka gärna in mer, läs HÄR hur du gör! Det som hittills inkommit är; 

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering (Marianne)
  • Kräftströmming (Kajomida)
  • Löksill på tre sorters lök (Vardagsmat a la Jess)
  • Havtornssill (Birgitta)

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar (Vardagsmat a la Jess)
  • Små julköttbullar (Birgitta)
  • Julfalafel (Sara)

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar (Vardagsmat a la Jess)
  • Tomtepudding med hjortron (Birgitta)
  • Knäck med chokladtäcke (Josefine)

Dagens middag från mig blir dessa husmansklassiker, nystekta raggmunkar med fläsk och lingon! :-P

4 port
Det här behöver du :
8 – 10 medelstora potatisar
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med mjölken. Då blir inte potatisen missfärgad under tiden man river. Tillsätt mjölet, salt och sist ägget. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i lite smör. Medelhög värme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminiumfolie så håller dom sig varma.

”Raggmunks-ungarna”


”Vad blir det för mat??” Raggmunkar svarar jag.

-”Yeeeaaa!!! YES, JAAA!!! JA-AAA!!”
Max slår ihop handflatorna mot varann som det tecken han använder för pannkakor, för det påminner ju faktiskt om det, hans favorit; pannkakor & sylt! :-P


-”Får vi hjälpa till??”
-”Får jag steka?!” undrar Joline.

Max är ivrig o pekar efter stekpannan som hänger på takbalken, sen går han till kylen och ska hämta lingonsyltburken. Joline börjar leta efter potatisskalaren och frågar i samma iver om hon får köra maskinen som river den.

Max plockar fram gafflar och lägger ut på våra platser på köksbordet.


-”Servetter måste du ta också! Servetter Max!” ropar Joline från diskbänken i full gång med att skala potatisarna.

Han pekar på hörnskåpet för där uppe ligger ju servetterna, det vet han men alldeles för högt upp och han visar med tydligt kroppspråk hur uppgiven han blir då han inte når. Han slänger ut bägge armarna och visar handflatorna uppåt. -”Nääääee” säger han, samtidigt som han skakar på huvudet.

Jag tar ner servetterna och räcker honom dom och han hoppar iväg till bordet överlycklig att ”fått ner dom” från skåpet. Sen börjar han metodiskt att vika dom fint ”som man ska” och stoppar dom i glasen! ;-)


En plåt med raggmunkar. (Hålls varma i ugnen på 70 grader under folié)


Joline avbilar i vanlig ordning. Raggmunkar, stekt fläsk, lingonsylt och rivna morötter. Receptet hittar ni här >>

Det slamras i skåpar och lådor, vattenkranen droppar och potatis-skalarens tålmodiga ljud överröstar radion från köksfönstret. Jag bara älskar den här energin som fullständigt bubblar ur barnen i köket! Raggmunks-ungarna är dom bästa som finns!