Mitt frökex med laxröra, Eat Art-festival och besök på Kall Natur Kompani

Midsommarnjutning

Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.

Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.

Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.

Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.

Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.

Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.

En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.

Kombuchadrinkar på Ecocaféet

Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.

I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.

Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.

Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.

Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.

Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.

Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.

Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.

På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.

Kall Kombucha vid Kallsjön

Mragareta Marples på Kall Natur Kompani

Fisksoppa med broccoli och kokosmjölk

torskfile_fisksoppa_soppa_fisk_recept
Igår var jag hemma hos mamma hela dagen och lagade mat i hennes kök. Hon är ju sjuk och har extremt ont i magen efter tarmficksinflammation och först nu efter nästan två veckor kan hon börjar äta lite lagad mat så jag handlade och fyllde kylen och kokade ihop ett par soppor, en tomat/vitkål och en fisk/broccoli och en gryta med kyckling och röda linser b la. och frös in i flera matlådor. Ska fortsätta imorgon med lite mer frukt och mellanmål som går att förbereda. Chiapuddingen gillade hon och den är ju len och bra för magen så lite roliga recept med den får det bli också. ;-) Tipsa gärna om ni sitter inne med nåt gott tips där!

Här får ni första soppan som gick blixtsnabbt att tillaga, den andra tomatsoppan blev ett rejält långkok däremot, recept på den ska ni också få lite senare.

Här har jag använt vit fisk, kokosmjöl, broccoli och milda, lena kryddor… Hon åt en portion av den igår och älskade den! :-P TACK – jag är ju inte så förtjust i fisksoppor själv men denna gick hem hos mamma och det var ju huvudsaken!

Receptet kommer här;

4 port
Det här behöver du : 

2 frysta torskblock a´400 gram alt. färsk fisk
1 påse (30 gram) Santa maria kryddblandning ”Fisk citron & örter”
(innehåller citron, dill och dragon b la. om man inte hittar denna kryddpåse)
1 burk kokosmjölk
1 bukett broccoli
½ pressad citron
1 knippe persilja
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Tina och skär i kuber. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek fisken så den får fin färg, häll över kryddblandningen, slå på kokosmjölk och små buketter av broccoli. Sänk till medelvärme och låt allt få puttra ihop ca 15 min. Smaka av med trocomare örtsalt. Strö över finhackad persilja före servering.

fisksoppa_kokosmjölk

fisksoppa_torsk_kokosmjölk_broccoli_recept

Probiotika – tarmhälsa

digestive-40607_640Detta året (2014) har det varit mycket prat och diskussioner i bloggar och facebook om just tarmhälsa och vikten av en god sådan för hälsa.

Det har skrivits mycket om RS (resistent stärkelse) av Per Wikholm på LCHF.se, LCHF guiden till resistent stärkelse och Nej det går inte lika bra med selleri. Dessa inlägg av Per Wikholm föranledde häftiga diskussioner och många av tänkte till och la ihop 2+2 och fick det till 4 började inta kontinuerligt potatismjöl som utfodring av goda bakterier.

Under året och tidigare år har det då och då dykt upp forskningsresultat på tarmhälsans betydelse för hälsa.
Kostdoktorn har gjort inlägg här och här. Finns garanterat mer att läsa om googlar.

Nu har jag för egen del kommit fram till att GOD tarmhälsa är nog det som är A och O när det gäller perfekt hälsa och denna slutsats drog jag mesta dels efter LCHF-magasinets artikel av Per Wikholm. Läs om denna slaktade lchf-myt och dessa efterkommande diskussioner hos Kostdoktorn här och Inuitdebatt på LCHF.se här.

De som läst bloggen länge vet att jag är forskande typ och läser och läser och tuggar länge innan jag sväljer ;) nu har jag svalt klart. Nu vill jag dela med mig av det jag funnit och denna sida är nog en sida som man ska läsa djupt i, i alla fall om man vill förstå tarmhälsa och i synnerhet vad god sådan är och hur man uppnår det.
Perfekt Hälsa

Eftersom jag sliter med ett urgammalt mjällexem i hårbotten och i öronen och detta hänger ihop med dålig tarmhälsa så intas nu probiotika INNATE Flora 20 – 14 VARJE DAG 1 st kapsel och de är väldigt små och väldigt lättsvalda. En tarm i oordning tar ju heller inte upp näring optimalt så se i första hand till att tarmhälsan är god.

Mina tillskott av 20 miljarder bakterier från 14 stammar måste ju också få mat ;) så potatismjölet åker ner till dem varje kväll. ;)

Detta probiotika har jag förstått att det är det bästa på den svenska marknaden, finns inga så kraftfulla att hitta annat än utomlands då.
Jag har alltid tagit probiotika vid utlandsresor i förebyggande syfte och också om jag blir tvungen att ta en antibiotikakur som när jag hade brusten blindtarm för några år sedan. Vid sådana tillfällen när man tvingas till kraftiga antibiotika kurer så skulle jag numera välja 7 dagars 200 – 14 probiotika kuren och sedan följa upp med Flora 20 – 14.
Vid utlandsresor så skulle jag (om jag inte tar probiotika som dagligt kosttillskott) ta  Flora 5 -14 14 dgr före resa och sedan under resan och sedan 14 dagar efter hemkomst.

Så här skriver de på sin sida:

Flora 20-14 Ultra Strength är ett mycket bra probiotika (tillskott av tarmbakterier) med 14 olika kliniskt undersökta stammar av goda tarmbakterier som inte konkurrerar med varandra. En god tarmflora är fundamentalt för en god matsmältning och för hälsan. Tarmbakterier är bra för att balansera mikrofloran i tarmarna vilken hjälper till med matsmältningsprocessen, avgiftning, eliminering av fekalier bland annat. Flora 20-14 är skapad för att skapa en sund flora i tunntarm och tjocktarm. Flora 20-14 innehåller 20 miljarder bakterieceller av 14 olika icke-konkurrerande stammar. Flora 20-14 är inte baserad på mjölkprodukter.

Flora 20-14 från Innate Response är en överlägsen källa för tarmbakterier. Andra doser i Flora-serien är:
Flora 200-14 (200 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 7 kapslar för sjudagarskur)
Flora 50-14 (50 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 60 kapslar)
Flora 5-14 (5 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 60 kapslar)

Innate Response
100% Whole Food
Ekologiska ingredienser
Innehåller inte gluten, mjölkprodukter, soja, majs eller vete
Tredjepartskontroll för bekämpningsmedel och tungmetaller
Följer GMP standard (Good Manufacturing Practice)
Kan intas av vegetarianer
RAW food

———————————-

Så detta var bara ytterligare ett tips från mig som ni får göra med vad ni vill, tugga och svälj eller tugga och spotta ut ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

här