Smaka på Stockholm

Gazpachobjudning

Smakprovningar i Stockholm

Nationaldagen bjöd på riktigt blåsigt och bistert väder här i Stockholm.

Men det märktes ingenting av det i Kungsträdgården, där gjorde alla matstånd och matglada människor att temperaturen steg ordentligt.

Jag tog en promenad dit, men hade ätit lunch hemma så det blev bara lite smakprov där det bjöds.

Godast var de röror och gazpachon som serverades i Alvalles monter.

Milla på Alvalle bjöd på goda röror

Jag fick ett trevligt matsamtal med Milla, som precis lanserat en serie med smakrika röror, missa inte att testa dem om du är på festivalen.

Jag pratade även med Aline som driver Synbiotic Kitchen, hon bjöd på god surkål och mycket bra info om tarmfloran.

Aline från Synbiotic Kitchen

Du hittar henne i Food Tech Village, en speciell avdelning för nystartade företag som arbetar för hållbar matutveckling.

Där smakade jag på så skilda saker som rawfoodbitar från Earth Bite, isländska ostchips från Lava Cheese, chilinötter med rostade kackerlackor från EntoCube och messmörsglass från Nordic Fauna, så du hör ju att det finns nåt för alla smaker.

Jag blev positivt överraskad att kackerlackor kunde vara så gott, det är bra att det tas fram hållbara proteiner även från det gigantiska insektsriket.

Men favoriten var nog ändå messmörsglassen, som den lokalpatriotiska jämte jag är så gillar jag ju verkligen den smaken.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Idag kom värmen åter, passar fint för mellan kl 15-18 kan du träffa mig utanför denna anrika butik, Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

De har som enda butik i stan nu PriMatens goda Kombucha, den får du smaka på till Öländska bönchips, som också finns att köpa i butiken.

Jag signerar kokböcker och visar upp Wonderbag, så det finns en hel del tips på fina studentpresenter, tillsammans med de vackra blommor och gröna godsaker som finns i butiken.

Välkomna 🌞

Primatens Kombucha på Fruktaffären

Föreläsning med Halva Lindha, kokbokssignering och en natt på Villa Anna i Uppsala

Uppsalabesök x 2

Förra veckan tog jag en liten tur med tåget till ett vårvackert Uppsala för att lyssna på min goda vän Lindha Vikström när hon föreläste på restaurang PriMaten.

Lindha är för många inom LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, som också är namnet på hennes blogg.

Namnet kommer sig av att hon tappade halva sin vikt, 70 kg, på 18 månader när hon började med LCHF 2012.

Då förstår du att hon var väldigt överviktig innan, toppnoteringen låg på 140 kg och hon hade svåra besvär och medicinerades mot högt blodtryck, värk, depression och allergier.

Problem som försvann i takt med att kilona rann av henne, ingen lätt match men Lindha har varit väldigt målmedveten.

Jag, Lindha Vikström och Lars Fahlén, krögare på resturang PriMaten i Uppsala

De senaste åren har varit besvärligare, med viktuppgång orsakad av hälsoproblem och stress, men nu är hon tillbaka på rätt väg igen.

Det är väldigt bra att få lyssna även till motgångarna som kan komma i en viktresa, ofta är det bara medgången som det skrivs om och som berättas på föreläsningar av den här typen.

Stress, brist på motion, dålig sömn, vin till maten, magproblem och överätning är saker som kan sätta käppar i hjulen även för dem som tidigare lyckats bra med sin viktnedgång.

Att hitta en balans och få in lugn och ro i vardagen kan betyda mycket, tyvärr är många väldigt stressade idag och det visar sig ofta i viktuppgång.

Så har du möjlighet, gå och lyssna på en föreläsning med Lindha eller följ hennes blogg, så får du ta del av hur hon gör för att ta sig tillbaka på rätt spår igen.

Vill du att Lindha kommer till din hemort och föreläser så ta kontakt på hennes Facebooksida eller via bloggen.

Hotell Villa Anna

Vi passade på att träffas lite mer för att diskutera lite roliga samarbetsplaner, så vi tog in en natt på fantastiskt fina hotell Villa Anna, som ligger precis bakom Domkyrkan.

En vacker 1800-talsbyggnad som är renoverad till ett mycket smakfullt och modernt hotell, som ändå har sin gamla charm bevarad.

Villa Anna är även känd för sin goda mat, frukostbuffén var verkligen mycket bra, det finns till och med hemkärnat smör.

Faktiskt bland de bästa frukostar jag fått på hotell, mycket fina råvaror med små goda och trevliga detaljer.

Kaffe, ägg, bacon och andra varma frukosträtter beställer man vid bordet, så gott att slippa äta sånt som varmhållits länge på en buffé.

Så jag kan rekommendera ett besök om du vill ha det där lilla extra av din hotellvistelse.

Jag är inte sponsrad av hotellet för att skriva det här, det gör jag bara för att jag tyckte så mycket om att bo där.

Frukostbuffén på Villa Anna

Utsikt mot Uppsala Slott från mitt rum

I morgon fredag den 20/4 återvänder jag till Uppsala igen, den här gången för en kokbokssignering på nyöppnade ekologiska Gott&Reco Café.

Det ligger på Strandbodkilen 3, strax bakom järnvägsstationen, här kan du läsa mer i deras Facebookevent kring boksigneringen.

Där kan du titta närmare på och köpa ett signerat exemplar om du vill av både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Jag bjuder också på Öländska bönchips med rödbetshummus för bönkokboken och iskyld kombucha från PriMatens egna bryggeri.

Jag visar även upp hur en Wonderbag fungerar för dig som är nyfiken på den klimatsmarta långkoknings/kylbagen.

Här en bild från förra fredagen då jag var på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm tillsammans med Anneli Jern från Wonderbag Sweden.

Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Bästa vinterpicknickmaten

Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen.

Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen.

Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.

De vistas mycket uppe i Jämtlandsfjällen på vintrarna och brukar göra kolbullar efter en lång dag i skidspåret.

Både Lindha och hennes man Magnus har gjort en fantastisk vikt- och hälsoresa de senaste 5 åren.

Från att ha varit kraftigt överviktiga båda två under många år, så har de nu både blivit slanka och riktigt vältränade.

Lindha och Magnus Vikström idag

Magnus åkte Vasaloppet förra helgen och klarade de 9 milen mellan Sälen och Mora med beröm godkänt på drygt 11 timmar.

Lindha skulle ha åkt Tjejvasan helgen innan, men den krockade med årets största evenemang för alla oss som är intresserade av lågkolhydratkost, LCHF-kryssningen.

Hon valde istället att delta som en av föreläsarna där för att kunna inspirera många fler till en bättre vikt och hälsa med sin berättelse.

Jag hann tyvärr inte lyssna på henne då, jag var upptagen med kokbokssignering vilket var väldigt roligt då jag träffade många som även inspirerats av min hälsoresa.

Så nu tar jag chansen om en månad i Uppsala istället, onsdagen den 11 april berättar Lindha om hur hon lyckades med det svåra konststycket att på 18 månader tappa halva sin vikt, 70 kilo, med hjälp av rejält med god LCHF-mat och en lika rejäl portion träning.

En mycket stor bedrift, när många söker en quickfix med olika bantningsmetoder, så insåg Lindha och hennes man att det krävs ett hårt arbete för att lyckas.

Det krävs en hel del träning och självdisciplin för att på så kort tid gå ner så enormt mycket i vikt och inte behöva ta till plastikkirurgi efteråt.

Jag är fascinerad över hur de båda lyckats nå sina mål genom att stötta varann i både med- och motgång.

Så vill du också ha tips och hjälp med hur du kan förändra ditt liv, så kom till PriMaten och lyssna på Lindhas gripande berättelse.

Här kan du boka via PriMatens Facebookevent, har du inte Facebook så gå in här på Halva Lindha och läs mer.

Lars Fahlén, krögaren på Sveriges första LCHF/Paleorestaurang, dukar upp sin mycket populära buffé kl 17 innan föreläsningen börjar kl 18, om du vill passa på att äta middag samtidigt.

Där plockar man vad man vill ha bland alla godsaker och betalar efter vikt, ett väldigt bra och prisvärt system.

Här kan du ta del av den LCHF-pizza som jag skapade till PriMaten vid starten för 6 år sen.

Nu över till Lindhas tolkning av mitt recept på bästa picknickmaten, passar ju fint nu när det är sportlov i Norrland.

Stekning av Kolbulle

Kolbulle 4 port
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.

Min kommentar: Det grovtärnade fläsket, ca 200 g till den här satsen, brukar jag låta steka i smör en stund i pannan innan jag häller över smeten.

Låter sen kolbullen steka över öppen eld i en gjutjärnspanna tills den stannat och sen vänder den och låter steka färdigt på andra sidan.

Den ska vara välstekt och riktigt knaprig, en del vill ha den med lingonsylt, du hittar min sockerfria här i länken.

Ät, njut och må gott i snön i vårvinter, det finns ju minst sagt gott om den varan på många platser i år.

Om Hormoner i maten i Uppsala ikväll

Föreläsningsturné

Ikväll är det dags för Therese Renåker och mig att besöka Restaurang PriMaten i Uppsala med hennes föreläsning Hormoner i maten.

Ett ämne som är högaktuellt i dessa dagar, då nya rapporter ständigt kommer om alla hormonstörande ämnen som finns runtom oss.

Här kan du läsa en artikel om bekämpningsmedel i odlad lax, som verkar vara en av de mest manipulerade matvarorna idag.

Jag kommer att berätta lite om min hälsoresa och bjuda på läkande benbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd.

Vi har även en utlottning på entrébiljetten med fina priser, högsta vinsten är en Mini-Wonderbag med min kokbok till, värde 449 kr.

Alla deltagare får även en Goodiebag med sig hem till ett värde av ca 100 kr.

Läs mer om kvällen och boka plats här inne hos Therese.

För mig är det extra roligt att få komma just till PriMaten, landets första LCHF/Paleo-restaurang, då jag varit inblandad som receptkonsult ända sen starten för 5 år sen.

Vill du att vi kommer och besöker din hemort med en föreläsning?

Ta då kontakt med Therese på info(@)klokarad.se eller lämna en kommentar så kontaktar vi dig.

Lars Fahlén, grundaren av PriMaten i Uppsala…

Therese Renåker föreläser på In the Pink i Malmö…


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Bakkurs 26/11 PriMaten i Uppsala

 

Varmt välkomna att träffa och baka med mig! Bakkursen är hos PriMaten i Uppsala den 26/11 kl 17.30-21.30

PriMaten skriver:
Vi får lära oss om de “nya” hälsosamma mjölerna mandelmjöl och kokosmjöl och hur vi kan baka utan tillsatt socker och gluten. Vi bakar praktiskt ett matbröd och ett fikabröd, som vi sen njuter av tillsammans. Max 15 deltagare.

550:-, anmälan till lisa@primaten.org

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Bakkurs hos PriMaten i Uppsala 8-9/10

Nu är jag inbjuden att hålla en bakkurs hos restaurang PriMaten i Uppsala!
Anmälan sker till PriMaten och det är begränsat antal platser till båda kvällarna.
telefon:  018-471 69 49
e-mail:  lisa@primaten.org

8 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Frallor och Kanellängder men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 1 okt                                 

 

 

9 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Nötkusar och Kanel- och kardemummakaka men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 2 okt


Varmt välkomna, ska bli så kul och jag hoppas få träffa många av er!


Bloggar etiketter: , ,

PriMaten i Uppsala serverar hamburgare med mitt recept på hamburgerbröd!

Kul när man blir kontaktad och tillfrågad om man vill bidra med ett recept till
restaurang PriMaten i Uppsala.
Det gör jag gärna i detta fallet och jag specialkomponerade ett nytt hamburgerbröd till dem.
Lyckliga ni som bor så till att kunna få den lyxen och möjligheten att äta superbra mat på restaurang!

 

Bloggar etiketter: ,