Pressgurka

Ättiksgurka - Pressgurka - Inlagd Gurka

Pressgurka

3 gurkor

1 msk salt

½ dl ättikssprit 12%

1½ dl vatten

1 msk honung eller valfri sötning

½ dl hackad persilja eller dill

Vitpeppar

Skiva gurkan och blanda med saltet i en bunke.

Låt ligga i press en halvtimme med ett fat och en tyngd över, t ex en mortel.

Blanda övriga ingredienser till en lag.

Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och vänd ner dem i lagen.

Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.

Ättiksgurka Lowcarb


Pressgurka – LCHF

DSC_0313Här kommer ett gott recept på pressgurka, en god inlagd gurka som går supersnabbt att göra och ett gott tillbehör till det mesta…

4 port.

ca 1/2 slanggurka hyvlad i tunna skivor med osthyvel
lagen:
1 dl vatten
1,5 msk ättiksprit
1 tsk Bakery+ sötning
1 msk hackad persilja
3 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg hyvlad gurka i en skål och slå över lagen, lägg en tyngd över ofta fungerar en djup tallrik som press att hålla gurkan ner i lagen. Låt dra en timma.

SERVERA!

 

Slottstek med gräddsås, pressgurka och äppelmos

slottsstek_gryta_stek_saftig_mör
Det var länge sen nu jag dammade av den här underbara barndomsklassikern – slottsstek! Minns ni hur god den faktiskt var i skolan också, bland det bästa förutom köttfärssåsen då. Sådär mör, salt och såsen… Helt ljuvligt god!

Igår passade jag på att laga till detta då höststormen och regnet drog in över ön. Ibland MÅSTE man bara bryta sommarmönstret med grillmat och sallader med riktig hederlig husmanskost. Vädret idag ser ungefär likadant ut som igår så jag vette tusan jag jag ska hitta på idag. Köttfärssås kanske… ;-)

Det här receptet är en klassisk slottsstek med ansjovis i grytan – det som ger den magiska smaken på just slottsstek!

Nå?? Fler som fuskar med ”höstmat” såhär mitt i sommaren, jag kan väl inte vara helt ensam eller?? :-P

Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
2 gula lök
2 röd lök
2 morötter
Purjolök, grönblast
Några persiljekvistar

Kryddning :
8 ansjovisfiléer + spadet
1 msk ättika
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten

Till såsen :
Grädde
Soya
Svartvinbärsgelé
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gjutjärnsgryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan.

Häll på vatten så det täcker köttet till hälften. Lägg ner ansjovis, häll i ättika och tillsätt lagerblad & vitpepparkornen. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila.

Såsen : 
Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde, soya och svartvinbärsgelé och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Skär upp steken i skivor, slå över lite av såsen och servera med kokt potatis, pressgurka och äppelmos.

Recept på äppelmos HÄR och pressgurka HÄR!

slottsstek_ansjovis
Förbered lök och morötter medan köttet bryns.

slottsstek_recept_fransyska
Ner med allt i grytan, slå på vatten och låt småkoka under lock tills innertemperatur visar 75 grader.

slottsstek_husmanskost_stek
Dags att servera. Smaklig måltid! :-P