Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!

Gnocchi med knaperstekt bacon, pecorino och pinjenötter

Sitter i soffan och småler lite åt vädret vi har. Så många på sociala medier som är arga och irriterade och tycker allt är besvärligt med snön. Varför ödsla negativ energi på nånting som ändå inte går att påverka?! Jag tycker det är som en vinter ska vara. Det är faktiskt inte vår ännu. Allt har sin tid och nu har vi fått vinter. Hade vi inte fått vinter, ja då hade det varit ett evigt tjat om det istället. Man får liksom va nöjd och gilla läget. Om vädergudarna vill ha det såhär så är det så det ska va! Sen kan jag tycka att man kan hjälpas åt och göra det drägligt för folk som ändå arbetar på vägarna såsom hemtjänsten, tidningsbud och brevbärare. Skotta in och utfarter och vid lådstopp så slipper dom köra fast till exempel.

Barnen har då fått sig en veckas extra sportlov då KLT (Kalmar läns trafik) har ställt in sina busslinjer från igår tisdag till och med fredag fick vi besked om idag. Bara i måndags gick dom i skolan och redan då var väglaget besvärligt. Jag tycker det är ett klokt beslut. Även att det är yrkeschaufförer så har dom ansvar för ett stort fordon och en himla massa människoliv och ska dessutom ut på småvägar här på Öland, speciellt östra sidan där vägarna är små, slingriga och snabbt driver igen och sikten blir näst intill obefintlig när snöröken sätter in. Nä, det ansvaret hade då jag inte velat ha på mina axlar som chaufför, så mycket klokt och omtänksamt av KLT att bespara oss onödiga olyckor.

Barnen får plugga hemma och det fungerar alldeles ypperligt i såna här situationer. Man får acceptera läget och göra det bästa av det! Väder som väder. Det kommer snart en sommar och då klagar vi över värmen istället! 😉

Dagens recept är något så vansinnigt gott som gnocchi. Jag låter receptet och bilderna få tala för sig själv.

KRAM PÅ ER!

4 port

Det här behöver du :

1 pkt bacon (120 gram)

2 förp a’ 500 gram färsk gnocchi

3 vitlöksklyftor

100 gram färsk bladspenat

200 gram pecorino

1 dl pinjenötter

Tellicherry svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Börja med att rosta pinjenötterna i torr stekpanna så de får lite färg och börjar knäppa, då är dom klara. Ställ åt sidan så länge. Finhacka och stek baconet i het panna. Lägg upp på ett fat. Stek gnocchin i samma panna utan att diska ur stekfettet. Tillsätt vitlöken och vänd runt så allt får fin färg. Krydda ordentligt med tellicherry svartpeppar. Vänd ner bladspenaten precis före servering. Toppa med bacon, finriven pecorino, rostade pinjenötter och dra några extra varv med pepparkvarnen.

Inte många ingredienser men så fantastiskt gott!

Knaperstekt baconet och ställ åt sidan så länge.

Gnocchin steker jag på i samma panna som baconet och tillsätter finhackad vitlök och svartpeppar.

Bladspenaten sköljs…

Och vänds ner när gnocchin fått fin färg och krispig yta.

Toppa med bacon, pecorino, rostade pinjenötter och några extra varv med pepparkvarnen.

Smaklig måltid!

Mustig vintergryta med rösti

1 kilo fina grytbitar i kyldisken på ICA! Visst är det lockande till att laga en mustig vintergryta såhär års när kylan kommit. Jag ska ge er ett riktigt gott recept som garanterat kommer värma förfrusna fingrar och kalla kinder. ?

Jag har använt bitar av högrev, purjolök, morötter och färska champinjoner som bas i grytan. Smaksatt den med rödvin, tomatpuré, oxfond, grädde, vinbärsgelé och massor av peppar. Inga konstigheter men så vansinnigt god! Serverade den med rösti som jag stekt i ugnen under tiden grytan puttrat. Ett tips till en välsmakande söndagsmiddag kanske?

 

Det här behöver du : 

1 kg grytbitar (högrev)

3 tsk mortlad svartpeppar

1/2 purjolök

4 morötter

200 gram färska champinjoner

2 msk tomatpuré

4 msk oxfond

3 dl rött vin

3 dl grädde

3 dl vatten

2 msk röda vinbärsgelé

Örtsalt o peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekgryta. Klicka i smör och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Krydda med nymornad svartpeppar. Tillsätt purjolök, morötter och champinjoner. Vänd runt och låt få fräsa med nån minut innan du tillsätter övriga ingredienser utom vinbärsgelén. Låt sedan bräsera på medelvärme utan lock ca 2,5 – 3 timmar så köttet är riktigt mört. Slå på mer vätska om du vill ha mer sås i grytan, red eventuellt av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med vinbärsgelé, örtsalt och peppar.

 

Röstin har jag gjort av riven potatis, riven gul lök, salt och peppar och stekt i smord ugnsform i ca 1 timme i 175 grader.

 

 

 

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! ? Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Fuskvariant på cheese hash browns & bacon

Ibland är det gott att fuska och detta är en väldigt, väldigt god anledning! Har du nån gång köpt hem frysta Findus potatisbullar?

Lägg 4 st på en tallrik och tina dom i microvågsugnen. Platta till dom ordentligt med en stekspade, lägg på lite ost på två av dem och lägg resterande två ovanpå vardera. Platta till igen. Stek i smör så de blir riktigt krispiga. Salta. Servera med bacon och om man vill, lingonsylt. En rejäl brunchtallrik och där fick ni dagens fusktips. 😉

Grillad, örtrubbad fläskfilé med råstekt röstipotatis


Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning. 

Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur? 😀

Recept för 4 port 

Fläskfilén :

Ca 700 gram fläskfilé 
1 dl torkade örtkryddor 
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.

 
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se 

 Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar. 

Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.    

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar 

1 gul lök 

Salt & peppar

Rapsolja 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då. 

 

Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga. 😉 

Langos – godaste snabbmaten hemmagjord

I tisdags gjorde dom langos på hemkunskapen i Jolines klass. Ett arbete där dom också skulle räkna ut kostnader och portioner av de rätter dom valt i respektive grupper. Det blev jättelyckat och gott tyckte dom och jag är ju såklart alltid frågvis om vad dom får göra just på hemkunskapen. Något som jag reagerade på när vi hjälptes åt i köket här hemma ikväll var att dom inte fått några instruktioner eller snarare restriktioner om vad som gäller när man ska fritera. Att tex alltid ha lock nära till hands om det skulle ta eld, aldrig fritera under en fläkt, inte släcka eld med vatten eller luta ansiktet över frityrgrytan. Det visste hon ingenting om!?!?! Degvätskan till smeten som i det här fallet var vatten skulle dom också ta fingervarmt direkt ur kranen… ?!?! Jag vet att jag lägger mig i för mycket ibland men detta är väl väl ändå baskunskaper man borde få lära sig på en hemkunskaps-lektion? 

Lär barnen hur degar och jäst fungerar, hur man reder en sås, kokar kräm och lite säkerhet i köket.  På våra hemkunskapslektioner när jag gick årskurs 7-9 fick vi lära oss att stryka och vika kläder, koka sylt och konservera och reda soppor och såser. Vi bakade bröd och la in sill i lag och lärde oss hur man på mest ekonomiska sätt bakade sockerkaka på eftervärmen i ugnen. Haha!! 😜 

 

Att ta ljummet vatten från kranen till degvätska är i mina ögon totalt förbjudet! Hur som haver gjorde dom i alla fall langos och hon ville gärna göra det här hemma o visa mig som FAKTISKT aldrig någonsin ätit langos, aldrig någonsin. Har ju såklart sett dom på festivaler o marknader o tänkt ”jäklar va gott de verkar” men aldrig kommit mig för att köpa. Jag blev imponerad av hur gott det faktiskt var och det friterade brödet med kokt potatis i var verkligen matigt och smakrikt. Ska absolut göra langos fler gånger framöver, perfekt till sommaren att göra ute på muurikkan och servera med olika topping och tillbehör. 

  

4 st 

Det här behöver du : 

10 gram jäst 

1 dl vatten 

3 dl mjöl 

3 dl kokt, pressad potatis

1 tsk salt 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen med. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop en deg i bunken med hjälp av en sked. Täck med plastfolie och låt jäsa en halvtimme. Olja in händer och ta upp deg med en sked och tryck ut lätt på olja skärbräda. Fritera ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp på hushållspapper så de får rinna av något. Lägg på riven ost, hackad rödlök och gräddfil. Sen kan du toppa med rökt skinka, löjrom, räkor, lax eller precis vad du själv tycker passar. 

 

Baspåläggen; riven ost, hackad rödlök och gräddfil eller créme fraiche. Toppa sen med favorittillbehöret i form av räkor, lax, löjrom, rökt skinka etc. 

 

En langos på gång! 

 

Toppad och klar att avnjutas. 

Bakad potatis med cream cheese och baconröra

Fredag och äntligen helg! En skön känsla då alla är hemma och lediga tillsammans och som alltid är fredagarna lite extra kvällslata, lite som att pysa ut luften på en badboll som studsat runt hela veckan. Det är tillåtet att pusta ut och ta igen sig och göra nåt roligt och avkopplande istället. Imorgon ska Nicke iväg på dan och fixa med en transport. Joline och jag och Bronco styr kosan mot Kalmar för att shoppa lite. Hon vill ha en ny säng så tillbehör o attiraljer kan vi köpa imorgon så kan Nicke ta hem sängen med skåpbil nån dag framöver. Vi ska även hitta lite kläder till begravningen som är på fredag nästa vecka. 

Bronco har ”förbrukat” vår dörrmatta så en ny sådan behövs också införskaffas, sen ska vi ta en promenad med honom vid Kalmar slott innan sedvanligt restaurangbesök. Tror det lutar åt kinamat, vi får se. Blir kul med en liten utflykt i alla fall. Sen är det melodifestivalkväll och jag tror jag köper med lite plockmat och ostbricka hem. Gott småplock framför TV:n funkar alltid. 

Vad har ni för helgplaner? Sportlovstider? 

Här kommer ett gott tips jag tycker ni ska prova ikväll. Går väldigt fort att röra ihop och bakpotatisarna sköter ju sig själv i ugnen. Att det kan vara så gott med potatis??! 😋 

 

4 port 

Det här behöver du : 

4 bakpotatisar 

Olja & Lawrys kryddsalt

 
Röran : 

3 pkt bacon 

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche 

3 finhackade salladslök

2 pressade vitlöksklyftor 

Salt & peppar 

Några droppar D’Elidas chilisås 

  

GÖR SÅHÄR : 

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta bakpotatisarna, torka och lägg på folie. Gnid in med olja och krydda skalet med Lawrys kryddsalt. Skjuts in i ugnen ca 1 timme. Lägg ut baconskivorna på en ugnsplåt och stek samtidigt tills de blivit knapriga. (Skönt o slippa stekos och fettstänk) 

Ta ut baconet och låt svalna något innan du skär de i mindre bitar. 

Rör ihop bacon med övriga ingredienser till röran och smaka av. Servera röran till rykande heta bakpotatisar och en god sallad. Trevlig kväll! 

 

 

Lite lyxigare potatis och purjolökssoppa


Ibland blir längtan efter en riktigt värmande och mustig soppa väldigt påtaglig. Speciellt en frusen, regnig och blåsig dag efter jobbet, visst vill man egentligen sätta sig till bords till den där perfekta och långkokta köttsoppan med klimp men allt hinns verkligen inte med vissa dagar. 

Har du dock ett par potatisar och en bit purjolök löser sig det mesta. 

Det här är min absoluta favorit av vardagssoppor som går fort att tillaga och är både enkel och billig. 

Egentligen består huvudingredienserna enbart av potatis + purjolök + vatten + buljong. Det är själva basen som är nog så god efter att kokat upp och vispats grovt till en soppa som fortfarande har lite bitar. 

Vill man lyxa till det kan man tillsätta både grädde, créme fraiche eller färskost och lite mer örter. 

I mitt recept har jag gjort min egen lyx-variant med extra smak från grunden med torkade örter, en gnutta färskost på slutet och sen toppade jag soppan med riven parmesan. Till detta serverade jag varma baguetter penslade med olivolja och samma örtkryddor som jag använde i soppan. Galet gott bröd att doppa med. 

 

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg potatis (Asterix)

1 purjolök 

2 msk torkade örtkryddor 

1 tsk D’Elidas chilisås

5 dl vatten 

2 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

50 gram philadelphiaost 

Salt och peppar 

Riven parmesan 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj o skiva purjolöken. Hetta upp en rymlig gryta med smör och lägg i potatis, purjolök och de torkade kryddorna. Väns runt i ca 5 minuter. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Sänk värmen och rör ner philadelphiaost.  Smaka av med salt och peppar. 

 

Potatis, purjolök… Osten är mer lyx och inget som egentligen behövs, men väldigt gott! 

 

Ännu ett lyx är ju såklart varma baguetter, hembakade eller köpta. Pensla med olivolja och örtkryddor. Skjuts in ugnen en stund. Doppa i soppan och allt blir fulländat. 

 

Färdigpanerad fisk med hemmagjort potatismos och remouladsås

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips

Halvfabrikat kan vara nog så gott vissa dagar och dessa färdigpanerade är riktigt goda. Citronbitare och frasiga fiskfiléer från Findus fick duga till middag igår då den färska laxen var slut i affären. Dock ett riktigt gott hemmagjort potatismos och remouladsås till det, samt citron och kokta gröna ärtor. Hade egentligen tänkt göra en sås med lax och servera med pasta men det får bli nästa gång det står fisk på menyn. 😛

 

Godaste hemmagjorda potatismoset :

1 kg potatis (Asterix)

4 dl varm mjölk

3 msk smör

2 äggulor

½ tsk vitpeppar

½ tsk salt

1 krm riven muskotnöt

1 nypa socker

*2 tsk citronpeppar + finhackad persilja när jag serverar moset till fisk.

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka potatisen så den är riktigt färdig. Slå av vattnet och tillsätt uppvärmd mjölk. Stöt med rotfruktsstöt och tillsätt även smör och ägg. Jag brukar använda en ballongvisp på slutet när allt är mosat för att få ett lätt och luftigt mos. Smaksätt med vitpeppar, riven muskot och en nypa socker. Smaka av. Potatismos som jag ska servera till fisk smaksätter jag även med citronpeppar samt finhackad persilja.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fish_citron_citronpeppar

Remouladsås : 

25o gram hemmagjord majonäs

1 dl bostongurka

1½ msk hackad kapris (inlagd)

2 tsk citronsaft

Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop, smaka av.

Majonäs (250 gram)  : 

2 äggulor + 1 helt ägg

2 dl rapsolja

1½ tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs. Alla ingredienser bör ha samma temperatur före du mixar ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Spritsa eller klicka ut på tallriken, eller servera i en liten kopp vid sidan om.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fiskpinnar_fish

Findus färdigpanerade fiskfiléer. Här är både citronbitare och frasifa fiskfiléer. Jag steker dom plåt i ugnen med lite flytande smör/olja över i ca 15 minuter 175 grader.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_mos

Under tiden fisken är i ugnen förbereder du och smakar av moset.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fiskratter_fish

Servera med kokta gröna ärtor och extra citron och citronpeppar. Smaklig måltid!