Baconlindade raggmunkar i smörgåsgrillen
Något som dom flesta älskar är raggmunkar och fläsk. Något som jag _inte_ älskar är stekos. Bland de värsta jag vet faktiskt så, så långt det går undviker jag allt stekt som fräser, sprätter och ryker. Jag gör t.ex. hellre köttbullar i ugnen och denna paninigrill används flitigt både till att steka ägg, bacon, grillkorv […]
Potatis och purjolökssoppa, 3 ingredienser, billigt och gott!
Enkel budgetsmart men också fantastiskt god och mättande soppa på bara tre ingredienser. Potatis, purjolök och buljong. Det är allt. Här serverad med tekakorna jag bakade igår. Himmelskt gott och värmande. Hemligheten i soppan är att den ska vispas, då går potatisen sönder lite och reder soppan själv utan att den mixas och det blir […]
Rostbiff med färskpotatis i gräddsås
Kött och potatis ”sommar-style”. Allt måste ju nödvändigtvis inte vara grillat på sommaren så här bjuder jag på en mycket enkel, vällagad rätt där du får användning av överbliven kokt potatis. Trolla fram en god sås av lite kylskåpsrester. Lägg till tunna skivor av rostbiff och du har ett rejält ”trucker-meal” allt i en panna!😉 […]
Lövbiffsrullader med rösti

 

 

Brukar ni laga rullader? Det är bland det godaste jag vet. Jag köper lövbiff i storpack och gör ofta rullader på hälften och strimlar hälften och fryser in till biffgrytor. Så otroligt gott! Dessa har jag fyllt med dijonsenap, emmentalerost och flatrökt skinka. Om det är stora skivor lövbiff delar jag dom på mitten så blir dom inte så galet stora och tar heller inte lång tid att tillaga. Såsen som de får puttra i är en riktigt 10-poängare. Vispa ur pannan efter du brynt rulladerna och du får smak av både köttet, senapen och osten som smält lite. Den godaste fyllningen är helt klart den här kombinationen. Ni måste prova!

 

4 port

Det här behöver du :

8 skivor lövbiff

3 msk dijonsenap

16 skivor Emmentalerost

16 skivor (halvor) flatrökt skinka

Salt och peppar

2 msk kalvfond

1 msk grönsaksfond

6 dl vatten

Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :

Dela varje skiva lövbiff på mitten. Bred på ett tunt lager dijonsenap på varje. Lägg på ost och skinka och rulla ihop. Fäst med en tandpetare. Bryn i het stekpanna, 4-5 st åt gången. Salta och peppra. När alla är stekta vispa ur pannan med vatten. Tillsätt fond och lägg i rulladerna. Låt sjuda ca 45 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av. Glöm inte att dra ut tandpetarna före servering.

Råstekt rösti : 


500 gram fast potatis

1 gul lök

1 msk torkad timjan

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR : 


Skala potatisen och skär i strimlor. Hacka löken. Vänd ner i het panna med olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Stek på medelvärme, ca 30-40 minuter tills potatisen fått fin färg. Vänd runt då och då.

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!

Gnocchi med knaperstekt bacon, pecorino och pinjenötter

Sitter i soffan och småler lite åt vädret vi har. Så många på sociala medier som är arga och irriterade och tycker allt är besvärligt med snön. Varför ödsla negativ energi på nånting som ändå inte går att påverka?! Jag tycker det är som en vinter ska vara. Det är faktiskt inte vår ännu. Allt har sin tid och nu har vi fått vinter. Hade vi inte fått vinter, ja då hade det varit ett evigt tjat om det istället. Man får liksom va nöjd och gilla läget. Om vädergudarna vill ha det såhär så är det så det ska va! Sen kan jag tycka att man kan hjälpas åt och göra det drägligt för folk som ändå arbetar på vägarna såsom hemtjänsten, tidningsbud och brevbärare. Skotta in och utfarter och vid lådstopp så slipper dom köra fast till exempel.

Barnen har då fått sig en veckas extra sportlov då KLT (Kalmar läns trafik) har ställt in sina busslinjer från igår tisdag till och med fredag fick vi besked om idag. Bara i måndags gick dom i skolan och redan då var väglaget besvärligt. Jag tycker det är ett klokt beslut. Även att det är yrkeschaufförer så har dom ansvar för ett stort fordon och en himla massa människoliv och ska dessutom ut på småvägar här på Öland, speciellt östra sidan där vägarna är små, slingriga och snabbt driver igen och sikten blir näst intill obefintlig när snöröken sätter in. Nä, det ansvaret hade då jag inte velat ha på mina axlar som chaufför, så mycket klokt och omtänksamt av KLT att bespara oss onödiga olyckor.

Barnen får plugga hemma och det fungerar alldeles ypperligt i såna här situationer. Man får acceptera läget och göra det bästa av det! Väder som väder. Det kommer snart en sommar och då klagar vi över värmen istället! 😉

Dagens recept är något så vansinnigt gott som gnocchi. Jag låter receptet och bilderna få tala för sig själv.

KRAM PÅ ER!

4 port

Det här behöver du :

1 pkt bacon (120 gram)

2 förp a’ 500 gram färsk gnocchi

3 vitlöksklyftor

100 gram färsk bladspenat

200 gram pecorino

1 dl pinjenötter

Tellicherry svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Börja med att rosta pinjenötterna i torr stekpanna så de får lite färg och börjar knäppa, då är dom klara. Ställ åt sidan så länge. Finhacka och stek baconet i het panna. Lägg upp på ett fat. Stek gnocchin i samma panna utan att diska ur stekfettet. Tillsätt vitlöken och vänd runt så allt får fin färg. Krydda ordentligt med tellicherry svartpeppar. Vänd ner bladspenaten precis före servering. Toppa med bacon, finriven pecorino, rostade pinjenötter och dra några extra varv med pepparkvarnen.

Inte många ingredienser men så fantastiskt gott!

Knaperstekt baconet och ställ åt sidan så länge.

Gnocchin steker jag på i samma panna som baconet och tillsätter finhackad vitlök och svartpeppar.

Bladspenaten sköljs…

Och vänds ner när gnocchin fått fin färg och krispig yta.

Toppa med bacon, pecorino, rostade pinjenötter och några extra varv med pepparkvarnen.

Smaklig måltid!

Mustig vintergryta med rösti

1 kilo fina grytbitar i kyldisken på ICA! Visst är det lockande till att laga en mustig vintergryta såhär års när kylan kommit. Jag ska ge er ett riktigt gott recept som garanterat kommer värma förfrusna fingrar och kalla kinder. ?

Jag har använt bitar av högrev, purjolök, morötter och färska champinjoner som bas i grytan. Smaksatt den med rödvin, tomatpuré, oxfond, grädde, vinbärsgelé och massor av peppar. Inga konstigheter men så vansinnigt god! Serverade den med rösti som jag stekt i ugnen under tiden grytan puttrat. Ett tips till en välsmakande söndagsmiddag kanske?

 

Det här behöver du : 

1 kg grytbitar (högrev)

3 tsk mortlad svartpeppar

1/2 purjolök

4 morötter

200 gram färska champinjoner

2 msk tomatpuré

4 msk oxfond

3 dl rött vin

3 dl grädde

3 dl vatten

2 msk röda vinbärsgelé

Örtsalt o peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekgryta. Klicka i smör och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Krydda med nymornad svartpeppar. Tillsätt purjolök, morötter och champinjoner. Vänd runt och låt få fräsa med nån minut innan du tillsätter övriga ingredienser utom vinbärsgelén. Låt sedan bräsera på medelvärme utan lock ca 2,5 – 3 timmar så köttet är riktigt mört. Slå på mer vätska om du vill ha mer sås i grytan, red eventuellt av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med vinbärsgelé, örtsalt och peppar.

 

Röstin har jag gjort av riven potatis, riven gul lök, salt och peppar och stekt i smord ugnsform i ca 1 timme i 175 grader.

 

 

 

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! ? Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Fuskvariant på cheese hash browns & bacon

Ibland är det gott att fuska och detta är en väldigt, väldigt god anledning! Har du nån gång köpt hem frysta Findus potatisbullar?

Lägg 4 st på en tallrik och tina dom i microvågsugnen. Platta till dom ordentligt med en stekspade, lägg på lite ost på två av dem och lägg resterande två ovanpå vardera. Platta till igen. Stek i smör så de blir riktigt krispiga. Salta. Servera med bacon och om man vill, lingonsylt. En rejäl brunchtallrik och där fick ni dagens fusktips. 😉

Grillad, örtrubbad fläskfilé med råstekt röstipotatis


Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning. 

Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur? 😀

Recept för 4 port 

Fläskfilén :

Ca 700 gram fläskfilé 
1 dl torkade örtkryddor 
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.

 
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se 

 Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar. 

Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.    

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar 

1 gul lök 

Salt & peppar

Rapsolja 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då. 

 

Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga. 😉