Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! 😉 Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Fuskvariant på cheese hash browns & bacon

Ibland är det gott att fuska och detta är en väldigt, väldigt god anledning! Har du nån gång köpt hem frysta Findus potatisbullar?

Lägg 4 st på en tallrik och tina dom i microvågsugnen. Platta till dom ordentligt med en stekspade, lägg på lite ost på två av dem och lägg resterande två ovanpå vardera. Platta till igen. Stek i smör så de blir riktigt krispiga. Salta. Servera med bacon och om man vill, lingonsylt. En rejäl brunchtallrik och där fick ni dagens fusktips. 😉

Grillad, örtrubbad fläskfilé med råstekt röstipotatis


Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning. 

Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur? 😀

Recept för 4 port 

Fläskfilén :

Ca 700 gram fläskfilé 
1 dl torkade örtkryddor 
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.

 
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se 

 Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar. 

Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.    

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar 

1 gul lök 

Salt & peppar

Rapsolja 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då. 

 

Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga. 😉 

Langos – godaste snabbmaten hemmagjord

I tisdags gjorde dom langos på hemkunskapen i Jolines klass. Ett arbete där dom också skulle räkna ut kostnader och portioner av de rätter dom valt i respektive grupper. Det blev jättelyckat och gott tyckte dom och jag är ju såklart alltid frågvis om vad dom får göra just på hemkunskapen. Något som jag reagerade på när vi hjälptes åt i köket här hemma ikväll var att dom inte fått några instruktioner eller snarare restriktioner om vad som gäller när man ska fritera. Att tex alltid ha lock nära till hands om det skulle ta eld, aldrig fritera under en fläkt, inte släcka eld med vatten eller luta ansiktet över frityrgrytan. Det visste hon ingenting om!?!?! Degvätskan till smeten som i det här fallet var vatten skulle dom också ta fingervarmt direkt ur kranen… ?!?! Jag vet att jag lägger mig i för mycket ibland men detta är väl väl ändå baskunskaper man borde få lära sig på en hemkunskaps-lektion? 

Lär barnen hur degar och jäst fungerar, hur man reder en sås, kokar kräm och lite säkerhet i köket.  På våra hemkunskapslektioner när jag gick årskurs 7-9 fick vi lära oss att stryka och vika kläder, koka sylt och konservera och reda soppor och såser. Vi bakade bröd och la in sill i lag och lärde oss hur man på mest ekonomiska sätt bakade sockerkaka på eftervärmen i ugnen. Haha!! 😜 

 

Att ta ljummet vatten från kranen till degvätska är i mina ögon totalt förbjudet! Hur som haver gjorde dom i alla fall langos och hon ville gärna göra det här hemma o visa mig som FAKTISKT aldrig någonsin ätit langos, aldrig någonsin. Har ju såklart sett dom på festivaler o marknader o tänkt ”jäklar va gott de verkar” men aldrig kommit mig för att köpa. Jag blev imponerad av hur gott det faktiskt var och det friterade brödet med kokt potatis i var verkligen matigt och smakrikt. Ska absolut göra langos fler gånger framöver, perfekt till sommaren att göra ute på muurikkan och servera med olika topping och tillbehör. 

  

4 st 

Det här behöver du : 

10 gram jäst 

1 dl vatten 

3 dl mjöl 

3 dl kokt, pressad potatis

1 tsk salt 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen med. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop en deg i bunken med hjälp av en sked. Täck med plastfolie och låt jäsa en halvtimme. Olja in händer och ta upp deg med en sked och tryck ut lätt på olja skärbräda. Fritera ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp på hushållspapper så de får rinna av något. Lägg på riven ost, hackad rödlök och gräddfil. Sen kan du toppa med rökt skinka, löjrom, räkor, lax eller precis vad du själv tycker passar. 

 

Baspåläggen; riven ost, hackad rödlök och gräddfil eller créme fraiche. Toppa sen med favorittillbehöret i form av räkor, lax, löjrom, rökt skinka etc. 

 

En langos på gång! 

 

Toppad och klar att avnjutas. 

Bakad potatis med cream cheese och baconröra

Fredag och äntligen helg! En skön känsla då alla är hemma och lediga tillsammans och som alltid är fredagarna lite extra kvällslata, lite som att pysa ut luften på en badboll som studsat runt hela veckan. Det är tillåtet att pusta ut och ta igen sig och göra nåt roligt och avkopplande istället. Imorgon ska Nicke iväg på dan och fixa med en transport. Joline och jag och Bronco styr kosan mot Kalmar för att shoppa lite. Hon vill ha en ny säng så tillbehör o attiraljer kan vi köpa imorgon så kan Nicke ta hem sängen med skåpbil nån dag framöver. Vi ska även hitta lite kläder till begravningen som är på fredag nästa vecka. 

Bronco har ”förbrukat” vår dörrmatta så en ny sådan behövs också införskaffas, sen ska vi ta en promenad med honom vid Kalmar slott innan sedvanligt restaurangbesök. Tror det lutar åt kinamat, vi får se. Blir kul med en liten utflykt i alla fall. Sen är det melodifestivalkväll och jag tror jag köper med lite plockmat och ostbricka hem. Gott småplock framför TV:n funkar alltid. 

Vad har ni för helgplaner? Sportlovstider? 

Här kommer ett gott tips jag tycker ni ska prova ikväll. Går väldigt fort att röra ihop och bakpotatisarna sköter ju sig själv i ugnen. Att det kan vara så gott med potatis??! 😋 

 

4 port 

Det här behöver du : 

4 bakpotatisar 

Olja & Lawrys kryddsalt

 
Röran : 

3 pkt bacon 

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche 

3 finhackade salladslök

2 pressade vitlöksklyftor 

Salt & peppar 

Några droppar D’Elidas chilisås 

  

GÖR SÅHÄR : 

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta bakpotatisarna, torka och lägg på folie. Gnid in med olja och krydda skalet med Lawrys kryddsalt. Skjuts in i ugnen ca 1 timme. Lägg ut baconskivorna på en ugnsplåt och stek samtidigt tills de blivit knapriga. (Skönt o slippa stekos och fettstänk) 

Ta ut baconet och låt svalna något innan du skär de i mindre bitar. 

Rör ihop bacon med övriga ingredienser till röran och smaka av. Servera röran till rykande heta bakpotatisar och en god sallad. Trevlig kväll! 

 

 

Lite lyxigare potatis och purjolökssoppa


Ibland blir längtan efter en riktigt värmande och mustig soppa väldigt påtaglig. Speciellt en frusen, regnig och blåsig dag efter jobbet, visst vill man egentligen sätta sig till bords till den där perfekta och långkokta köttsoppan med klimp men allt hinns verkligen inte med vissa dagar. 

Har du dock ett par potatisar och en bit purjolök löser sig det mesta. 

Det här är min absoluta favorit av vardagssoppor som går fort att tillaga och är både enkel och billig. 

Egentligen består huvudingredienserna enbart av potatis + purjolök + vatten + buljong. Det är själva basen som är nog så god efter att kokat upp och vispats grovt till en soppa som fortfarande har lite bitar. 

Vill man lyxa till det kan man tillsätta både grädde, créme fraiche eller färskost och lite mer örter. 

I mitt recept har jag gjort min egen lyx-variant med extra smak från grunden med torkade örter, en gnutta färskost på slutet och sen toppade jag soppan med riven parmesan. Till detta serverade jag varma baguetter penslade med olivolja och samma örtkryddor som jag använde i soppan. Galet gott bröd att doppa med. 

 

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg potatis (Asterix)

1 purjolök 

2 msk torkade örtkryddor 

1 tsk D’Elidas chilisås

5 dl vatten 

2 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

50 gram philadelphiaost 

Salt och peppar 

Riven parmesan 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skölj o skiva purjolöken. Hetta upp en rymlig gryta med smör och lägg i potatis, purjolök och de torkade kryddorna. Väns runt i ca 5 minuter. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Sänk värmen och rör ner philadelphiaost.  Smaka av med salt och peppar. 

 

Potatis, purjolök… Osten är mer lyx och inget som egentligen behövs, men väldigt gott! 

 

Ännu ett lyx är ju såklart varma baguetter, hembakade eller köpta. Pensla med olivolja och örtkryddor. Skjuts in ugnen en stund. Doppa i soppan och allt blir fulländat. 

 

Färdigpanerad fisk med hemmagjort potatismos och remouladsås

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips

Halvfabrikat kan vara nog så gott vissa dagar och dessa färdigpanerade är riktigt goda. Citronbitare och frasiga fiskfiléer från Findus fick duga till middag igår då den färska laxen var slut i affären. Dock ett riktigt gott hemmagjort potatismos och remouladsås till det, samt citron och kokta gröna ärtor. Hade egentligen tänkt göra en sås med lax och servera med pasta men det får bli nästa gång det står fisk på menyn. 😛

 

Godaste hemmagjorda potatismoset :

1 kg potatis (Asterix)

4 dl varm mjölk

3 msk smör

2 äggulor

½ tsk vitpeppar

½ tsk salt

1 krm riven muskotnöt

1 nypa socker

*2 tsk citronpeppar + finhackad persilja när jag serverar moset till fisk.

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka potatisen så den är riktigt färdig. Slå av vattnet och tillsätt uppvärmd mjölk. Stöt med rotfruktsstöt och tillsätt även smör och ägg. Jag brukar använda en ballongvisp på slutet när allt är mosat för att få ett lätt och luftigt mos. Smaksätt med vitpeppar, riven muskot och en nypa socker. Smaka av. Potatismos som jag ska servera till fisk smaksätter jag även med citronpeppar samt finhackad persilja.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fish_citron_citronpeppar

Remouladsås : 

25o gram hemmagjord majonäs

1 dl bostongurka

1½ msk hackad kapris (inlagd)

2 tsk citronsaft

Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop, smaka av.

Majonäs (250 gram)  : 

2 äggulor + 1 helt ägg

2 dl rapsolja

1½ tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs. Alla ingredienser bör ha samma temperatur före du mixar ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Spritsa eller klicka ut på tallriken, eller servera i en liten kopp vid sidan om.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fiskpinnar_fish

Findus färdigpanerade fiskfiléer. Här är både citronbitare och frasifa fiskfiléer. Jag steker dom plåt i ugnen med lite flytande smör/olja över i ca 15 minuter 175 grader.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_mos

Under tiden fisken är i ugnen förbereder du och smakar av moset.

 

panerad_fisk_findus_remouladsas_hemmagjord_potatismos_recept_middagstips_fiskratter_fish

Servera med kokta gröna ärtor och extra citron och citronpeppar. Smaklig måltid!

 

Krämig kycklingröra med cream cheese till bakad potatis eller baguetter

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration

Igår var det inte mindre än Jolines födelsedag! Stora tjejen är nu 14 år. Som alltid här hemma är det födelsedagsbarnet som bestämmer middag och dessert och hennes val blev kycklingröra med bakpotatis och en söt banoffeepaj. Perfekt mat att bjuda många på den kan förberedas dagen innan och endast bakpotatisarna behöver tillagas i ugnen före servering. Kanongott blev det och hon var mer än nöjd med sin dag med släkt och vänner, fina presenter och en helmysig kväll på alla sätt.

Kycklingröran gjorde jag av två grillade kycklingar, två askar philadelphiaost, créme fraiche och goda kryddor. Smaken blev otroligt god och med lite hetta, men inte för mycket. Serverade med bakpotatis, sallad, baguetter och vitlökssmör.

 

8 port

Det här behöver du : 

8 bakpotatisar

2 grillade kycklingar

Röran : 

400 gram philadelphiaost

2 dl créme fraiche

1/2 liten, finhackad purjolök

3 msk sweet chilisås

1 msk vit balsamico vinäger

1 tsk D’Elidas chilisås

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till röra. I en rymlig skål. Bena ur kycklingen och finfördela köttet. Ta en matsked olja och lite allkrydda och vänd runt innan du blandar med röran.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling_philadelphiaost

Röran är färdig och ska nu blandad ihop med kycklingköttet.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_buffe

Lägg upp i en skål och ringla över lite sweet chilisås och några varv med pepparkvarnen.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken

Några av alla fina presenter!
joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling

Och sen dags för födelsedagsmiddagen. Recept på desserten kommer.

 

Krämig kycklingröra med cream cheese till bakad potatis eller baguetter

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration

Igår var det inte mindre än Jolines födelsedag! Stora tjejen är nu 14 år. Som alltid här hemma är det födelsedagsbarnet som bestämmer middag och dessert och hennes val blev kycklingröra med bakpotatis och en söt banoffeepaj. Perfekt mat att bjuda många på den kan förberedas dagen innan och endast bakpotatisarna behöver tillagas i ugnen före servering. Kanongott blev det och hon var mer än nöjd med sin dag med släkt och vänner, fina presenter och en helmysig kväll på alla sätt.

Kycklingröran gjorde jag av två grillade kycklingar, två askar philadelphiaost, créme fraiche och goda kryddor. Smaken blev otroligt god och med lite hetta, men inte för mycket. Serverade med bakpotatis, sallad, baguetter och vitlökssmör.

 

8 port

Det här behöver du : 

8 bakpotatisar

2 grillade kycklingar

Röran : 

400 gram philadelphiaost

2 dl créme fraiche

1/2 liten, finhackad purjolök

3 msk sweet chilisås

1 msk vit balsamico vinäger

1 tsk D’Elidas chilisås

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till röra. I en rymlig skål. Bena ur kycklingen och finfördela köttet. Ta en matsked olja och lite allkrydda och vänd runt innan du blandar med röran.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling_philadelphiaost

Röran är färdig och ska nu blandad ihop med kycklingköttet.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_buffe

Lägg upp i en skål och ringla över lite sweet chilisås och några varv med pepparkvarnen.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken

Några av alla fina presenter!
joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_bakpotatis_roror_rora_kycklingrora_bakad_potatis_recept_tips_inspiration_grillad_kyckling

Och sen dags för födelsedagsmiddagen. Recept på desserten kommer.

 

Pommeskrydda med dill och hemmagjord vit majonäs

stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda_stripskrydda

Har ni nån gång fått den gröna dillkryddan på pommes när ni ätit på gatukök? Sjuhundra resor godare än den vanliga som är orange. Den gröna fanns förr i kryddburks-sortimentet både hos Kockens och Santa Marias med inte nu längre. Vet inte om den enbart finns i grossistförpackning kanske men jag hittar den då inte bland kryddorna i vanlig butik så jag gjorde en egen kryddblandning, för jag verkligen ÄLSKAR den kryddan!

 

Den finns under namnet ”mos & pommeskrydda” på vissa kryddsidor på nätet men då innehåller den en massa glutamat. Jag tror man kommer närmast originalet om man använder dill, aromat och lite lökpulver men jag vill inte använda aromat så jag gjorde en egen variant som blev tokgod faktiskt så prova om ni gillar den kryddan på pommes. Även god på fisk och kokt/grillad nypotatis.

 

Majonäsen är mitt grundrecept fast utan senap och vinäger då denna blir mer mild i smaken och smakar mer ”amerikansk majonäs”. Vill du inte göra egen så rekommenderar jag Hellmans.

 

Pommeskrydda med dill 

4 msk torkad dill

2 msk torcomare örtsalt

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda de torra kryddorna i en burk, skaka om. Förvara mörkt och torrt.

 

Vit majonäs 

1 äggula

2 msk pressad citronjuice

2 dl rapsolja

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när majonäsen blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en lite mer flytande dip så tillsätt lite vatten och rör om.

 

stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda

Att doppa stora pommes med dillkryddan i en hemmagjord vit majonäs är himmelriket… Så galet gott!! Dom stora pommesen hittade jag i ICA sortiment i frysdisken.