Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost, hasselbackspotatis och örtagårdssås
Gott nytt år alla underbara läsare, hoppas ni alla mår bra och förhoppningsvis klarat er ifrån Covid-19. Här på ön är allt bara bra. Fem långa lediga dagar och nu är det dags att kavla upp ärmarna och hugga tag i arbetet igen, vilket jag ser fram emot. Nytt år, nya utmaningar att ro iland […]
Påsken 2020
Påskledigt och hemmamys! Den mest avkopplande högtiden av alla utan stress och måsten, bara god mat och tid att ladda batterierna med strålande sol, frisk luft och fågelkvitter. Precis sånt vi behöver i dessa tider. Vi har gjort det väldigt enkelt för oss och handlade all mat online innan skärtorsdagen för att slippa vistas i […]
Äkta, öländska kroppkakor
Är det nånting som ölänningar håller på som tradition så är det kroppkakorna på trettondagsafton. Nya årets första kroppkakskok och det är ju såklart galet gott. Jag som är från Norrland har istället invigt min familj till pitepalten och brukar gå mot strömmen och koka just palt istället för kroppkakor på trettondagsafton. Men inte idag.😉 […]
Snåla-veckan-gryta
Visst är det himla skönt att kunna ta vara på sånt man har hemma när man behöver snåla lite?! Att inte behöva handla utan ta vad som finns. Alla har vi stunder då man får vända och vrida på slantarna eller behöver spara till något. Har man inte det så kan man faktiskt tillaga denna […]
Ryggbiff, råstekt potatis och världens godaste pepparsås
Vi börjar så sakta piggna till här hemma efter en evighetslång influensa/förkylning och hosta som aldrig verkar ta slut. Julhelgen har ändå varit otroligt lugn och skön och vi har njutit av god mat hemma hos min mamma med lite ”knytis-julbord”. Julaftons-kväll hemma i TV-soffan med tända ljus, julfilmer och godis. Joline och jag gjorde […]
Baconlindade raggmunkar i smörgåsgrillen
Något som dom flesta älskar är raggmunkar och fläsk. Något som jag _inte_ älskar är stekos. Bland de värsta jag vet faktiskt så, så långt det går undviker jag allt stekt som fräser, sprätter och ryker. Jag gör t.ex. hellre köttbullar i ugnen och denna paninigrill används flitigt både till att steka ägg, bacon, grillkorv […]
Potatis och purjolökssoppa, 3 ingredienser, billigt och gott!
Enkel budgetsmart men också fantastiskt god och mättande soppa på bara tre ingredienser. Potatis, purjolök och buljong. Det är allt. Här serverad med tekakorna jag bakade igår. Himmelskt gott och värmande. Hemligheten i soppan är att den ska vispas, då går potatisen sönder lite och reder soppan själv utan att den mixas och det blir […]
Rostbiff med färskpotatis i gräddsås
Kött och potatis ”sommar-style”. Allt måste ju nödvändigtvis inte vara grillat på sommaren så här bjuder jag på en mycket enkel, vällagad rätt där du får användning av överbliven kokt potatis. Trolla fram en god sås av lite kylskåpsrester. Lägg till tunna skivor av rostbiff och du har ett rejält ”trucker-meal” allt i en panna!😉 […]
Lövbiffsrullader med rösti

 

 

Brukar ni laga rullader? Det är bland det godaste jag vet. Jag köper lövbiff i storpack och gör ofta rullader på hälften och strimlar hälften och fryser in till biffgrytor. Så otroligt gott! Dessa har jag fyllt med dijonsenap, emmentalerost och flatrökt skinka. Om det är stora skivor lövbiff delar jag dom på mitten så blir dom inte så galet stora och tar heller inte lång tid att tillaga. Såsen som de får puttra i är en riktigt 10-poängare. Vispa ur pannan efter du brynt rulladerna och du får smak av både köttet, senapen och osten som smält lite. Den godaste fyllningen är helt klart den här kombinationen. Ni måste prova!

 

4 port

Det här behöver du :

8 skivor lövbiff

3 msk dijonsenap

16 skivor Emmentalerost

16 skivor (halvor) flatrökt skinka

Salt och peppar

2 msk kalvfond

1 msk grönsaksfond

6 dl vatten

Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :

Dela varje skiva lövbiff på mitten. Bred på ett tunt lager dijonsenap på varje. Lägg på ost och skinka och rulla ihop. Fäst med en tandpetare. Bryn i het stekpanna, 4-5 st åt gången. Salta och peppra. När alla är stekta vispa ur pannan med vatten. Tillsätt fond och lägg i rulladerna. Låt sjuda ca 45 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av. Glöm inte att dra ut tandpetarna före servering.

Råstekt rösti : 


500 gram fast potatis

1 gul lök

1 msk torkad timjan

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR : 


Skala potatisen och skär i strimlor. Hacka löken. Vänd ner i het panna med olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Stek på medelvärme, ca 30-40 minuter tills potatisen fått fin färg. Vänd runt då och då.

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!