Ädelostpaj med skinka och broccoli

Äntligen fredag och helgmys med familjen! Gjorde en ädelostpaj till ikväll men stod lite i valet och kvalet. Hade tänkt biff med purjolök o bambuskott men de får det bli imorgon istället. Pajen är en av mina absoluta favoriter, så smakrik och enkel att göra. Kan göras som denna i rund form, eller till buffé i små mazarinformar eller långpanna, blir alltid god och kan förberedas dagen innan och bara värmas på. Vill du ha den helt vegetarisk så uteslut skinka. Champinjoner är gott att ha i receptet så laborera lite som ni tycker.

 

Nu önskar jag er alla en toppenfin helg! PUSS

 

Det här behöver du :

1 sats pajdeg eller färdig rund på rulle

3 broccolibuketter

200 gram rökt skinka

3 ägg

4 dl mjölk

2 förp kvibille ädelost

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll i saltat vatten nån minut. Häll av vattnet och låt stå och ånga av. Vispa ihop ägg, mjölk samt salt och peppar i en skål. Klä formen med pajdegen och lägg i broccoli, skinka och smulad ädelost. Slå på äggstanningen. Grädda i ca 30 – 35 minuter i 175 grader.

 

Trevlig helg!

Knäckig, smulig blåbärspaj


Blåbär, blåbär, blåbär! De absolut godaste bären till alla slags dessertpajer enligt mig. Plockade mycket blåbär, lingon och hjortron med farmor och farfar i Norrland när jag var liten men väldigt sällan numera. Det är bara fööööör tråkigt och inte finns de i de såna mängder här nere på ön som i norrlandsskogarna där man fyllde en 10-liters-hink på nolltid! 😊 Här finns det mer mygg än blåbär… 

Idag köper jag frysta blåbär på ICA men i all hast till pajbaket tar jag såklart FEL paket.  

Odlade blåbär, dom stora, osmakliga som är som vindruvor inuti är helt fel… Dom är fina att dekorera med men dom smakar ingenting och i en paj ska det smaka blåbär.   Gjorde felet på jobbet sist o köpte sen nya o bakade två mindre pajer enligt samma recept. 

 

Det här behöver du :

2 pkt frysta blåbär

2 msk potatismjöl

150 gram smör

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1½ dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Häll blåbären (frysta eller tinade spelar ingen roll) i en rund spring eller två mindre formar. Rör ut blåbären med potatismjöl. Blanda resten av ingredienserna och smula över. Grädda ca 30 minuter i 175 grader. 

 

 

Köttfärspaj med champinjoner och vitlökssås

Trevlig helg på er alla! Så roligt att läsa både på Facebook och instagram (@kryddburken) vilka middagsplaner ni har. Helg är alltid helg o fredag till söndag går från snabbt, gott och enkelt till mer avancerad, välplanerade och ofta långlagad middag. Allt har sin charm och om jag får säga det själv så smakar middagar olika beroende på vilken veckodag det är. 

Fredagarna är goda då man ofta är trött o sliten o pustar ut efter veckan och kör nåt enkelt, säkert kort medan söndagarna blir mer andaktliga och avnjuts lite längre och smakas av mer kan jag tycka och då blir det ofta lite mer lyxiga som man njuter av en längre stund vid middagsbordet och inte vid TV-bordet.  

Något ni reflekterat över? Vilken veckodag är godast egentligen?? 

Den här köttfärspajen gjorde jag igår (fredag) och blev verkligen kanongod tillsammans med champinjoner och en god vitlökssås till. Gratinerad med massor av ost dessutom. Nä, det kan inte bli fel! 😜 

 

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, alt. färdigkavlad, rund pajdeg 

400 gram blandfärs 

150 gram färska champinjoner 

2 msk vetemjöl

1 msk tomatpuré 

1 msk grönsaksfond 

1 msk kalvfond 

2 dl vatten 

2 tsk D’Elidas chilisås 

1 krm chilipulver

1 krm paprikapulver 

Salt och peppar 

 

Äggstanning : 

3 ägg 

3 dl grädde 

Trocomare örtsalt 

 

Topping : 

3 dl riven ost 

1/2 röd paprika 

Svartpeppar 

 

GÖR SÅHÄR : 

Nagga med gaffel och förgrädda pajskalet i en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam med höga kanter. 200 grader ca 10 minuter. Bryn färsen tillsammans med hackade champinjoner. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna, låt fräsa på några minuter tills vätskan kokat in och smaka av. 

Vispa ihop äggen med grädde och örtsalt. Fyll pajskalet med färsröran. Toppa med riven ost och slå på äggstanningen. Lägg skivad paprika överst och dra några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

 

Vitlökssås : 

2,dl créme fraiche 

2 msk olivolja 

2 finrivna vitlöksklyftor 

1 tsk flytande honung 

1 krm svartpeppar

Salt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop samtliga ingredienser, smaka av. 

 

På väg in i ugnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

 

Låt pajen ”stå till sig” ca 15-20 minuter så den ”sätter sig” och är lättare att skära upp i fina bitar. 

 

 

Servera pajen med blandad sallad och vitlökssås. 

 

Smaklig måltid! 

Hemkunskapsläxa


Joline bakade pizza i helgen då dom fått en hemläxa från hemkunskapen i skolan. 
Det är inte första gången så hon har rutinerna inne. Degen gjorde hon med hälften vetemjöl och hälften durumvete. Ca 12 gram jäst till två runda pizzor för en tunn o fin botten som fick jäsa ca 1 timme. Därefter förbakade hon bottnen i ca 5-8 min på 225 grader innan hon la på pålägger och gräddade dem färdiga. 
Tomatsåsen kallrörde hon ihop med finkrossade tomater (Mutti, Kung Markatta eller annan tomatkonserv av hög kvalité) torkad oregano, en skvätt vatten och olivolja. Kryddade upp den med salt o peppar, tomatpuré o en gnutta socker. 


Pålägget med mozzarella och pepperoni blev väldigt gott och hela familjen gav tummen upp. Bra jobbat! 😛 

Äppelpaj med hallon och knäckig topping

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_knäckig

Årets första äppelpaj från våra egna äpplen är här! Ett rent experiment till recept men alltid lika roligt att utmana sig själv. Det är hösten som gör debut när äppelträdens frukt blir rödare och det närmar sig skörd och framförallt skördefest! Den absolut bästa tiden på hela året här på Öland.

Den svalare vinden, stämningen med mörker, brinnande marschaller, färgsprakande pumpor som lyser upp och ön väcks åter till liv igen efter sommarens turistinvasion. En behagligare invasion enligt mig då fokus inte ligger på att maximera dygnets alla semestertimmar i ett rasande kaos mellan badstrand, husvagn, gågata, snabbköp och tändvätske-osande grillar!

Skördefest är mer livsnjutande och trots att öbefolkningen blir större än midsommarhelgen och trafiken återigen står still i ett galet myller så känns det på nåt vis mer rofyllt. Folk njuter mer av en weekend än försöker ”hinna med” med semesterns alla måste och man tar det som det kommer. Det är galet, roligt, gemytligt och tiden jag älskar bäst! Har ni aldrig varit här på Ölands skördefest så boka in helgen och kom hit, kanske ses vi! 😛

Nu kommer här mitt improviserade recept på årets första äppelpaj som jag bakat in både hallon, äppelmos och en knäckig topping i. Jag hoppas ni provar för jag garanterar er nu efter provsmakning att den blev riktigt god!

 

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg : 

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

2 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Låt stå kallt i kylskåpet minst en halvtimme.

 

Fyllning : 

3 äpplen

2 dl frysta hallon

2 msk potatismjöl

2 msk strösocker

1 dl äppelmos (gärna hemmagjord

 

Topping : 

3 msk rumsvarmt smör

2 dl havregryn

2 msk vetemjöl

2 msk ljus sirap

1 msk mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt stå kall i kylen medans du förbereder fyllning och topping.

Skala och tärna tre äpplen, blanda med frysta hallon, potatismjöl, socker och äppelmos. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en separat skål.

Kavla ut pajdegen och klä en rund ugnsform. Förgrädda ca 10 minuter i 175 grader. Ta ut och häll i fyllningen. Smula över toppingen, samt mandelspån. Grädda i ca 45 minuter eller till fyllningen bubblar och toppingen fått fin färg.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott

Fyllningen. Äppelbitar, hallon, socker, potatismjöl och äppelmos.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_fyllning

Fyllningen är i. Bara smula över topping och mandelspån.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_crumble

Redo för gräddning.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_knäckig_crumble

Färdig att avnjutas!

 

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Smördegspaj med vaniljkräm, jordgubbar och glass

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips

Igår var det skolavslutning i Borgholms slottsruin för Joline. Hon gick ut 7:e klass på Slottsskolan. Vädret var inte det bästa kan man säga då regnet stod som spön i backen. Tyckte verkligen synd om alla fina ungdomar som hade lag timmar på att klä upp sig i kostym och söta klänningar och fixat lockar i håret och smink och hela baletten. Allt rann bort och dom var minst sagt dyngsura. Joline vred ur sin klänning av regnet… Det blev sommarlov i alla fall och hon fick eskort i rosa cadillacen trots vädrets makter. Vi åkte dock hem och bytte kläder innan vi körde ner till kondis för att fika med klasskompisar och övriga familjer. Jättetrevligt!

 

På kvällen fick Joline bestämma middagen så lagade vi helstekt fläskfilé med nypotatis, aromsmör, sallad, majskolvar och melon. Desserten blev denna busenkla smördegspaj med vaniljkräm och jordgubbar som serverade med ett par kulor vaniljglass. En toppendag på alla sätt och regnet var trots allt väldigt välkommet hit till ön men olyckligt nog just på avslutningsdagen.

 

Det här behöver du : 

1 förp färdigkavlad smördeg

3 dl vaniljkräm (färdigköpt pulver som vispas ut med mjölk)

1 liter jordgubbar

Florsocker

1 uppvispat ägg

Råsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta ut en cirkel av smördegen. Överbliven deg kan du lägga runt kanterna och nypa ihop. Vik upp kanterna lite slarvigt. Bred ett tjockt lager vaniljkräm på botten. Toppa med skivade jordgubbar och pudra över florsocker. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_fyllning_vaniljkräm

Smördegen formad som en cirkel med uppvikta kanter och fylld med vaniljkräm.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_pajdeg

Toppad med skivade jordgubbar. Pensla kanten med uppvispat ägg.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01228475756943226,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sikta över florsocker och grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_bär_bärpaj

Färdig!

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01990197971463203,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Servera med vaniljglass och pudra över lite florsocker före servering.

 

Hönöpizza med mozzarella och rökt bog

pizza_hönökaka_hönöpizza_snabbt_enkelt_recept_fredagsmys_fredagsmat_tips_middagstips_rökt_skinka_bog_mozzarella_hemmagjord

Fredag till ända och det hare varit en lång vecka på många sätt men samtidigt har allt gått i en rasande fart. Våra små tretton råttbebisar har blivit stora, börjar äta, busa och hoppa omkring men dom har tagit mycket tid då vi haft en liten som behövt stödmatas ofta. Lilla mini som vi kallar honom vägde inte mer än 3 gram när han föddes jämfört med övriga som låg runt 7 – 9 gram. Chanserna var inte störa att han skulle överleva men jag har lagt ner all min vakna tid och hela mitt hjärta åt denna lilla pojke så idag är han uppe på stadiga 31 gram och mår toppenfint.

 

Jag har också köpt på mig två stora voljärer där honor och hanar bor separat och allt har givetvis blivit baby-säkrat med extra nät och galler. Det var inte gjort i handvändning att både montera ihop voljärerna OCH klä in bägge med formpassat utklippt nät. Jag började tidigt i torsdags morse då paketet med burarna anlände och sen höll jag på non-stop till sena kvällen och fingrarna värkte och blödde av alla vassa rispor från nätet jag klippte och allt monterande som skulle formanpassas in i minsta detalj. Men hujedamej va bra det blev och så fint och så stolt jag var när jag öppnade kunde de nyinredda burarna till Norpan & bebisar och till pojkarna. Dom har verkligen fått fina våningshus med tre plan. Toalett/badrum, vardagsrum och överst lek/sovrum med fina hus och hängmattor.

 

Allt finns numera uppdaterat på ett separat instagram-konto för er som är nyfikna och vill följa. @norpan_rats

 

Nu till kvällen kanske inte så överambitiösa dinnering utan snarare en galet god fuskpizza med hönökaka.

 

När jag är i Ullared bunkrar jag hönökaka och fryser in, den dom säljer där, den äkta är bara så god, smakar mer och är saftigare än den man kan hitta på te x. ICA så passa på när ni är där. Hönökaka är ett måste med i bilen hem!

 

Jag har bara strukit ett tunt lager tomatsås på bottnarna, kryddade med extra oregano och salt. Sen tunt skivad mozzarellaost över hela, toppad med rökt, skivad bog och sen skjuts in i ugnen. Simpelt men attans så gott!

 

Hönökaka till pizza och även varm smörgåstårta är det godaste som finns i fusk-väg! 😉

 

pizza_hönökaka_hönöpizza_snabbt_enkelt_recept_fredagsmys_fredagsmat_tips_middagstips_rökt_skinka_bog_mozzarella_hemmagjord_pizzabotten

Trevlig helg önskar jag er alla! ♥

Pizzafavorit i kyldisken

pizza_italia
Brukar ni köpa pizza från frysdisken ibland? Det händer extremt sällan här hemma men ibland kan det vara smidigt och går fort när man är på jobbet o har en stressig lunch eller totalt inte hunnit med att fixa matlåda. Däremot är jag inget fan av Billy´s panpizzor eller Grandiosas eller andra märken heller för den delen. Men DESSA PIZZOR!! Färska, handgjorda kvalitetsspizzor. Provade en för ett par veckor sedan då jag glömt bort både frukost och lunch och var på väg hem från jobbet efter storhandling och såg då denna pizza på ICA. Den åkte med hem direkt och jösses amalia så god! Precis som färdig hämtpizza från pizzeria.

 

Bottnen är bara halvbakad och fyllningen ligger ovanpå, rikligt dessutom och den är väl packeterad och smakar helt ljuvligt gott! Vi har provat hawaii och kebab än så länge och bägge är fullt godkända. Bara skjuts in i ugnen i 225 grader tills de är lagom gyllenbruna. Jag som föredrar lite ljusare pizzor tycker detta är perfekt så jag gräddar inte min lika länge som övrigas. 😉

 

Pizzeria Italia som gör dessa pizzor ligger i Kalmar och levererar till både butiker, restauranger, caféer etc främst i södra och sydöstra Sverige så har du sett dom i butik nära dig – KÖP hem och prova! 😛 De kostar ca 69kr/st och är lika stora som vanlig hämtpizza och ligger i vanliga pizzakartonger. Sallad och vitlökssåser finns också att köpa till.

 

italai_pizza_kalmar_pizzeria
Såhär ljust gräddad vill jag ha min pizza så att få välja tiden i ugnen själv är perfekt! 😉

 

pizza_italia_kebabpizza
Kebabpizzan. Sallad + vitlökssås finns även att köpa till i burk.