Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Påsktips och tankar kring en konstig diet

Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya…

Naturligt gott och hälsosamt

Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet.

Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo.

När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra.

Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten.

Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med.

Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten?

Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgrikt som nu.

På bilden nedan ser du den tallrik med tillbehör till stekt kalkonbröst och ägg, som gjorde att jag kom på idén till det här blogginlägget.

Jag har här blandat en traditionell, turkisk salt getyoghurt med ezme, en röra på tomatpuré, krossade valnötter, olivolja, chili, vitlök och salt.

Dessutom äter vi alltid smör till vår mat, på bilden ett hemkärnat jag köpt direkt av en lokal bonde från bergen runt Alanya på grönsaksmarknaden.

En stor sallad på bladpersilja och rucola eller andra gröna blad, med cocktailtomater, olivolja och vinäger ingår i nästan varje måltid hos oss när vi är i Turkiet på vintern, liksom svarta oliver av bästa kvalitet.

Det här ger så otroligt mycket mer av vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter, än som förr när jag på sin höjd hade lite tomat och lök i pastasåsen…

Färgglada tillbehör till min typ av lågkolhydratkost, LCHF/Paleo…

Mina hälsoproblem, som trötthet, värk, migrän och den redan nämnda magen, försvann sakta men säkert.

Sen att jag på kuppen blev slankare och är starkare än på många år nu vid fyllda 55, det är ju bara en extrabonus.

Här nere kommer några bilder från igår kväll, när vi åt en mycket god buffelfilé på Mezza, även den ett riktigt bra exempel på den mat jag äter numer.

Köttet var mycket mört och mustigt, lite likt älgkött i smak och struktur.

Tillbehören sauterad spenat med lök och paprika, grillad vitlök, rödbetspuré och gorgonzolasås lyfte smakerna ännu högre.

Jag valde bort potatisen och beställde extra smör, det gjorde som vanligt maten både mer smakrik och mättande.

En flaska vatten till, det är stående måltidsdryck i mitt och Lennarts gemensamma liv.

Jag kan vid festliga tillfällen dricka ett glas vin, men det är väldigt sällan idag.

Har du Facebook så kan du här läsa ett intressant inlägg från kostexperten Sanna Ehdin som jag delade igår och i kommentarerna vårt samtal om vad som får oss att leva friskare även när vi blir äldre.

Sanna och jag är lika gamla och har mycket gemensamt i vår matfilosofi och sätt att leva, med rena, ekologiska råvaror och minimalt med alkohol.

Jag kommer att fortsätta på inslagen väg när det gäller mitt val av mat och dryck, det som gett mig hälsan tillbaka.

Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Annika Dahlqvist som fick in mig på det här underbara sättet att äta genom en föreläsning.

 

Reklamtexter och intressanta länkar

Nu blir det lite ohejdad reklam för saker jag uppskattar, så sluta läs här om du är känslig.

Jag har tack vare min dagliga mat fått till en av landets största hälso/matbloggar, skrivit flera kokböcker, fått uppdrag som receptkonsult till flera restauranger (länkar i marginalen) och fått se mina frökex ute i butikerna tack vare Huså Bröd

Den senaste tiden har jag startat en liten resebyrå och gett mig ut på en föreläsningsturné med fina vännen Therese Renåker och nu dessutom blivit Sverigeambassadör för den bästa slowcooker jag provat, nämligen Wonderbag.

Inget av detta hade hänt om jag hållit mig till min gamla tallriksmodell med massor av kolhydrater, det är en sak som är säker… ?

Nu över till Påsktipsen, klicka på bilden nedan så kan du börja med att beställa påskens finaste servetter på webshopen AllMyTesign, en sida fylld av konstverk skapade av Therese.

Uppger du rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan, så får du 20% på servetterna.

I en annan webshop hittar du den färgglada brickan häruppe och många andra vackra alster från den sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Påskägg på servett med mandalastenar…
Foto Therese Renåker

Klickar du på nästa bild så kommer du till Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Där kan du köpa en PDF med deras fina receptsamling fylld med det godaste till påsken, för alla som njuter av ursprunglig mat.

Jag och Therese kommer att delta i deras Paleohelg 13-14 maj, ett riktigt bra tillfälle för alla som vill lära mer om Paleo.

Påskrecept från Under vårt tak, endast 49 kr… Foto Jenny och Magnus Andersson

Sist, men inte minst, så hittar du här mina egna Påskfavoriter, det har blivit ett av de mest uppskattade inläggen i bloggens 8-åriga historia.

Så det är säkert många som njuter av den här konstiga dieten i Påskhelgen ?

Gurkbåtar från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Påsktips del 3 – Gröna rätter

Gröna rätter till påskbuffén

När jag jobbade på restaurang så hade jag ofta bufféer av alla möjliga slag.

Jag gjorde alltid en hel del goda, gröna rätter som tillbehör till allt kött och fisk, det var mycket uppskattat av gästerna.

Idag får du tips på några rätter som passar fint på påskbordet, de tillför massor av härliga färger och smaker till all den goda påskmaten.

Getostsallad med jordgubbar

Sallad med getost och jordgubbar 4 port

½ huvud romansallad

8 jordgubbar

100 g getost

1 dl cashewnötter

1 msk finhackad rosmarin

Strimlat skal av 1 ekologisk citron

Generöst med kallpressad olivolja och lite balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken. Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över salladen. Avsluta med att ringla över olivolja och vinäger.

Omelettrullar

Omelettrullar 4-6 port

3 äggvitor

1 helt ägg

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning:

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk fransk senap

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med grädde, frön och salt i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten stekpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick till 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt eller lägg upp ett fat med skivor att servera på påskbordet.

Stek rivna Morötter mjuka i Smör till Turkisk Morotsröra

Turkisk morotsröra

4 morötter

100 g smör

1 dl turkisk yoghurt

½ dl grädde

Salt och peppar

Riv morötterna grovt, stek dem riktigt mjuka i smöret. Salta och peppra.

Blanda ner yoghurt och grädde och låt puttra en liten stund på svag värme.

Smaka av om det behövs mer salt. Mixa röran lätt med stavmixer.

Morotsröran är god att servera både varm och kall.

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Påsktips del 1 – Sill

Inlagd sill

Heminlagd sill till påsk

Jag befinner mig på resande fot hela veckan före påsk så jag kommer inte att laga så mycket mat.

Det blir mamma som får lägga in sill och fixa lite gott tills jag kommer hem på långfredag.

Jag lägger därför ut några av mina favoriter från förr, så du får lite tips på hemlagade läckerheter inför ditt påskbord.

Idag får du mina godaste silltips, först ut en inlagd sill med betydligt mindre socker än den du köper i butikerna.

Jag har med åren minskat på sockerhalten i min sill eftersom jag mer och mer vant mig av vid den söta smaken.

Men jag väljer ändå att söta den lite grann för att efterlikna smaken av vår traditionella, svenska inläggningssill.

Det är en smak jag inte vill vara utan tre gånger per år, till påsk, midsommar och jul.

De sillsorter på burk man hittar i kyldisken i mataffärerna innehåller oftast ända upp till 24% kolhydrater.

Det mesta av sockret finns i lagen, tyvärr räknas den med i näringsberäkningen på burkarna men själva sillbitarna innehåller ingen hög halt av socker.

Vill du istället prova att lägga in sill helt utan socker så finns ett bra recept på en polsk sockerfri sill här inne på Matmedmera.

Många tror att det behövs mycket socker i inläggningen för att sillen ska hålla sig, men den håller sig alltså bra även utan bara halten av salt och ättikssprit är hög.

Vill du ha fler tips på olika rätter till påskbuffén så titta in under veckan som kommer, har förberett några inlägg som dyker upp under tiden jag är ute och reser.

Här hittar du dessutom en samling av mina 85 rätter till påskens middagar, en hel kokbok alldeles gratis.

SOS – Inlagd sill med ost och smör

Inlagd sill på mitt sätt

4 urvattnade saltsillfiléer

1 rödlök

1 morot

3 dl vatten

1½ dl ättikssprit 12%

1 dl socker, honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva moroten och löken.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med pepparkorn och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det behövs mer ättika eller sötning.

Citronsill

Citronsill

Citronsill

½ sats inlagd sill

1 ekologisk citron

½ dl strimlad gräslök eller purjolök

Ta upp sillen ur lagen. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare. Skala av bara det yttersta gula skalet och skär strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal. Rör ner löken.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig citronsmaken. Smaka av om du vill ha mer syra eller sötma.

Rödvinssill

½ sats inlagd sill

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Gott till sillen är mitt valnötsbröd, du kommer till receptet om du klickar på bilden nedan.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Om du funderar vad du ska lägga i de jättelika påskägg som säljs i butikerna nu, så rymmer de säkert en hel kokbok ;)

En fin present att ta med när du blir bortbjuden i påsk, som ger betydligt längre glädje än om du fyller det med godis.

Här hittar du min Grillmat LCHF på reapris några dagar till, på Adlibris kostar den nu bara 45 kronor och på Bokus 49 kronor.

På bilden som Mikael Eriksson tagit ser du de läcka hjortrontryfflar jag gjorde till boken.

Det är tack vare att du kära läsare och många fler köpt mina kokböcker som jag har råd och möjlighet att göra alla spännande resor den här våren.

Just nu är jag i Stockholm på väg på LCHF-kryssningen till Åbo i helgen.

I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien.

Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson


Påsklov och påskmat

SpenattårtaNu är det påsklov för många och även för mig. :)

Tänkte bara ge er lite olika förslag på påskmat och desserter!

Här får ni ett litet urval av det som brukar finnas på vårt påskbord förutom kokta ägg, sillar av olika slag, potatis till de som så önskar. ;)

Dessa 4 rätter är mycket omtyckta i vår familj:
Ugnsomelett med champinjonstuvning
Laxcheseecake
Laxpaj
Spenattårta med kallrökt lax

Chokladtårta med nötmarängbotten LCHFNär det kommer till dessert så gör jag alltid en tårta, och någon av dessa 4 brukar alltid gå hem då:
Mandeltårta – Oscar II tårta  - lite påsk över den då den är gul ;)
Chokladtårta med nötmarängbotten – choklad går ju alltid hem…
Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar – Lime och jordgubbar säger bara mmmm
Budapestrulle – Sveriges mest älskade tårta?

GLAD PÅSK till er alla!

 

Tema – påskbuffé; Krustader och tilltugg

påskbuffe_tilltugg_snittar_krustader_tunnbrödsrullar_plockmat_buffe
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.

Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. :-P Allt för 20 kr.

Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).

Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. ;-)  Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.

Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén! :-P

Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami : 
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami

12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor : 
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor

12 st
Paprikahönor : 
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika

12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.

till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra : 

3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

krustader_fyllning_salami_brieost
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.

snittar_tunnbröd_plockmat_buffe_skaldjur_rullar_påskbuffe
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.

buffe_påskbuffe_tilltugg_plockmat_skaldjur_krustader_råkor
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.

snittar_tilltugg_buffe_plockmat_mingelmat_recept
Paprikahönor! :-P
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.

påskbuffe_dekoration
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P

kryddburken_buffe_krustader_plockmat_snittar_skaldjur_recept
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥

jennys_matblogg_räk_cheesecake
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>

Bilder på påskmat

påskmat_recept_ägg_lax_janssons
Påskaftonens påskbuffé här hemma! Vi dukade upp med ägghalvor, vitlökssill, varmrökt & kallrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm, och deras supergoda favoritsås, passar sååå bra till lax och kokt potatis istället för romsås om man vill variera sig!

Köttbullar, prinskorv, janssons frestelse, eget smör och tunnbröd. Påskmust inte att förglömma! Jösses va mycket mat i dagarna två. Har lite lax kvar som jag nog får göra nån god röra på tror jag. Påskdessert var det ingen som orkade så den tog vi dan efter. En söt liten påskbakelse bakad på vaktelägg, kommer inom kort! :-P

janssons_frestelse
En riktigt god janssons frestelse UTAN hela bitar anjovis gör jag alltid. Jag använder bara spadet för ingen här hemma tycker om dom små fiskarna. ;-) Men smaken vill man ju åt. Handskurna små ”stavar” av potatis ska det också vara. Istället för vanligt ströbröd på toppen använder jag panko och så tar jag inga ”klickar smör” över det hela, det blir så flottigt då. Len, krämig och gräddig ska den vara men inte smörig! :-P

janssons_frestelse_anjovis
Abbas anjovis, den burk som innehåller mest spad! ;-)

påskmat_ägghalvor
Ägghalvor med löjrom, majonäs, en vippa dill!

påskmat_lax_rökt
Kallrökt lax och två sorters varmrökt.

påskmat_köttbullar_prinskorv
Köttbullar och prinskorvar.

påsk_recept_mat_påskmat
Påskbuffén uppdukad.

påskmat_påskbuffe
Hoppas ni alla haft en riktigt god påsk! Nu blir det nya tag med ny vecka, nyttiga matlådor och andra roliga recept! ;-)

Påsken 2012 i bilder


Påskmaten 2012 i bilder. Det blev mycket mat över även att vi tänkte ”vi gör inte så mycket i år…” ;-) Det har räckt till både buffé, frukost/brunch, en massa pålägg som finns kvar och igår använde jag den sista kokta potatisen så nu börjar ordningen bli återställd igen. Mycket lax har det blivit, både i form av varmrökt och kallrökt. Sen gjorde vi små laxbakelser på hällakakor, små potatisstubbar med laxröra och snapsglas med ännu en laxröra! Gott, gott men nu får de bli vanlig mat i veckan, det har en tendens att bli lite för mycket av allt plock med prinskorv och köttbullar och ägg både på tvären och längden. :-P


Färgglad påsk


Färgade ägg lyser upp och extra plus för lite pyssel såklart. Dom här är okokta och bara doppade i vatten/vinäger och karamellfärg som sen fått torka.


Laxbakelser på utstansade rundlar (hällakaka) med en röra på philadelphiaost/löjrom/rödlök och lite creme fraiche. Kallrökt lax, citron och gräslök på toppen.


Mer påskpynt och pyssel och påskliljorna plockade vi in när snöstormen kom på påskafton. ;-)


Ägghalvor med majonäs/kaviar, rödlök, citron och dill.


Laxröra i snapsglas. Majonäs, gräslök, citron och finhackad kallrökt lax.


Påskdessert orkade vi ingen så det fick bli cupcakes i gips istället som Joline fick i påskpresent. Visst är dom söta? ;-)


Hoppas ni haft en härlig påskhelg allihopa!

 

Fyllda Ägghalvor, Zumbaresa och LCHF-Camp med Anna Hallén

Ett måste på varje Påskbuffé

Här kommer en liten extra godsak inför Påsken. Kom på att jag inte hade något recept på ägghalvor i min receptsamling.

Om Du missat det, så kommer här en länk till mina övriga 85 tips för en läcker LCHF-buffé.

Kokta ägghalvor var bland det som gick mest på buffé när jag jobbade på restaurang, så gör en stor sats.

Om Du bor i Jämtland och vill läsa lite mer om mig, så blir det ett långt personporträtt skrivet av Sara Strömberg i helgbilagan som kommer med Länstidningen på Påskafton.

Vet inte om artikeln kommer att finnas på nätet, men länkar dit om så blir fallet.

Någon gång under april dyker jag också upp i tidningen Land. Den når lite fler läsare, 534000 per nummer enligt en undersökning i fjol.

I och med det här inlägget tar jag semester från skrivandet ett tag och vilar fingrarna inför kommande uppdrag.

Njuter av värme och ledighet i Turkiet tillsammans med Särbo L, efter en intensiv period här hemma.

Ska bli så skönt att återvända till vår hyrda lägenhet i Alanya, marskylan och blåsten har gjort mig ordentligt stel i muskler och leder.

Men det har varit en riktigt spännande månad här hemma. Flera intressanta och roliga möten med journalister och en hel del att göra med de olika projekt jag är inblandad i.

Den 16 april öppnar Sveriges första snabbmatsrestaurang med inriktning på LCHF/Paleo, Restaurang Primaten i Uppsala, med bara naturlig mat på ekologiska råvaror.

Där har jag fått vara med på ett rätt stort hörn och skapat menyn, vilken utmaning.

Samma typ av roligt och kreativt arbete som jag sysslade med när jag jobbade som Köksmästare för sådär en 15 år sen.

Nu helt på villkor som min rygg klarar, med bara tankearbete och skrivande av recept.

Men Du blir ändå inte utan läsning om god och nyttig mat härinne.

Har förinställt inlägg för de närmaste veckorna, så Du inte ska sakna mig alltför mycket…

Reklam för Hälsoresor med Anna Hallén

Dagens äggrecept har jag gjort inför min Tapaskurs på Anna Hallén’s Zumbaresa till Gran Canaria i maj.

Resan går den 12-19 maj. Bilderna här ovan kommer från förra årets resa, den översta från den härliga bergsvandringen med Rocky Adventure.

Har Du eller någon Du bryr Dig om en stor övervikt som är besvärlig att få bukt med? Då finns chansen att följa med på en Hälsoresa också i juni.

Anna Hallen arrangerar då LCHF-Camp, en tvåveckors intensivkurs för att förändra både kropp och själ till det bättre.

Den resan går också till Gran Canaria och kan vara just det avstamp som behövs, för att bli av med den besvärliga övervikten för gott.

Anna Hallén, Marie Erlandsson-Tordsjänta, Eva Larsdotter och undertecknad kommer att göra allt för att deltagarna ska få en nystart.

Ny kunskap på vägen till ett bättre förhållande till mat, träning, sockerberoende och allt som följer i överviktens spår.

Resan med helpension, läcker LCHF-mat och mängder med föreläsningar och träningspass äger rum 2-16 juni.

Mer om LCHF-Camp och hela programmet finns att läsa här hos researrangören Gran Canaria Experten.

Resan kostar 24900 och möjlighet till räntefri avbetalning på 24 månader finns att ansöka genom arrangören.

Kanske Du också kan få ett friskvårdsbidrag som hjälp från Din arbetsgivare?

Det blir många resor för min del under vår och försommar, något jag verkligen ser fram emot.

Har alltid älskat att resa, se nya platser och möta andra kulturer.

I kväll flyger vi iväg mot Turkiet, så det får bli fina lantägg köpta på grönsaksmarknaden till vårt Påskbord.

GLAD PÅSK

Fyllda Ägghalvor

6 hårdkokta Ekologiska Ägg

1 dl Aioli

3 msk finhackade, Ugnstorkade Tomater i olja

1 tsk finhackad Chili

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål med en gaffel.

Blanda äggulorna med aioli, tomater och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Servera på Påskbuffén eller som Tapas med Spanska korvar och skinkor.

Lite extra njutning från mitt kök till Påsken, hittar Du idag här hos Kostrådgivarna.