Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Påskgodis – marsipanfigurer

marsipanfrukt_marsipan_marsipangodis_godis_marsipanfigurer
Något som är riktigt kul att göra är marsipangodis. Figurer av alla de slag. Superkul att låta fantasin styra! Det finns ju färdig marsipan i olika färger men också vit som du kan färga själv med vanlig hushållsfärg. Den blå och den röda har jag färgat själv. Grön och rosa är färdigköpta och smakar även päron och jordgubb. ;-) Till skaft har jag använt ändar av salta pinnar.

påsk_godis_hemmagjort_påskägg_påskgodis
Som ni ser är det galet mycket godis och plock i mitt kök just nu, :-P Självklart äter vi inte upp allt detta själv utan väldigt mycket ska ges bort i påskpresent och påskägg. Älskar att fixa med små överraskning till höger och vänster. Några idéer med figurer bjuder jag på. Det kommer bli mer marsipan men inte idag så jag får fylla på detta inlägg med bilder efterhand istället.

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis
Morötterna var roligtast att göra. Skåra dom lätt med en vas kniv, blöt fingret i vatten o doppa i kakao och stryk på så ser dom lite jordiga ut! ;-)

 

marsipanfigurer_marsipan_marsipanägg_påskgodis_ägg_hemmagjort
Marsipanägg med spritsad kristyr. Förvara marsipanen i rumstemperatur under plastfolie.

kristyr_påskgodis
Kristyren består av florsocker, lite citronsaft och hushållsfärg. Du kan också smälta vit choklad och färga och dekorera med.

påskgodis_hemmagjort_godis
Börjar bli fullt på köksbänken så nu ska jag ut i köket igen och rensa upp och påbörja nästa lilla projekt där morötterna är delaktig. Den kondenserade mjölken och nougaten ska också trollas med… Ska bli spännande o se om min idé blir lyckad. Uppdaterar er om det senare. Hoppas ni fått lite tips och inspiration såhär långt. :-P

Påskgodis – fågelbon

fågelbo_godis_påskgodis_påskägg_hemmagjort_pyssel
Hej å hå, nu var jag tvungen att sätta mig en stund. Måste ju hinna med att dela med mig av allt pyssel i köket också. ;-) Först ut har vi dessa söta små fågelbon, helt ätliga små  söta ägg i. Det enklaste godis man kan göra faktiskt! Smält choklad, bryt ner salta pinnar i chokladen och skeda ut på bakplåtspapper. Toppa med ett par påskägg i choklad. Låt stelna. Klart!

Prova att göra både stora och små. Servera dom till påskbuffén eller dekorera påsktårtan med. :-P

Jag har inga direkta mått eller pekpinnar till recept, bara smält choklad av valfri sort och så salta pinnar och godisägg i den mängd du själv önskar. Lätt som en plätt!

fågelbon_påskgodis_godis_påskägg_salta_pinnar

påskgodis_fågelbon_ägg_påskägg_godis

Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

Påsken 2012 i bilder


Påskmaten 2012 i bilder. Det blev mycket mat över även att vi tänkte ”vi gör inte så mycket i år…” ;-) Det har räckt till både buffé, frukost/brunch, en massa pålägg som finns kvar och igår använde jag den sista kokta potatisen så nu börjar ordningen bli återställd igen. Mycket lax har det blivit, både i form av varmrökt och kallrökt. Sen gjorde vi små laxbakelser på hällakakor, små potatisstubbar med laxröra och snapsglas med ännu en laxröra! Gott, gott men nu får de bli vanlig mat i veckan, det har en tendens att bli lite för mycket av allt plock med prinskorv och köttbullar och ägg både på tvären och längden. :-P


Färgglad påsk


Färgade ägg lyser upp och extra plus för lite pyssel såklart. Dom här är okokta och bara doppade i vatten/vinäger och karamellfärg som sen fått torka.


Laxbakelser på utstansade rundlar (hällakaka) med en röra på philadelphiaost/löjrom/rödlök och lite creme fraiche. Kallrökt lax, citron och gräslök på toppen.


Mer påskpynt och pyssel och påskliljorna plockade vi in när snöstormen kom på påskafton. ;-)


Ägghalvor med majonäs/kaviar, rödlök, citron och dill.


Laxröra i snapsglas. Majonäs, gräslök, citron och finhackad kallrökt lax.


Påskdessert orkade vi ingen så det fick bli cupcakes i gips istället som Joline fick i påskpresent. Visst är dom söta? ;-)


Hoppas ni haft en härlig påskhelg allihopa!

 

Där var dom ju!!


Där i garderoben mitt framför ögonen ligger det stora påskägget och det har jag ju sett varje gång jag varit i garderoben, men så blind man kan bli… Inuti det stora påskägget så hittade jag alla fjädrar (jag bunkrade nog fjädrar på halva-priset förra året ser det ut som) och några tomma påskägg också. Inte illa! Nu ska jag bara meddela påskharen inför morgondagens afton också… :-P