
Foto Mikael Eriksson
Smakrik paprikasås
På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.
Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.
Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.
Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.
På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.
Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.
Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.
Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Kanarisk mojo 5-6 port
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
1 + 1 dl kallpressad olivolja
1 dl mandelmjöl
1 msk finhackad, urkärnad chili
2 tsk finstötta korianderfrön
1½ tsk vit balsamvinäger
ca ½-1 tsk salt
Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.
Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.
Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.
Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.
Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.
