Lättlagat och mättande
Måndag igen och nu är sportloven över för den här gången, men håll ut, snart är det påsk.
Dagarna blir ljusare och ljusare och snötäcket krymper märkbart för varje dag.
Den här tiden på året har jag de senaste 20 åren mest varit vid Medelhavet, då vinterklimatet här hemma inte går så bra ihop med mina ryggproblem.
Men i vinter har sambo Lennart haft många tider inbokade i vården/tandvården så då har vi fått hålla oss i Sverige.
Det har gett mig mer inspiration att börja dela med mig av dagliga mattips här på bloggen, vilket jag kommer att fortsätta med.
Jag kommer också att medverka i den nya nättidningen Mandarin Media framöver och dela med mig av recept, här kan du ta en närmare titt på tidningen.
Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.
Fläskpannkaka ca 3 port
6 ägg
50 g varmrökt sidfläsk
1 dl mjölk/grädde/kokosgrädde
1 msk psylliumhusk eller hela psylliumfrön
Salt
2 smör/kokosolja
Pumpafrön
Vispa samman ägg, mjölk och husk/psylliumfrön till en slät smet, smaka av med salt. Låt svälla 15-30 minuter.
Skär fläsket i tärningar, stek gyllenbrunt. Häll över pannkakssmeten och stek på svag värme under lock tills den stelnat på ytan.
För en stekspade under pannkakan så den lossnar från pannan.
Vänd upp på en tallrik eller ett lock, låt glida tillbaka i stekpannan en stund och skär sen i bitar.
Njut pannkakan med pumpafrön och lingonsylt.
Lingonsylt med äpple
1 liter lingon
2 ekologiska äpplen
Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.
Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.
Kokbokstips
Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)