Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden/mjölken, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Så här är energifördelningen på mandelsmöret: Protein: 19 g  Kolhydrater: 5 g  Fett: 55 g

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

Hjortron / Rubus chamaemorus


Pimientos de Padrón – Paprika som tapas

Pimientos de Padrón

Läckra tapas

Idag är jag hemma i Jämtland och firar min kära Mamma Ingegerd som fyller 87 år.

Så då blir det för ovanlighetens skull härinne lite bubbel i glasen till några goda tilltugg.

Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.

Jag tycker bäst om att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra.

Annat som passar till ä oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor eller musslor och gärna några Spröda frökex från Huså Bröd, de ger gott tuggmotstånd till.

I höst händer lite nytt på frökexfronten, återkommer mer om det framöver:)

Om Spröda frökex från Huså Bröd

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Spanska tapas


Indisk grönsaksgryta LCHF/Paleo

Indisk grönsaksgryta

Gryta på gröna blad

Jag ber alltid att blasten ska få sitta kvar när jag köper rödbetor hos någon lokal odlare.

Den innehåller massor av näring och god smak.

Bladen till den här grytan kom från Ås Trädgård, strax utanför Östersund.

Det är en fröjd för både öga och gom att handla på en så fin gårdsbutik.

Indisk grönsaksgryta 2 port

6 dl strimlad gulbetsblast, rödbetsblast, mangold eller bladspenat

2 dl kokosgrädde

2 färska lökar

½ dl strimlad paprika

2 msk kokosolja

1 msk gurkmeja

1 krm malen kardemumma

1 krm malen ingefära

Salt

Chiliflingor

Dela lökarna i halvor och skiva dem.

Hetta upp kokosoljan och bryn de gröna bladen, lök och paprika utan att de får för mycket färg.

Tillsätt kryddorna och låt fräsa några minuter så utvecklas kryddsmakerna mer.

Häll på kokosgrädden och låt puttra ca 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta.

Servera gärna grytan med hackade nötter och kokta ägg.

Grönsaker på Ås Trädgård

Grönsaker från Ås Trädgård

Lök och sallad från Ås Trädgård


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Örtaioli med paprika till stekt röding

Stekt röding med örtaioli

Stekt röding med paprikasallad 1 port

2 små rödingfiléer eller annan ädelfisk

2 msk smör

Salt och vitpeppar

Stek rödingfiléerna bara en minut på hög värme på var sida, annars blir fisken lätt torr.

Salta och peppra lätt. Servera med paprikasalladen.

Jag åt det här som en liten kvällsrätt, ska du servera fisken till en stadigare lunch eller middag så lägg gärna till kokt broccoli eller blomkål.

Aioli på macadamiaolja

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter, citronmeliss, timjan, dragon blir gott

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Paprika

Paprikasallad 1 port

½ dl örtaioli

2 msk finstrimlad röd paprika

2 msk finstrimlad purjolök

Pinjekärnor till garnering

Blanda det finstrimlade med aiolin och låt stå en stund så smakerna mognar.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan paprikasås.

Paprikasås


Varm sommarfrukost med skinka och ägg

Bräckt skinka med ägg

Bräckt skinka med ägg 2 port

200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet

6 skivor aubergine

4 ägg

3-4 msk smör/kokosolja

Havssalt och peppar

Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund.

Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält.

Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper.

Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar.

Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger.

De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst.

Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga.

Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen.

Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida.

Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över.

Ketchup och majonnäs smakar också gott till.

Den här utsikten har vi njutit av i en vecka nu, haft en skön semester i vildmarken nära Stockholm.

Tack för i år till Robban och Caroline på Klämmingsbergsbadet i Gnesta

Solnedgång över Klämmingen


Kräftor med hemgjord majonnäs

Kräftfest

Kräftor kräva dessa såser…

Vad är väl svenskare än en kräftskiva en ljummen sensommarkväll.

Med goda såser till blir det en mycket bra LCHF-middag, men var försiktig med dryckerna till om du äter så här för hälsan och vikten?

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs ca 6 port

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning:)

Krydda med vitpeppar och Worcestersauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Här hittar du recept på Rhode Islandsås och mitt valnötsbröd.

Rhode Islandsås till räkor


Syrlig grönsaksröra
  • Syrliga grönsaker och kalvsylta

Syrligt grönsaksfräs 2 port

4 dl finstrimlad mangold, rödbetsblast, grönkål eller svartkål

2 schalottenlökar

3-4 msk smör, kokosolja eller ankfett

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Hetta upp stekfettet och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt det finstrimlade gröna och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.

Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta.

Ankfett - Graisse de Canard

Ankfett – Graisse de Canard…

Svartkål

Svartkål…

Trollslända...

Trollslända…


Sommarfrukostar

Makrill och ägg till frukost

Sommarnjutning

Idag får du några bildtips på olika frukostar fyllda med Omega-3.

Passa på att äta frukosten ute nu i dessa ljuva sommartider, så laddar du ned en extrados av D-vitamin också:)

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Laxröra på Spröda frökex

Sill och kräftor

Rökt Lax och Brie till Picknick


Köttfärssås med basilika till LCHF-picknick

LCHF-picknick

Köttfärssås med sasilika 2 port

250 g köttfärs från gräsbetande djur

1 finhackad gul lök

1 dl tärnad zucchini

1 tärnad tomat

50 g smör

1 dl pesto rosso

2 msk ajvar

1 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

2 msk hackad basilika

Fräs de hackade grönsakerna i smöret några minuter.

Rör ner köttfärsen och finfördela med sleven.

Krydda med salt och peppar och låt steka med en stund.

Blanda ner pesto, ajvar och grädde.

Koka upp och låt småputtra på svag värme i 45-60 minuter, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Ta från värmen och rör ner den hackade basilikan.

Köttfärssåsen är mycket god att äta kall på en picknick, vill du hellre äta den varm så kan du ta med den i mattermos eller Wonderbag.